Το όνομα του private equity fund ΒC Partners «έπαιξε» πολύ στον διεθνή και ιδιαίτερα τον ελλαδικό Τύπο τους τελευταίους μήνες, λόγω της επικερδούς πώλησης της φαρμακευτικής εταιρείας Pharmathen, με έδρα την Ελλάδα και δραστηριότητες σε πολλές χώρες, έξι χρόνια από την εξαγορά της από τους Έλληνες ιδιοκτήτες της και τη μεγέθυνσή της, σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα έγιναν εξαγορές δυναμικών εταιρειών στην Ελλάδα και αλλού και, όπως μαθαίνουμε μέσα από τη συνέντευξη με τον Κύπριο Managing Director της ΒC Partners, Στέλιο Ηλία, η εταιρεία, επιθυμεί να εντοπίσει εταιρίες με προοπτική, για να επενδύσει και στην Κύπρο, με διάφορους τρόπους. Μάλιστα, ο κ. Ηλία είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες στο εγγύς μέλλον.

Η αγορά και πώληση της Pharmathen

Διαβάζοντας στον διεθνή Τύπο πριν από μερικές εβδομάδες για την πώληση από την BC Partners, εταιρεία στην οποία είστε ένας από τους διευθύνοντες συμβούλους, της Pharmathen, μιας ισχυρής ευρωπαϊκής φαρμακευτικής εταιρίας, με έδρα την Ελλάδα, διερωτηθήκαμε αρχικά… γιατί το κάνατε! Μπορείτε να μας εξηγήσετε υπό ποιες συνθήκες έγινε αυτή η συναλλαγή των 1,6 δισ. ευρώ;

Όλα τα Private Equity Funds, συμπεριλαμβανομένου και της BC Partners, έχουν ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, συνήθως 5-10 χρόνια, προκειμένου να εξαγοράσουν τις εταιρείες που θα επιλέξουν να επενδύσουν, να τις βελτιώσουν και να τις μεγαλώσουν, πριν τις ξαναπουλήσουν και επιστρέψουν τα κεφάλαια που χρησιμοποιήθηκαν, μαζί με το όποιο κέρδος επιτευχθεί, στους επενδυτές τους.

Η Pharmathen ήταν μια επένδυση από το 2015, δηλαδή πριν από 6 χρόνια, η οποία  σε αυτό το διάστημα υπερδιπλασίασε τα κέρδη από τον κύκλο εργασιών της, λάνσαρε την καινούρια γραμμή προϊόντων της (Long Acting Injectables) και επεκτάθηκε σε 100 περίπου χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Αμερικής, που είναι η πιο μεγάλη αγορά φαρμάκων στον κόσμο. 

Ο συνδυασμός της εξαιρετικής απόδοσης της εταιρείας, που προσέλκυσε πολλούς διεθνείς επενδυτικούς οργανισμούς, πριν καν ξεκινήσουμε τη διαδικασία πώλησης, του σχετικά ευνοϊκού μακροοικονομικού περιβάλλοντος (π.χ. χαμηλά επιτόκια) και των πολύ υψηλών αποτιμήσεων εταιρειών που είναι παρόμοιες με τη Pharmathen, μας οδήγησαν στην απόφαση να πωλήσουμε την εταιρεία.

Πόσο άλλαξε στα χέρια της BC Partners η Pharmathen; Διαβάσαμε πως υπό τη διαχείριση της BC Partners η εταιρεία αυτή δημιούργησε υπεραξία άνω του 1 δισ. ευρώ μέσα σε έξι χρόνια. Πώς επιτεύχθηκε αυτό και μάλιστα μέσα σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης;

Εξαγοράσαμε την Pharmathen το καλοκαίρι του 2015, από τον Βασίλη και τη Νέλλη Κάτσου, οι οποίοι επανεπένδυσαν στην εταιρεία, μαζί μας. Η συναλλαγή έγινε μέσα σε πολύ σκληρές συνθήκες για την Ελλάδα, της οποίας το μέλλον στην Ευρωζώνη κρεμόταν κυριολεκτικά από μια κλωστή. Παρά το ρίσκο, διακρίναμε ότι η Pharmathen είχε μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης παγκοσμίως, μια εξαιρετική διοικητική ομάδα και μια ηγετική θέση στη φαρμακευτική έρευνα και τεχνολογία.

Τα τελευταία έξι χρόνια επενδύσαμε πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ στην έρευνα και την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, σε συνδυασμό με καινούργιες εργοστασιακές υποδομές, που έχουν ήδη εγκριθεί από τον FDA. Όλα αυτά, χωρίς να υπάρξει κανένα μέρισμα για τους μετόχους. Στρατηγικά επιλέξαμε, επίσης, να επικεντρωθούμε στην B2B (business-to-business) αγορά διεθνώς, αφού πωλήσαμε το εγχώριο B2C (business-to-consumer) κομμάτι της εταιρείας. Αυτές οι ενέργειες δημιούργησαν έναν κορυφαίο ευρωπαϊκό φαρμακευτικό όμιλο στον τομέα των σύνθετων γενοσήμων και καινοτόμων τεχνολογιών.

