Μια μεγάλη θάλασσα στην isnotgallery

Οκτώ καλλιτέχνες συμμετέχουν στην νέα εικαστική πρόταση της isnotgallery με τίτλο «Μια μεγάλη θάλασσα στο τετράγωνο είναι μάλλον ένα πέλαγος» σε επιμέλεια Άντρου Ευσταθίου. Στην έκθεση θα δούμε έργα των Στέλιου Βότση, Στέλλας Ίσσα, Γιάννου Ιωάννου, Ελένης Κινδύνη, Χαρούλας Νικολαΐδου, Θέκλας Παπαδοπούλου, Αντρέα Σκουφάρη και Κωνσταντίνου Στεφάνου.  «Ένα ανοικτό πέλαγος ντύνεται κατά τον στίχο με «αφρόπλαστο χιτώνα», που άλλοτε είναι λευκός και άλλοτε πορφυρός, και αφήνει του πελάγου γυμνά τα άκρα, και φαίνεται παράμερά του βράχος, της Κύπριδος καταφύγιο, τόπος τάματος και παθών και απάγκιο ή τιμωρία: «Ες γην εναλίαν Κύπρον ου μ’ εθέσπισεν» γράφει για την έκθεση ο Απόστολος Κουρουπάκης.

Λευκωσία, isnotgallery εγκαίνια 9 Ιουλίου στις 8μ.μ. Ώρες λειτουργίας. Τρίτη-Παρασκευή/10:00-13:00-16:00-19:00 — Σάββατο/10:00-13:00. Πληρ. 99569498. Η έκθεση θα διαρκέσει ως την 1η Αυγούστου. www.isnotgallery.com

«Η Ρωμιοσύνη» στο Αρχοντικό Αξιοθέας

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστηµίου Κύπρου αποτίει φόρο τιµής στο ποιητικό ταλέντο, την προσφορά και την προσωπικότητα του εθνικού ποιητή της Κύπρου, Βασίλη Μιχαηλίδη, µε δύο παραστάσεις της κλασικής του παράστασης «Η Ρωµιοσύνη έν’ φυλή συνότζιαιρη του κόσµου», οι οποίες εντάσσονται στις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Φεστιβάλ της Αξιοθέας για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Στηριγµένη στα αριστουργηµατικά διαλεκτικά έργα του Μιχαηλίδη «Η ενάτη Ιουλίου 1821 εν Λευκωσία (Κύπρου)», «Η Χιώτισσα», «Η Κύπρος προς τη µάνα της», «Η Κύπρος προς τους λέγοντες ότι δεν είναι Ελληνική», «Η Ανεράδα» και άλλα, η παράσταση απέκτησε ξεχωριστή σηµασία στη συλλογική συνείδηση του κυπριακού λαού, καθώς η έρευνα η σχετική µε την παράσταση αυτή, συνδυάστηκε µε την ανεύρεση των αυτογράφων του ποιητή και την πρώτη δηµοσίευση του λανθάνοντος 456ου στίχου της «Ενάτης Ιουλίου». Η διασκευή και η παράσταση προβάλλουν την ποιητική πρόθεση του Μιχαηλίδη να συνθέσει µια σύγχρονη «τραγωδία», η οποία εκφράζει µε έντεχνο τρόπο το τραγικό στοιχείο της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας. Συντελεστές: ∆ραµατική προσαρµογή, σκηνοθεσία: Μιχάλης Πιερής. Μουσική: Ευαγόρας Καραγιώργης. Σκηνικά: Χρίστος Λυσιώτης. Κοστούµια: Ηλιάνα Χρυσοστόµου, Μαρίνα Κλεάνθους. Σχεδιασµός φωτισµού: Γιώργος ΚουκουµάςΥπεύθυνη παραγωγής, βοηθός σκηνοθέτις: Σταµατία Λαουµτζή.

