Η Κύπρος βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και αποτελεί τον μεγαλύτερο διάδρομο μετανάστευσης των αποδημητικών πουλιών στη Μεσόγειο, δύο φορές τον χρόνο, από Ευρώπη προς Αφρική και Ευρασία το φθινόπωρο και το αντίθετο την άνοιξη. Πάνω από διακόσια δέκα είδη μεταναστευτικών πουλιών χρησιμοποιούν την Κύπρο είτε ως ενδιάμεσο σταθμό για να ξεκουραστούν πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους είτε για να διαχειμάσουν, ενώ άλλα αναπαράγονται εδώ.

«Δύο από αυτά τα πουλιά είναι οι Κορμοράνοι, οι οποίοι είναι αποδημητικά πουλιά και ανήκουν στην οικογένεια των Φαλακροκορακιδών (Phalacrocoracidae) και επισκέπτονται τον τόπο μας το φθινόπωρο από τη Νότια Ευρώπη και Ασία κατευθυνόμενοι προς Αφρική για να διαχειμάσουν και το αντίθετο την άνοιξη», αναφέρει στο philenews o φυσιοδίφης – ερευνητής και Πρόεδρος του Συνδέσμου Φυσικής Κληρονομίας και Βιοποικιλότητας Κύπρου, Γιώργος Κωνσταντίνου. 

Τονίζει ότι πρόκειται για υδρόβια πουλιά που τα συναντούμε σε λίμνες, ποτάμια, ρυάκια, έλη, αλυκές, φράγματα, στην θάλασσα, λιμνοθάλασσες και γενικά όπου υπάρχει νερό με αρκετά ψάρια. Είναι σαρκοφάγα  και τρέφονται κυρίως με ψάρια κεφαλόποδα, και άλλα Μαλάκια. Επίσης οι κορμοράνοι διακρίνονται για τις απίστευτες αλιευτικές τους ικανότητες.

 

 

 

Τα δύο είδη Κορμοράνων που συναντούμε στον τόπο μας είναι:

1. Great Cormorant or Great black cormorant (Phalacrocorax carbo) – Linnaeus, 1758 – Κορμοράνος.

2. European shag or Common shag (Phalacrocorax aristotelis desmarestii) – Linnaeus,1761 – Θαλασσοκόρακας.

Άριστος κολυμβητής και επιδέξιος ψαράς

«Το πρώτο είδος, ο Κορμοράνος, είναι κατάμαυρο πουλί με κίτρινο ράμφος και καθαρά αποδημητικό είδος που ξεχειμωνιάζει σε μερικές λίμνες και φράγματα του τόπου μας, δεν αναπαράγεται στην Κύπρο. Είναι άριστος κολυμβητής και επιδέξιος ψαράς, καταδύεται για να συλλάβει τα θηράματά του και μπορούμε να τον συναντήσουμε τόσο σε αλμυρά νερά (θάλασσα) όσο και σε γλύκα νερά. Φωλιάζει σε δέντρα και βράχια βραχονησίδων και κοντά σε υγροτόπους. Φτιάχνει τη φωλιά του με φύκια και γεννά την άνοιξη 3-4 λευκά αβγά, τα οποία επωάζουν και οι δύο γονείς περίπου για 28 -31 μέρες», αναφέρει ο Γιώργος Κωνσταντίνου.

«Κάθε χειμώνα αρκετοί Κορμοράνοι ξεχειμωνιάζουν στο Φράγμα τις Αθάλασσας και μπορείτε να τους δείτε αυτή την εποχή να ψαρεύουν ασταμάτητα τα χρυσόψαρα που βρίσκονται στο φράγμα. Τους έχω παρακολουθήσει εκεί αμέτρητες ώρες και κατά την διάρκεια της μέρας τρώνε ασταμάτητα καταναλώνοντας τεράστιες ποσότητες ψαριών. Ακόμα και όταν χορτάσουν και το στομάχι τους δεν χωράει άλλα ψάρια συνεχίζουν να καταδύονται και να πιάνουν ψάρια, μη μπορώντας να τα φάνε τα αφήνουν στην επιφάνεια του νερού. Αυτό το ξέρουν οι Ερωδιοί και ακολουθούν τους Κορμοράνους επωφελούμενοι εύκολα γεύματα. Στα μικρά διαλείμματα που κάνουν από το ψάρεμα μπορείτε να τους δείτε να κάθονται στα κλαδιά δέντρων πάνω από το νερό με ανοιχτές τις μεγάλες τους φτερούγες στον ήλιο για να τις στεγνώσουν. Το άνοιγμα των φτερούγων τους φτάνει από 121 μέχρι 149 εκατοστά», σύμφωνα με τον φυσιοδίφη.

Ο Θαλασσοκόρακας είναι λίγο μικρότερος

Το δεύτερο είδος, ο Θαλασσοκόρακας, περιλαμβάνει ανά τον πλανήτη 3 υποείδη. Στην Κύπρο και στην Ελλάδα, απαντάται κυρίως ως επιδημητικό είδος σε όλη σχεδόν την θαλάσσια επικράτεια, από την Κύπρο όπως και την Κρήτη αναφέρεται ως μόνιμο είδος. Όπως σημειώνει ο Γιώργος Κωνσταντίνου, ο Θαλασσοκόρακας αναπαράγεται στον τόπο μας σε απρόσιτες, βραχώδεις περιοχές και ακατοίκητες βραχονησίδες, όπως τα νησιά Κλείδες στον Απόστολο Ανδρέα, η Πέτρα του Λιμνίτη, ο Γερόνησος στην Πέγια και το νησάκι του Αγίου Γεωργίου στον Ακάμα. Ο Θαλασσοκόρακας μοιάζει αρκετά με τον Κορμοράνο αλλά είναι λίγο μικρότερος. Καταδύεται για να συλλάβει τα θηράματά του και είναι από τους δεινότερους δύτες μεταξύ των κορμοράνων, έχοντας καταμετρηθεί να καταδύεται μέχρι τα 45 μέτρα. Τον θαλασσοκόρακα τον συναντούμε μόνο στη θάλασσα.

Φωλιά από φύκια – Από 2 μέχρι 5 νεοσσούς

«Η αναπαραγωγική περίοδος ξεκινά την άνοιξη, όπου το είδος αυτό συνήθως φωλιάζει σε αποικίες», λέει ο Γιώργος Κωνσταντίνου, τονίζοντας ότι κατασκευάζει τη φωλιά του στο έδαφος με διάφορα φυτικά υλικά, όπως φύκια. «Γεννούν 2-5 άσπρα αυγά που επωάζουν και οι δύο γονείς για περίπου ένα μήνα», προσθέτει, ενώ τη σίτιση τον νεοσσών αναλαμβάνουν επίσης και οι 2 γονείς. Οι νεοσσοί εγκαταλείπουν τη φωλιά τους περίπου σε 2 μήνες.

Και τα δυο είδη κορμοράνων που συναντούμε στον τόπο μας αποτελούν αυστηρά προστατευόμενα είδη.