Μια σειρά podcasts με τίτλο «Culture means business» διοργανώνουν το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου σε συνεργασία με το Κέντρο Καινοτομίας IDEA. Η σειρά στοχεύει να βοηθήσει επιχειρηματίες αλλά και άτομα που ασχολούνται με την τεχνολογία και τον πολιτισμό, έτσι ώστε να αναπτύξουν ιδέες που να προωθούν τη διεπιστημονική επιχειρηματικότητα στον χώρο του πολιτισμού. Η σειρά έρχεται να προσφέρει γνώσεις και καθοδήγηση σχετικά με την εξέλιξη μιας ιδέας σε επιχειρηματικό μοντέλο. 

Το πρώτο podcast της σειράς έχει θέμα «Επιχειρηματικότητα και τέχνη» βρίσκεται στο  διαδίκτυο (https://www.buzzsprout.com/1214612). Η διάλεξη είναι στα ελληνικά και αναφέρεται στην πολιτική που πρέπει να ακολουθείται για να προωθηθεί ο τομέας των Εικαστικών Τεχνών. Αναλύει επίσης το πώς ένας οργανισμός όπως μία γκαλερί σύγχρονης τέχνης μπορεί να συνεισφέρει στον πολιτισμό του τόπου αλλά και διεθνώς. Ειδικότερα, αναφέρεται στη στρατηγική της Art Seen όσον αφορά στην καθοδήγηση, προώθηση των καλλιτεχνών, τις συνεργασίες, τις επιμελητικές προσεγγίσεις που ακολουθεί, αλλά και την εκπαίδευση του κοινού.

Η επιμελήτρια Μαρία Στάθη ίδρυσε την Art Seen – Contemporary Art Projects & Editions (www.art-seen.org) το 2015, ως μια ευκαιρία επέκτασης σε πολιτιστικές ανταλλαγές και συνέργειες τόσο στη πολιτιστική σκηνή της Κύπρου όσο και του εξωτερικού. Τα τελευταία έξι χρόνια η Art Seen επιμελείται, προβάλλει και προωθεί τα έργα Κυπρίων και ξένων καλλιτεχνών που παρουσιάζουν νέα έργα τους στη Κύπρο μετά από πρόσκληση. Συνεργάζεται επίσης με ανθρώπους των τεχνών από το εξωτερικό για τη συγγραφή κειμένων και αναπτύσσει συνεργασίες για την προώθηση νέων καλλιτεχνών στον διεθνή πολιτιστικό χώρο, φιλοδοξώντας να συμβάλει στην καλλιέργεια της εικαστικής παιδείας γύρω από τη σύγχρονη τέχνη, την έννοια του συλλέγω και να προτείνει νέους τρόπους θέασης των έργων.

Η Μαρία Στάθη έχει πάνω από 17 χρόνια εμπειρίας στον χώρο των τεχνών, με προϋπηρεσία σε μια από τις πιο σημαντικές γκαλερί του Λονδίνου, την Anthony Reynolds. Εφαρμόζει ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο τη στήριξη του τομέα, το οποίο περιγράφει στην παρουσίαση, μαζί με τις συνεργασίες που έχει χτίσει και το επιχειρηματικό πλάνο που εφάρμοσε. Τονίζει επίσης την αναγκαιότητα της εφαρμογής καινοτόμων προσεγγίσεων για την προβολή της δουλειάς των καλλιτεχνών οι οποίοι συμβάλλουν στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου.

Η Μαρία Στάθη έχει επιμεληθεί πολλές εκδόσεις κι έχει συνεισφέρει με άρθρα της σε καταλόγους και περιοδικά. Την τελευταία δεκαετία έχει επιμεληθεί πάνω από 20 ατομικές και 18 ομαδικές εκθέσεις καταξιωμένων, ανερχόμενων και πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών.

Λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος www.boccf.org και στις επίσημες σελίδες του Ιδρύματος στο Facebook & στο Instagram (@boccf) και στο τηλέφωνο 22128157.