Διάβασα τον τίτλο σε μερικές ιστοσελίδες: «Γροθιά στο στομάχι το βίντεο της Πνευμονολογικής Εταιρείας». Ήταν ευνόητο ότι θα αφορούσε την πανδημία. Ανέμενα ότι θα ήταν σε κάποια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή κάτι ανάλογο. Όντως… Μόνο, που όταν το είδα, με κυρίευσε η απογοήτευση. Τόσος ερασιτεχνισμός πια. Μια κοπέλα, η οποία υποτίθεται δεν μπορεί να αναπνεύσει λόγω κορωνοϊού, να υποβοηθείται από νοσοκόμους να ξαπλώσει στο κρεβάτι και να της παρέχεται αναπνευστική υποστήριξη. Πλην, όμως, μακιγιαρισμένη, με κοκκινάδι, με βαμμένα νύχια… Ούτε καν τις λεπτομέρειες αυτές δεν επιμέτρησαν οι ερασιτέχνες εμπνευστές του βίντεο. Για να το έκαναν όσο γίνεται πιο πειστικό. Βεβαίως, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να γυριστεί ένα βίντεο σε πραγματικές συνθήκες μιας Εντατικής. Η Πνευμονολογική Εταιρεία αναγκάστηκε μετά να παραδεχθεί ότι όλοι οι πρωταγωνιστές είναι απλώς… νοσηλευτές. Όσο για τους συναδέλφους που το πρόβαλαν με τέτοιο εμφαντικό τρόπο τι να πω; Θλίβομαι…

 

Ας δούμε, όμως, τι προκαλεί το άκρως ερασιτεχνικό βίντεο. Προφανώς, στόχος ήταν να καταδείξει το σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα το οποίο ο κορωνοϊός προκαλεί σε κάποιους ασθενείς. Σε πόσο δύσκολη κατάσταση μπορεί να τους φέρει. Σε ποιους απευθύνεται ένα βίντεο με τέτοιο στόχο; Όσοι εμβολιάστηκαν είτε συνειδητά είτε εξαιτίας των μέτρων εξαναγκασμού που επέβαλε η Κυβέρνηση, δεν χρειάζεται να πεισθούν πλέον. Επομένως, στόχος είναι οι ανεμβολίαστοι. Να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο τον οποίο διατρέχουν σε περίπτωση μόλυνσή τους. Έτσι ώστε να πεισθούν να εμβολιαστούν και, τουλάχιστον, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν κολλήσουν να μην απειληθεί η ζωή τους.

 

Αλήθεια, πιστεύουν οι εμπνευστές του ερασιτεχνικού αυτού βίντεο ότι είναι δυνατόν να πετύχουν το στόχο τους; Θεωρούν ότι με μια μακιγιαρισμένη ασθενή θα πείσουν; Όσοι είναι ακόμη ανεμβολίαστοι, ανήκουν κυρίως σε τρεις μεγάλες κατηγορίες. Τους εκ πεποιθήσεως αντιεμβολιαστές, τους οπαδούς των συνωμοσιών και όσους ακόμη φοβούνται ή έχουν αναπάντητα ερωτήματα ή διατηρούν ισχυρές αμφιβολίες. Τις δύο πρώτες κατηγορίες ούτε λόγος ότι θα τους πείσει οποιοσδήποτε με οποιονδήποτε τρόπο. Πώς αλλάζεις την πεποίθηση κάποιου ανθρώπου; Είναι σαν να προσπαθείς να πείσεις κάποιον βαθιά θρησκευόμενο να αλλάξει θρησκεία.

 

Καταλήγουμε στην τρίτη κατηγορία. Εκείνους, που υπό προϋποθέσεις, με την κατάλληλη προσέγγιση, τη σωστή τεκμηρίωση και όχι τη δογματική τοποθέτηση, μπορεί να τους πείσει κάποιος να αλλάξουν γνώμη. Πιστεύει κάποιος ότι με το συγκεκριμένο βίντεο μπορεί να πεισθούν να ξεπεράσουν φόβους, προβληματισμούς, ανησυχίες, απορίες ακόμη και καχυποψία; Λυπάμαι αλλά είναι αδύνατο.

