Ενημερωτικό σημείωμα προς το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο είτε δεν έφτασε ποτέ ενώπιον του Σώματος, είτε κατατέθηκε και δεν ελήφθησαν μέτρα, αποκαλύπτει γιατί υπήρχαν ελλείψεις στην πρόσφατη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Αρακαπά στην επαρχία Λεμεσού και επεκτάθηκε και σε κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας, με απολογισμό τέσσερις θανάτους εργατών και καταστροφή έκτασης περίπου 55 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το ενημερωτικό σημείωμα, υπό τον τίτλο «Ανάγκες για βελτίωση του συστήματος προστασίας των Δασών και των παραδασόβιων κοινοτήτων από τις πυρκαγιές» το οποίο, κανονικά θα κατέθετε ο υπουργός Γεωργίας, ανέφερε ότι: Στόχος (της υλοποίησης του) ήταν «να βελτιωθεί η αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα του Τμήματος Δασών, στον τομέα της πρόληψης, έγκαιρης ανίχνευσης και καταστολής δασικών πυρκαγιών ένεκα του συνεχώς αυξανόμενου κινδύνου, τόσο εντός των κρατικών δασών, όσο και σε όλες τις παραδασόβιες κοινότητες». 

«Η βελτίωση του συστήματος προστασίας των Δασών και των παραδασόβιων κοινοτήτων από τις πυρκαγιές θεωρείται επιτακτική ανάγκη και πρέπει να αποτελέσει ύψιστη προτεραιότητα», προστίθετο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξυπόλητο στις φλόγες το Τμήμα Δασών

Στο σημείωμα που αποτελούσε κραυγή αγωνίας του Τμήματος Δασών, αναφερόταν επίσης πως «κάθε χρόνο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα δάση, οι παραδασόβιες κοινότητες και το φυσικό περιβάλλον γενικότερα βρίσκονται κάτω από τη μόνιμη απειλή των δασικών πυρκαγιών». 

Αναφερόταν επίσης «προφητικά» σε απώλεια ανθρώπινων ζωών και συγκεκριμένα καταγράφονταν τα ακόλουθα: «Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν ένα μεγάλο και δύσκολο πρόβλημα που συνιστά και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως θέμα ασφάλειας αφού πέραν της περιβαλλοντικής καταστροφής, αποτελεί απειλή απώλειας ανθρωπίνων ζωών και οικονομικών ζημιών. Το πρόβλημα των πυρκαγιών αναμένεται ότι θα εντείνεται συνεχώς, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής».

Στο σημείωμα καταγράφονταν και τα εξής:

Το Τμήμα Δασών σήμερα έχει να διαχειριστεί τις πυρκαγιές σε έκταση περίπου 57% των περιοχών που βρίσκονται κάτω από τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας με πεπαλαιωμένο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και μειωμένο προσωπικό. 

Στο πλαίσιο της ετοιμασίας του Προϋπολογισμού του 2019 και του ΜΔΠ 2019-2021, το Τμήμα Δασών υπέβαλε τις ανάγκες του για βελτίωση του υφιστάμενου συστήματος πυροπροστασίας στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά «εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι για κάλυψή τους».

Ανάμεσα στα μέτρα για τη βελτίωση της ικανότητας του Τμήματος Δασών για να μπορεί να ανταποκρίνεται στον αυξημένο κίνδυνο έναρξης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών, τόσο εντός των κρατικών δασών, όσο και σε όλες τις παραδασόβιες κοινότητες, περιλαμβάνονται και τα πιο κάτω: 

Αύξηση του αριθμού και αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου υφιστάμενου πυροσβεστικού στόλου οχημάτων, άλλων πυροσβεστικών μηχανημάτων και οχημάτων μεταφοράς προσωπικού.

-Αγορά εξοπλισμού ασφαλείας για το προσωπικό που ασχολείται με την πυρόσβεση

-Δημιουργία Ομάδας Ταχείας Επέμβασης εντός του υφιστάμενου Σώματος Δασοπυροσβεστών και παράλληλη αύξηση του αριθμού των δασοπυροσβεστών

-Συμπλήρωση όλων των κενών θέσεων πρώτου διορισμού του υπαλληλικού προσωπικού 

-Επαναφορά των θέσεων δασικών υπαλλήλων που καταργήθηκαν την περίοδο  2012-2015. 

Και το Τμήμα Δασών κατέληγε:Το παρόν Σημείωμα υποβάλλεται για ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου και τυχόν λήψη απόφασης.