Η διαχείριση της Pharmathen ήταν η μοναδική συμμετοχή της BC Partners στον τομέα των φαρμάκων ή έχετε εμπλοκή και σε άλλες εταιρείες του κλάδου;

Η BC Partners έχει παράδοση στον κλάδο των φαρμάκων. Αυτή τη στιγμή έχουμε τον έλεγχο δύο άλλων οργανισμών σε αυτόν τον κλάδο, τη Synthon (κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης σύνθετων γενοσήμων παγκοσμίως) και την Aenova Group (η πιο μεγάλη εταιρεία στην Ευρώπη για ανάπτυξη και κατασκευή γενοσήμων). 

Ποια είναι η BC Partners

Σε ποιους τομείς επενδύει -και με ποια επιχειρηματικά πλάνα- η BC Partners, ποιο είναι το ιδιοκτησιακό της μοντέλο και ποια η δική σας συμμετοχή και ανέλιξη σε αυτήν, τα τελευταία χρόνια;

Η BC Partners είναι ένα από τα μεγαλύτερα Private Equity Funds παγκοσμίως, με 35 δισεκατομμύρια ευρώ κεφάλαια υπό διαχείριση. Είμαστε μια μικρή σχετικά ομάδα, 80 περίπου ατόμων, που επενδύουμε στην Ευρώπη και στην Αμερική και επικεντρωνόμαστε σε 5 κλάδους επιχειρήσεων (TMT, Healthcare, Business & Financial Services, Consumer & Retail and Industrials). Η εταιρεία ανήκει στο προσωπικό της και τα κεφάλαια που επενδύουμε αντλούνται από ένα μεγάλο αριθμό κρατικών και συνταξιοδοτικών ταμείων, όπως και από άλλους θεσμικούς επενδυτές.

Ο στόχος μας είναι να επενδύουμε σε μεγάλες εταιρείες, που έχουν ηγετικές θέσεις στις αγορές τους και σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και βελτίωσης. Έχουμε κατά κύριο λόγο πλειοψηφικό έλεγχο στις εταιρείες που εξαγοράζουμε και δουλεύουμε μαζί με τις διοικητικές ομάδες για να επιταχύνουμε τους ρυθμούς ανάπτυξής τους, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Υποστηρίζουμε επίσης τις εταιρείες μας σε ό,τι αφορά τη δομή κεφαλαίου (π.χ., Financing, IPO) αλλά και M&A. 

Προσωπικά, είμαι μέλος της επενδυτικής ομάδας της BC Partners τα τελευταία 12 χρόνια και είχα την τύχη να συμπληρώσω μέχρι τώρα τους προηγούμενους ρόλους μου σαν Associate, Principal και Director.         

Ποιες άλλες επενδύσεις έχει η εταιρεία στην Ελλάδα και πόσο φιλική είναι η Ελλάδα για εταιρείες όπως η BC Partners;

Στην Ελλάδα έχουμε εξαγοράσει σχετικά πρόσφατα τη Nova (Forthnet) αλλά και πριν λίγες μέρες τη Wind Hellas, μέσω της United Group, που είναι ένας άλλος οργανισμός που ελέγχουμε και η πιο μεγάλη εταιρεία τηλεπικοινωνιών και μέσων μαζικής ενημέρωσης στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η United Group θα έχει, ως σύνολο, με αυτές τις εξαγορές, ένα κύκλο εργασιών άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.   

Πιστεύουμε πολύ στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά τα μεταρρυθμιστικά έργα των τελευταίων χρόνων και στην προοπτική μιας πιο γρήγορης οικονομικής ανάκαμψης, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα τα τελευταία 2 χρόνια από σχετικά μεγάλες αγοραπωλησίες εταιρειών, με τη συμμετοχή Private Equity funds και όχι μόνο. Πιστεύω ότι η επιτυχημένη πώληση της Pharmathen, όπως επίσης και οι δύο εξαγορές που έχουμε πραγματοποιήσει μέσω της United Group, θα προσελκύσουν ακόμα περισσότερους επενδυτές στην Ελλάδα.  

