Άλλο ένα αγκάθι στη δύσκολη, λόγω της πανδημίας, προσπάθεια για προσέλκυση τουριστών εκτιμούν οι σύνδεσμοι ξενοδόχοι ότι αποτελεί η απαίτηση για προσκόμιση SafePass και από τους τουρίστες, από την 7η, ωστόσο, ημέρα άφιξή τους. Αμφότεροι, ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ παρακολουθούν και αξιολογούν την κατάσταση χωρίς, όμως, για την ώρα να έχουν σαφείς ενδείξεις για την αντίδραση της αγοράς, παρά τα δημοσιεύματα για δυσανασχέτηση οργανωτών ταξιδιών του εξωτερικού και για το ενδεχόμενο ακυρώσεων.

Μιλώντας στον «Φ», η γενική διευθύντρια του ΣΤΕΚ, Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, παραδέχθηκε, πάντως, πως το μέτρο αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για αφίξεις και ταξίδια στην Κύπρο από το εξωτερικό, σημειώνοντας πως οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις του θα φανούν στη συνέχεια. Ανέφερε ακόμα πως η κατάσταση αξιολογείται από τον σύνδεσμο, ο οποίος δέχεται και κλήσεις από τα μέλη του όσον αφορά την πρακτική εφαρμογή του μέτρου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Από πλευράς του, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, ανέφερε επίσης στον «Φ» πως το μέτρο αξιολογείται από τα μέλη του συνδέσμου, συμπληρώνοντας πως το μέτρο ενδεχομένως να επηρεάσει όσους επιλέγουν διακοπές πέραν της μίας εβδομάδας, που είναι το 50% συνήθως των επισκεπτών στο νησί, αλλά και τους ανεμβολίαστους τουρίστες.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι αναφορές του υφυπουργού Τουρισμού, Σάββα Περδίου, για το θέμα, που έγιναν το περασμένο Σάββατο. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς ο κ. Περδίος, στο περιθώριο των εγκαινίων του υποβρύχιου μουσείου MUSAN, στην Αγία Νάπα, αν το SafePass θα είναι αρνητικό στοιχείο για τους τουρίστες, παραδέχθηκε πως «θα είναι μια επιβάρυνση για τους τουρίστες», εκφράζοντας όμως την ελπίδα «να μην είναι κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά τους επόμενους μήνες». Ερωτηθείς δε κατά πόσο υπήρξαν ακυρώσεις εξαιτίας του SafePass δήλωσε πως «για αυτό το θέμα θα ξέρουμε τις επόμενες ημέρες».

Υπενθυμίζουμε ότι από την Κυριακή 1 Αυγούστου όλοι οι μη μόνιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία που εισέρχονται μέσω των νόμιμων πυλών εισόδου οφείλουν, για σκοπούς SafePass, να παρουσιάζουν το CyprusFlightPass για τις πρώτες 7 μέρες της παραμονής τους, ενώ από την 7η ημέρα μετά την άφιξή τους (η ημέρα άφιξης θεωρείται η ημέρα 0) και για όσο διάστημα θα παραμείνουν στη Δημοκρατία, οφείλουν να υποβάλλονται σε εξέταση PCR ή rapidtest αντιγόνου, για σκοπούς εξασφάλισης SafePass. Από την υποχρέωση διενέργειας τεστ, εξαιρούνται οι κάτοχοι πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού ανάρρωσης από την COVID-19 εντός των τελευταίων 180 ημερών.

Με βάση την προηγούμενη πρακτική, οι τουρίστες χρησιμοποιούσαν το CyprusFlightPass ως SafePass καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κύπρο, χωρίς χρονικούς προορισμούς. Το όλο θέμα φαίνεται, πάντως, να απασχολεί έντονα την ξενοδοχειακή βιομηχανία και δεν αποκλείεται να υπάρξουν επαφές με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να δοθούν περαιτέρω διευκρινήσεις για την πρακτική εφαρμογή του μέτρου, αφού η προσκόμιση SafePass είναι απαραίτητη και εντός των ξενοδοχειακών μονάδων.