Λευκωσία, Αρχοντικό Αξιοθέας, 8.30μ.μ. 22894531 

Έκθεση Γ. Ηρακλέους και V. Xenodochides  

Ο Γιώργος Ηρακλέους και ο Vito Xenodochides εκθέτουν από σήμερα  την νέα τους δουλειά στη Λεμεσό. στο STUDIO 42. Ο Γιώργος Ηρακλέους σπούδασε χρωματοθεραεπία στο St. George’s College στο Λονδίνο. Ασχολείται με την ζωγραφική επαγγελματικά εδώ και 20 χρόνια και έχει παρουσιάσει δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στη Κύπρο και το εξωτερικό. Με το χρώμα να λειτουργεί σαν κεντρικός άξονας της δουλειάς του, έχει καταφέρει να αναπτύξει μια προσωπική εικαστική γλώσσα. Καλομελετημένες φόρμες, απρόσμενοι χρωματισμοί και ένα εκτυφλωτικό φώς αναδύονται μέσα από δεκάδες στρώματα λαδιού και γίνονται όχημα εξερεύνησης εσωτερικών πτυχών του εαυτού. Διαμέσου της αφαίρεσης αφηγείται, εξιστορεί . Μιλά για την ομορφιά, τη ζωή, τον θάνατο. Ο Vito Xenodochides είναι ζωγράφος εδώ και δυο δεκαετίες.  Δουλεύοντας κυρίως με ακρυλικό και λαδομπογιά, διαχειρίζεται την μπογιά πότε πιο πυκνά, άλλοτε πιο αραιά όταν δουλεύει στις αποχρώσεις ουδέτερων χρωμάτων. Το κύριο εργαλείο του είναι πάντοτε τα γυμνά του χέρια, χωρίς τον έλεγχο ή το χειρισμό της βούρτσας ή της δημιουργίας της υφής, η σωματική του εμπλοκή με το ίδιο χρώμα ως υλικό γίνεται μέθοδος σύνδεσης με τη διαδικασία και με ό,τι συνιστά την ίδια τη ζωγραφική.  

Λεμεσός, STUDIO 42, εγκαίνια 7.30μ.μ. Μέχρι 31/7

ΘΕΑΤΡΟ

Λεμεσός, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, «Εσμέ» από τον ΘΟΚ σε σκηνοθεσία Μαρίνας Βρόντη, 9μ.μ. 77772717, thoc.org.cy

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Λευκωσία, Φανερωμένης 70, Έκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Παπακώστα «Τόποι και τοπία». Μέχρι 10/7

Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ (22479600). «Past- Forward» αναδρομική́ έκθεση του έργου του μοντερνιστή αρχιτέκτονα Σταύρου Οικονόμου. Μέχρι 2/10

Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή. Έκθεση χαρακτικής της Σιμώνης Φιλίππου. Μέχρι 21/7

Δημοτικό Κέντρο Τεχνών NiMAC (22797400).  Έκθεση του Λευτέρη Τάπα. Μέχρι 24/7.

ΛΕΜΕΣΟΣ

Edit gallery (25 251710). Ομαδική έκθεση. Μέχρι 15/7.

Eins (99 522977, www.einsgallery.com). Έκθεση του Φάνου Κυριάκου. Μέχρι 24/7.

ΛΑΡΝΑΚΑ

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας (24 658848). Έκθεση Έφης Σαββίδη. Μέχρι 4/9.

ΣΙΝΕΜΑ

Black Widow, The Forever Purge, Cosmic Sin, Luca, Promising Young Woman, Conjuring: The Devil Made Me Do It, Cruella, A Quiet Place 2, Captain Sabertooth and the Magic Diamond, Fast and Furius 9: K-CINEPLEX Λευκωσίας (Prime & The Mall), Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου (Kings Avenue Mall) – τηλ. 77778383 και RIO (Nicosia Mall & Λεμεσού) – τηλ. 25871410. Soul, Raya and the Last Dragon: RIO (Nicosia Mall & Λεμεσού).