Σημαντικά και μετρήσιμα αποτελέσματα στην προσπάθεια να πειστούν οι νέοι 18-25 ετών να εμβολιαστούν κατά της Covid έφερε το κίνητρο της χορήγησης €150 μέσω του λεγόμενου «freedom pass» για κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Το τελευταίο 24 ωρο οι Ελληνίδες και οι Ελληνες 18-25 έκλεισαν 18.000 ραντεβού για να εμβολιαστούν κατά της Covid, ενώ ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα είχαν κλειστεί 8-9.000 ραντεβού. Με απλά λόγια, μετά την ανακοίνωση της επιδότησης των νέων που θα επιλέξουν να εμβολιαστούν με το κουπόνι των €150, οι συμμετοχές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα υπερδιπλασιάστηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελλάδα: Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε νέους που εμβολιάζονται

Στις 12:30 το μεσημέρι οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης θα ανακοινώσουν τα μέτρα που θα ισχύσουν για το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης, της ψυχαγωγίας,του αθλητισμού, τη λειτουργία νέων δραστηριοτήτων και τους κλειστούς χώρους. Τη συνέντευξη θα συντονίσει η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα καταστήματα  που θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους, θα έχουν προτεραιότητα όσον αφορά τη διευθέτηση των χώρων, καθώς θα έχουν μεγαλύτερη χωριτικότητα και θα δέχονται περισσότερο κόσμο. Υποχρεωτικό παράλληλα θα είναι self test για τους μη εμβολιασμένους που θέλουν να μπουν στα καταστήματα, ενώ οι εμβολιασμένοι θα μπαίνουν με το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα μέτρα, το πιθανότερο, να ισχύσουν από τις 15 Ιουλίου.

Γεωργιάδης: Μεγαλύτερα περιθώρια κινητικότητας για τους εμβολιασμένους 

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως όσοι έχουν εμβολιαστεί θα έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κινητικότητας. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα των διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους που θα ανακοινωθούν σήμερα στις 12:30, είπε.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση που γίνεται για τα καταστήματα εστίασης σε σχέση με αυτό, είπε ότι τα καταστήματα θα χωριστούν σε δυο κατηγορίες. Σε αυτά που θα δέχονται αποκλειστικά μόνο όσους έχουν εμβολιαστεί και σε αυτά που θα δέχονται όλους τους πελάτες. Τα καταστήματα που θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους θα έχουν μια ειδική σήμανση και θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενούν περισσότερους πελάτες. Ο έλεγχος για το αν κάποιος πελάτης είναι εμβολιασμένος, θα γίνεται μέσω κινητού με ευθύνη του καταστήματος, ενώ για τους ανήλικους θα ανακοινωθεί μια ειδική διαδικασία.

Freedom Pass

Η αρχή πάντως έγινε χθες με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την «freedom pass» η οποία είναι ουσιαστικά ένα voucher αξίας 150 ευρώ το οποίο θα δίδεται στους νέους 18-25 ετών εφόσον συμμετάσχουν στον εμβολιασμό. Η «κάρτα ελευθερίας» θα μπορεί να αξιοποιηθεί σε ταξίδια και κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις ενώ θα λαμβάνεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης δόσης του εμβολίου.

Η προπληρωμένη κάρτα των 150 ευρώ θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του smartphone, αλλά θα έχει για όποιον το επιθυμεί και φυσική μορφή και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή πριν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Η διαδικασία θα γίνεται από το το gov.gr και μια ήμερα μετά την αίτηση η κάρτα και το ποσό θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι.

Πολιτική αντιπαράθεση

Την ίδια ώρα έντονη ήταν η πολιτική αντιπαράθεση η οποία προέκυψε από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις αφού η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε λόγο για εξαγορά της νεολαίας και η κυβέρνηση από την πλευρά της κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολίασε το voucher των 150 ευρώ λέγοντας πως «η σύνδεση του εμβολίου με το χαρτζιλίκι των 150ευρω, πέρα από εξευτελιστική για τη νέα γενιά που μέχρι σήμερα ο κ.Μητσοτάκης έχει στοχοποιήσει, είναι και ενδεικτική του τρόπου που σκέφτεται: Τα πάντα αγοράζονται. Η αλληλεγγύη όμως είναι στάση ζωής -Δεν εξαργυρώνεται».

