Με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, 14 μέλη της Γερουσίας καταδικάζουν τις συνεχείς προσπάθειες της Τουρκίας να ανοίξει την ακτογραμμή των Βαρωσίων, κατά παράβαση πολλών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σε αντίθεση με τις πρόσφατες εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για άμεση αντίστροφη πορεία.

Την πρωτοβουλία για την σύνταξή της δικομματικής επιστολής είχαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ και τα μέλη της επιτροπής Κρις Βαν Χόλεν (δημοκρατικός Μέριλαντ) και Μάρκο Ρούμπι (ρεπουμπλικανός Φλόριδας), οι οποίοι ζητούν από τον Αμερικανό Πρόεδρο και την Κυβέρνησή του να χρησιμοποιήσει τόσο διμερείς όσο και πολυμερείς διαύλους για να πιέσει την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις της στα Βαρώσια και να διατυπώσει σαφώς τις συνέπειες των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας.

«Έχετε δικαίως επικεντρώσει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Οποιαδήποτε προσπάθεια του προέδρου Ερντογάν και της Τουρκίας να επανεγκαταστήσει κόσμο ή να ξανανοίξει τα Βαρώσια, θα αποτελούσε βαριά παραβίαση αυτών των αρχών», γράφουν στην επιστολή τους οι 14 Γερουσιαστές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα πρέπει να καταστήσουν σαφές στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι η συνέχιση της παραβίασης των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του κράτους δικαίου είναι απαράδεκτη».

Εξέφρασαν επίσης ανησυχίες ότι οι παραβάσεις της Τουρκίας στα Βαρώσια λαμβάνουν χώρα καθώς η Άγκυρα εμποδίζει την πρόοδο στις συνομιλίες επανένωσης 5 + 1 των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο.

 «Η πρόταση των Τουρκοκυπρίων για την δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο στον πιο πρόσφατο γύρο στη Γενεύη – το πρώτο από την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων το 2017 – υπονόμευσε τις προοπτικές επανένωσης της Κύπρου ως διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ και την μακροχρόνια πολιτική», αναφέρουν.

«Ως περαιτέρω απόδειξη της απροθυμίας τους να αναζητήσει μια διαρκή πολιτική διευθέτηση στο νησί, η Τουρκία έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, δημιουργήσει μια βάση για μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στο αεροδρόμιο Λευκόνοικου, σε μια προσπάθεια να επεκτείνει τη στρατιωτική της παρουσία στην κατεχόμενη από την Τουρκία Κύπρο», προσθέτουν οι 14 οι Γερουσιαστές, μνημονεύοντας ταυτόχρονα ότι το σχέδιο του προέδρου Ερντογάν θα επισκεφθεί την κατεχόμενη από την Τουρκία περιοχή της Κύπρου στις 20 Ιουλίου, την επέτειο της παράνομης εισβολής, θα επιδεινώσει μια απαράδεκτη κατάσταση.

«Σας παροτρύνουμε να συνεργαστείτε με την ΕΕ για να καταστήσετε σαφές εκ των προτέρων ότι κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να υποστηρίξει την επανεγκατάσταση ή το άνοιγμα των Βαρωσίων θα αντιμετωπιστεί με πολυμερείς κυρώσεις», αναφέρουν στον πρόεδρο Μπάιντεν τα μέλη της Γερουσίας.

Την επιστολή συνυπογράφουν επίσης οι δημοκρατικοί γερουσιαστές Ντικ Ντέρμπιν, Τζιν Σαχιν, Κρις Κουνς, Σέλντον Γουάιτχαουζ, Σέρον Μπράουν, Έντ Μάρκεϊ, Κόρι Μπούκερ, Μπομπ Κέισι, Ρον Γουάιντεν, Τζακ Ριντ και Μπεν Κάρντιν.

ΚΥΠΕ