To Top
08:55 Κυριακή
17 Νοεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Κλειστή μονάδα για ανήλικους χρήστες από τον Μάρτιο
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Κλειστή μονάδα για ανήλικους χρήστες από τον Μάρτιο
  09 Φεβρουαρίου 2019, 12:44 μμ  
Τη μάχη που δίνουν ολοένα και περισσότεροι νέοι με τον εφιάλτη των ναρκωτικών έρχεται να στηρίξει το υπό δημιουργία Κέντρο Εσωτερικής Νοσηλείας για ανήλικους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς και ένα ανοικτό εντατικό ημερήσιο πρόγραμμα, επίσης για ανήλικους. Πρόκειται για μία από τις πρωτοβουλίες ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών ουσιών, η οποία σχεδιάζεται να λειτουργήσει από τον ερχόμενο Μάρτιο. Η ανακοίνωση του εν λόγω προγράμματος καθώς και άλλων δράσεων πραγματοποιήθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου: «Αντιμετώπιση των αναδυόμενων προκλήσεων στον τομέα της εξάρτησης».
 
Πέραν από το Κέντρο Εσωτερικής Νοσηλείας (δηλαδή την κλειστή μονάδα), ανακοινώθηκε ακόμη πρωτόκολλο για την παραπομπή ανήλικων και νεαρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις ουσίες εξάρτησης από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας στα θεραπευτικά κέντρα των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Σημειώθηκε η παγκύπρια κάλυψη προληπτικών προγραμμάτων και η ενίσχυση της πρόληψης ιδίως προς τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Επίσης, ανακοινώθηκε το πρώτο σχέδιο δράσης για αντιμετώπιση της παθολογικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια, εντός του 2019-2020, το προληπτικό πρόγραμμα για τα τυχερά παιγνίδια, το προληπτικό πρόγραμμα στήριξης ευάλωτων ομάδων γυναικών και των παιδιών τους με στόχο την πρόληψη, καθώς επίσης και το πιλοτικό πρόγραμμα επανένταξης των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ουσιοεξάρτηση. 
 
Το Κέντρο Εσωτερικής Διαμονής πρόκειται να εξυπηρετήσει αγόρια και κορίτσια ηλικίας 13 έως 19 ετών, ανέφερε η επιστημονική συντονίστρια του προγράμματος και της Αγίας Σκέπης, Τίνα Παύλου. «Αφορά άτομα όπου η χρήση ή κατάχρηση ουσιών συντείνει σε προβληματική ή/και παραβατική συμπεριφορά. Όπου χρειάζεται θα παραπέμπεται και για σωματική αποτοξίνωση», είπε και πρόσθεσε: «Οι έφηβοι δεν είναι πάντοτε εξαρτημένοι στις ουσίες, ωστόσο η κατάχρησή τους είναι αρκετά καταστροφική ώστε να πρέπει να μείνουν σε ένα χώρο εσωτερικής διαμονής. Αν υπάρχει ανάγκη, θα παραπέμπονται για ψυχιατρική αξιολόγηση και ψυχιατρική στήριξη, ενώ θα παρέχεται και προετοιμασία σε ατομική βάση, διάρκειας 7 έως 10 ημερών». 
   
Εξήγησε ακόμη ότι η θεραπεία των ανήλικων χρηστών εντός της κοινότητας έχει πολλές ομοιότητες με εκείνη των ενηλίκων. Όπως διευκρίνισε η κ. Παύλου, το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια έξι με εννέα μήνες και θα συμπεριλαμβάνει ομαδική ψυχοθεραπεία, ατομική ψυχοθεραπεία και οικογενειακή θεραπεία. «Να εξηγήσουμε ότι η οικογενειακή θεραπεία είναι το επίκεντρο στην απεξάρτηση εφήβων, καθώς η οικογένεια είναι η βάση και το στήριγμα του ατόμου μέχρι την ενηλικίωσή του. Η οικογενειακή θεραπεία αφορά μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας και στη διαχείριση και επίλυση προβλημάτων». Επιπλέον, εξήγησε ότι στη διάρκεια της θεραπείας θα καλλιεργηθούν στους εφήβους δεξιότητες ζωής, εξατομικευμένη σχολική/ακαδημαϊκή στήριξη και ψυχαγωγία.
 