Αναζήτηση στην Κύπρο…

Έχετε επενδύσει και στην Κύπρο ή σκέφτεστε να το κάνετε; Ποιους τομείς της οικονομίας στην Κύπρο θα θεωρούσατε ελκυστικούς για την εταιρεία σας;

Θέλουμε να εντοπίσουμε εταιρίες για να επενδύσουμε στην Κύπρο και είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες στο εγγύς μέλλον. Αυτό μπορεί να γίνει είτε ως εξαγορά μιας κυπριακής εταιρείας, που με την υποστήριξη της BC Partners θα μεγαλώσει ακόμα πιο γρήγορα και έξω από την Κύπρο, είτε μέσω συγχώνευσης μιας κυπριακής εταιρείας με άλλη εταιρεία, που είναι ήδη στο χαρτοφυλάκιο μας. 

Η Κύπρος διαθέτει αρκετά ανεπτυγμένες εταιρείες στον χώρο των επαγγελματικών υπηρεσιών, των φαρμάκων και των τηλεπικοινωνιών, επίσης εταιρείες που παράγουν αυθεντικά τοπικά προϊόντα. Δεν αναφέρω την αγορά του τουρισμού, λόγω της μεγαλύτερης κυκλικότητας του κλάδου.  

Μετακίνηση προς τεχνολογία – ίντερνετ

Πόσο γρήγορα πιστεύετε, κ. Ηλία, πως θα ανακάμψουν οι οικονομίες στην Ευρώπη από την ύφεση που προκάλεσε το ’20 η πανδημία και την αβεβαιότητα που επικρατεί σήμερα; Πόσο διαφορετικός θα είναι ο κόσμος των επενδύσεων μετά την Covid; 

Από την πλευρά της οικονομίας και των χρηματαγορών, οι ενδείξεις είναι ότι τα πρόσφατα αυξημένα κρούσματα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα δεν συνοδεύονται από αντίστοιχη αύξηση στον αριθμό νοσηλειών και θανάτων. Αυτό είναι θετικό γεγονός, σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. 

Αναμένω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και οι ΗΠΑ με το Ηνωμένο Βασίλειο, θα συνεχίσουν σε θετική αναπτυξιακή πορεία, με την υποστήριξη της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Σε αντίθεση με τη Federal Reserve και την Τράπεζα της Αγγλίας, που ενδεχομένως θα ακολουθήσουν αυστηρότερη νομισματική πολιτική το 2022, δεν αναμένω την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια πριν το 2023, διασφαλίζοντας, έτσι, μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής ανάπτυξης, ακόμη και με ορισμένα στοιχεία πληθωρισμού, τα οποία πρέπει να έχουμε υπόψη.

Γενικότερα, λόγω και της Covid-19, έχει δικαιολογημένα παρατηρηθεί μια μετακίνηση πολλών επενδυτών διεθνώς προς τους τομείς της τεχνολογίας και του ίντερνετ. Αυτό αναμένω ότι θα συνεχίσει να δημιουργεί ευκαιρίες σε άλλους τομείς, με καλές προοπτικές ανάπτυξης και καλύτερες, συγκριτικά, τιμές.

Η ανοδική πορεία από την Κύπρο στο Λονδίνο και όλο τον κόσμο

Θα θέλαμε λίγα λόγια, κ. Ηλία, για την προσωπική σας πορεία στον διεθνή τομέα των επενδύσεων. Από πού ξεκινήσατε, ποια σκαλιά ανεβήκατε, αν είχατε επαγγελματική σχέση έως τώρα με την Κύπρο, ποια είναι σήμερα η έδρα σας, ποια θέση έχουν η Ελλάδα και η Κύπρος στους μελλοντικούς σχεδιασμούς σας;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κύπρο και ήμουν τυχερός που οι γονείς μου, από μικρή ηλικία, μας ενθάρρυναν να αποκτήσουμε την καλύτερη μόρφωση. Αποφοίτησα από την Αγγλική Σχολή και με το πέρας της στρατιωτικής μου θητείας έφυγα από την Κύπρο, για να σπουδάσω μηχανολογία στο Cambridge, στην Αγγλία. Είχα την ευκαιρία να ξεκινήσω την καριέρα μου στην McKinsey, στο Λονδίνο, ως σύμβουλος εταιρειών, πριν με προσλάβει η BC Partners, με την υποστήριξη της οποίας ολοκλήρωσα το MBA μου στο Harvard Business School.  

Η επαγγελματική μου έδρα αυτή τη στιγμή είναι το Λονδίνο, με πολλά ταξίδια όμως σε άλλες χώρες, αφού είμαι ένα από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου σε εταιρείες που ελέγχουμε, όπως οι United Group, Keesing και μέχρι πρόσφατα οι Pharmathen και Acuris.

Επαγγελματικά και οικογενειακά έχω πολύ δυνατούς δεσμούς με την Ελλάδα και την Κύπρο. Η καταγωγή της συζύγου μου είναι επίσης από την Ελλάδα. Για όλους αυτούς τους λόγους και φυσικά λόγω της καταγωγής μου, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι σημαντικές χώρες για το μέλλον.