Από την δική της πλευρά η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη είπε πως ο κ. Τσίπρας κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. «Χαρακτηρίζει την επιβράβευση των νέων για την υπομονή που έδειξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας “εξαγορά”, επειδή, όπως όλοι θυμούνται, έτσι έμαθε να μεταχειρίζεται ο ίδιος τους πολίτες.

Η κυβέρνηση προσφέρει την “Κάρτα Ελευθερίας” στη νέα γενιά, που σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες πολιτών, δεν έλαβε κάποιο αντιστάθμισμα για όσα στερήθηκε στη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων. Ταυτόχρονα, παρέχει ένα πρόσθετο κίνητρο για τον εμβολιασμό τους, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του κόσμου.

Αν ο κ. Τσίπρας διαφωνεί, ας το δηλώσει ξεκάθαρα. Κι ας μην κρύβεται πίσω από την «αλληλεγγύη» που όψιμα θυμήθηκε» είπε.

Ποια μέτρα ακολουθούν

Παράλληλα, όπως προαναγγέλθηκε και στις χθεσινές ανακοινώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται νέα εξειδίκευση που θα αφορά στον διαχωρισμό των εμβολιασμένων και μη προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να λειτουργήσουν σε πλαίσιο πλήρους κανονικότητας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο κυβερνητικός σχεδιασμός θέλει, σε ό,τι αφορά στην ψυχαγωγία, οι πλήρως εμβολιασμένοι να μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε κινηματογράφους, θέατρα, συναυλίες, φεστιβάλ και αθλητικές εκδηλώσεις χωρίς να χρειάζεται να φορούν μάσκες. Από την άλλη, αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί εξετάζεται να βρίσκονται σε άλλο σημείο του χώρου με αποστάσεις και μάσκες συμβαίνει στο ΝΒΑ.

Από την άλλη, μεγάλη συζήτηση έχει γίνει για την εστίαση στην οποία περιλαμβάνονται τα εστιατόρια, τα καφέ, τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι εν λόγω επιχειρήσεις θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν εάν επιθυμούν να εξυπηρετήσουν μόνον εμβολιασμένους και κατ΄επέκταση να μην υπόκεινται στην τήρηση οποιουδήποτε μέτρου, είτε να μην κάνουν διαχωρισμό, αλλά να μην μπορούν να αξιοποιήσουν τους εσωτερικούς τους χώρους και να τηρούν όλα τα υπόλοιπα μέτρα που είναι εν ισχύι.

Αυτό θα είναι μία αποκλειστική απόφαση του επιχειρηματία ο οποίος θα είναι επιφορτισμένος και με τον έλεγχο των πελατών. Οι θαμώνες θα επιδεικνύουν το ψηφιακό πιστοποιητικό ενώ οι επιχειρήσεις θα «σαρώνουν» το barcode μέσω ειδικής εφαρμογής η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμη από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όσο για το πότε θα τεθούν σε εφαρμογή οι παραπάνω διευκολύνσεις, αυτό αναμένεται να γίνει άμεσα από τον Ιούλιο από την στιγμή που όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, όλος ο ενήλικος πληθυσμός μπορεί να εμβολιαστεί άμεσα εφόσον το επιθυμεί.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το μοντέλο αυτό θα διαρκέσει για όσο διαρκεί ο θερμός καιρός στην χώρα μας, δηλαδή το αργότερο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Όταν επέλθει η ανάγκη οι εν λόγω επιχειρήσεις να εξυπηρετούν πελάτες μόνο σε εσωτερικούς χώρους, τότε το πλαίσιο θα επανεξεταστεί και θα λάβει υπόψιν και την όποια αποδοτικότητα που επέδειξε η εφαρμογή του το καλοκαίρι αλλά και την πορεία της πανδημίας με δεδομένο πως η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί ήδη έντονη ανησυχία.

Στόχος όπως αναφέρουν κυβερνητικές πήγες είναι από τον Σεπτέμβριο η κοινωνία να μην χρειαστεί να μπει ξανά σε ένα νέο lockdown διότι πλέον τα εμβόλια είναι διαθέσιμα σε όλους γεγονός που δίνει την δυνατότητα στην χώρα να ανταπεξέλθει στην πανδημία.

protothema.gr