«Με πόνο αντιμετωπίζουμε, καθημερινά πλέον, ταλαιπωρημένα ανήλικα άτομα, παγιδευμένα στις προσωπικές τους επιλογές. Η χρήση ουσιών στην εφηβεία είναι άμεσα συνδεδεμένη με αυξημένες πιθανότητες παραβατικότητας. Επίσης πιθανότητες σωματικής, συναισθηματικής και σεξουαλικής κακοποίησης. Δυσλειτουργίας στις σχέσεις και σχολικής αποτυχίας». Στόχος είναι η αποχή και απεξάρτηση από όλες τις εξαρτησιογόνες ουσίες και γενικότερα εξαρτητικές συμπεριφορές. Η απόκτηση δεξιοτήτων για την ομαλή συμπεριφορική και συναισθηματική εξέλιξη. Η επανασύνδεση με το σχολικό περιβάλλον και την οικογένεια, καθώς και με την κρατική στέγη, όπου υπάρχει.
 
Αντιμέτωποι με 15χρονους χρήστες

Αύξηση στους ανήλικους και νεαρούς χρήστες από το 2017 στο 2018, αναφέρει η κ. Παύλου, αφού από 14 χρήστες το 2017 έφτασαν στους 22 χρήστες. Συγκεκριμένα σημειώθηκε ότι 14 ανήλικοι χρήστες ή οι γονείς τους, είχαν τηλεφωνικό αίτημα – πρώτο ραντεβού αξιολόγησης, σχετικά με κατάχρηση μαριχουάνας, κοκαΐνης και κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης. Από αυτούς, ήταν δύο αγόρια και ένα κορίτσι 15 ετών, ένα κορίτσι 16 ετών, τέσσερα αγόρια και ένα κορίτσι 17 ετών και τέσσερα αγόρια και ένα κορίτσι 18 ετών. Τη χρονιά αυτή έγιναν δεκτοί και εισήχθησαν στη θεραπευτική κοινότητα της Αγίας Σκέπης δύο κορίτσια και ένα αγόρι 18 ετών.

Αντίστοιχα, το 2018 έλαβαν τηλεφωνικά αιτήματα από γονείς και ανήλικους ή/και πραγματοποίησαν πρώτο ραντεβού αξιολόγησης για κατάχρηση μαριχουάνας, κοκαΐνης, κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης και οξυκωδόνης, από 22 άτομα. Από αυτά, δύο κορίτσια 16 ετών, πέντε αγόρια και ένα κορίτσι 17 ετών, πέντε αγόρια και τέσσερα κορίτσια 18 ετών, τρία αγόρια και δύο κορίτσια 19 ετών. Αναφέρθηκε ακόμη ότι το 2018 έγιναν έξι εισαγωγές στη θεραπευτική κοινότητα της Αγίας Σκέπης. Από αυτούς, ήταν δύο κορίτσια 16 ετών, ενός αγοριού και ενός κοριτσιού 17 ετών, ενός αγοριού 18 χρόνων από τις Κεντρικές Φυλακές και ενός κοριτσιού 19 χρόνων, επίσης από τις Κεντρικές Φυλακές. 

«Τα άτομα αυτά έγιναν δεκτά διότι οι συνθήκες τους ήταν εξαιρετικά δύσκολες και δεν υπήρχαν άλλες επιλογές από το να ενταχθούν σε εσωτερική διαμονή», ανέφερε, σχολιάζοντας τη δυσκολία εφαρμογής του προγράμματος σε ανήλικους και ενήλικους χρήστης. 

  Δέσποινα Ψύλλου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...