 

Αν το όλο θέμα έμενε μέχρι την αποτυχία του στόχου του εν λόγω βίντεο, θα ήταν μικρό το κακό. Δυστυχώς, κάνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά. Διότι ενισχύει την καχυποψία όσων καταγράφουν κάθε παραλογισμό, κάθε προσπάθεια απόκρυψης γεγονότων και κάθε προσπάθεια εξαναγκασμού από την αρχή της πανδημίας. Για τον απλούστατο λόγο ότι είναι εξόφθαλμο πως επιχειρείται να δημιουργηθούν εντυπώσεις με στοιχεία που δεν είναι πραγματικά. Εύλογο το ερώτημα, τι να έκαναν αφού δεν μπορούν να γυρίσουν πραγματικό βίντεο; Ξεκάθαρη και χωρίς περιστροφές η απάντηση: Να μην κάνουν τίποτα! Είναι προτιμότερο να μην υπάρχει βίντεο τέτοιας θεματολογίας παρά να υπάρχει το συγκεκριμένο, που μόνο ζημιά προκαλεί.

 

Βεβαίως, το συγκεκριμένο βίντεο δεν πρέπει να ειδωθεί μεμονωμένα αλλά ως μέρος της όλης εικόνας της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα. Όπου αφθονεί η λανθασμένη διαχείριση των κυβερνώντων. Κυριαρχούν η συσκότιση, οι παραλογισμοί, οι δογματισμοί και οι εξαναγκασμοί. Μια συνολική πολιτική που οδηγεί στην αποτυχία.

 

Τι να πρωτοθυμηθεί κάποιος; Ότι ξαφνικά σταμάτησαν να ανακοινώνουν τους θανάτους ατόμων που είχαν υποκείμενα νοσήματα; Ότι ξαφνικά σταμάτησαν να ανακοινώνουν τους θανάτους ατόμων που ήσαν πλήρως εμβολιασμένοι, επικαλούμενοι δήθεν προσωπικά δεδομένα μέχρι που τους εξέθεσε η Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων όταν ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα; Όταν επιχειρούσαν να απορρίψουν τις σοβαρές παρενέργειες που είχε σε κατηγορία γυναικών το AstraZeneca μέχρι που ήρθε ο πρώτος θάνατος και τότε υποχρεώθηκαν να το αποκλείσουν; Ότι υποχρέωσαν με απάνθρωπο τρόπο εργαζόμενους να πληρώνουν τεστ για να μπορούν να εργάζονται και τώρα φοιτητές να πληρώνουν πιο ακριβά τεστ με οφθαλμοφανή στόχο τον εξαναγκασμό τους σε εμβολιασμό; Είναι πολλά για να χωρέσουν σε μια στήλη…

 

Με τη συσκότιση βαδίζετε σε μονοπάτι σκοτεινό και δεν θα σας βγάλει στον ορθό δρόμο. Μόνο η λεωφόρος της αλήθειας μπορεί να το πετύχει, κύριοι. Φοβάστε; Κρύβετε κάτι; Ή είστε απλώς τόσο ανίκανοι ώστε να πείσετε μέσα από τη λεωφόρο του φωτός; Έστω και τώρα, μιλήστε κοιτάζοντας τους ανθρώπους στα μάτια. Μιλήστε με καθαρότητα. Μην κρύβετε τα αρνητικά.

 

Διαβάστε τον Αναγνωστάκη: Στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια/ Και του μιλούσανε για Δράκους και για το πιστό σκυλί/ Για τα ταξίδια της Πεντάμορφης και για τον άγριο λύκο/ Μα στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια/ Τώρα, τα βράδια, κάθομαι και του μιλώ/ Λέω το σκύλο σκύλο, το λύκο λύκο, το σκοτάδι σκοτάδι,/ Του δείχνω με το χέρι τους κακούς, του μαθαίνω/ Oνόματα σαν προσευχές, του τραγουδώ τους νεκρούς μας./ Α, φτάνει πια! Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά.

 

Την αλήθεια, όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια σε όλους, όχι μόνο στα παιδιά. Μόνο έτσι κερδίζεις την εμπιστοσύνη. Μόνο όταν κερδίσεις την εμπιστοσύνη εξασφαλίζεις τη συνεργασία τους. Μόνο όταν συνεργαστούν οι υπόλοιποι κερδίζεται ο πόλεμος. Όχι μόνο εκείνος της πανδημίας. Ο κάθε πόλεμος!