To Top
10:41 Κυριακή
24 Μαρτίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
€1,1 εκατ. για μείωση ταλαιπωρίας στο Κτηματολόγιο
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ €1,1 εκατ. για μείωση ταλαιπωρίας στο Κτηματολόγιο
Τελευταία Ενημέρωση: 11 Μαρτίου 2019, 5:23 μμ
Την αποδέσμευση ποσού ύψους €3,6 εκατ. ζήτησε από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το υπουργείο Εσωτερικών με σκοπό να καλύψει δαπάνες που προορίζονται, μεταξύ άλλων, για την αγορά υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα που κατατέθηκαν στη Βουλή για σκοπούς ενημέρωσης, ποσό που ανέρχεται στις €400.000 περίπου θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη της αμοιβής των ιδιωτών χωρομετρών που επιστρατεύτηκαν για τη διεκπεραίωση καθυστερημένων υποθέσεων που αραχνιάζουν στα συρτάρια του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.
 
Με την αγορά υπηρεσιών, το υπουργείο Εσωτερικών επιχειρεί να αντιμετωπίσει τον τεράστιο φόρτο εργασίας που αντιμετωπίζει το Κτηματολόγιο. Χιλιάδες αιτήσεις που αφορούν συνοριακές διαφορές, οριοθετήσεις, παροχή διόδων, αναπτύξεις γης, έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας κ.ά. εκκρεμούν προς εξέταση για αρκετά χρόνια. Λόγω των συσσωρευμένων εργασιών παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση και στην εξέταση των αιτήσεων του κλάδου κρατικής γης, με αποτέλεσμα την απώλεια δημόσιου χρήματος σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για αντιμετώπιση του τεράστιου φόρτου εργασίας στο Τμήμα Κτηματολογίου, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε και την αύξηση της υπερωριακής απασχόλησης.
 
 
Επί τούτου, περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019, κονδύλια συνολικού ύψους €700.000 για την κάλυψη της υπερωριακής απασχόλησης υπαλλήλων του Τμήματος Κτηματολογίου, οι οποίο, εργάζονται κυρίως, σε καθυστερημένες υποθέσεις. Συγκεκριμένα, τα κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν εντός του τρέχοντος έτους ως ακολούθως: 

1. Ποσό ύψους €200.000 θα καλύψει τα επιδόματα υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού που εργάζεται πέραν από τις συνήθεις ώρες εργασίας του για συμπλήρωση τόσο των τρεχουσών όσο και των καθυστερημένων υποθέσεων που εκκρεμούν σε όλους του κλάδους του Κτηματολογίου και αφορούν την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας διαμερισμάτων, οικοπέδων και κατοικιών σε συγκροτήματα αναπτύξεως, την αναβάθμιση του συστήματος πληροφοριών γης και την υλοποίηση άλλων τρεχουσών έργων πληροφορικής.

2. Ποσό ύψους €300.000 προορίζεται να καλύψει την κατ’ αποκοπή υπερωριακή αμοιβή των κτηματολογικών υπαλλήλων που εργάζονται πέραν από τις συνήθεις ώρες εργασίας τους για τη διεκπεραίωση καθυστερημένων υποθέσεων που εκκρεμούν στους διάφορους κλάδους / τομείς του Κτηματολογίου για την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας διαμερισμάτων, οικοπέδων και κατοικιών σε συγκροτήματα αναπτύξεως, για τη μηχανογράφηση των αρχείων του Τμήματος και για την επαναχωρομέτρηση.

3. Ποσό ύψους €200.000 προορίζεται να καλύψει τα επιδόματα υπερωριακής απασχόλησης του ωρομίσθιου προσωπικού που βοηθά τους κτηματολόγους, χωρομέτρες και σχεδιαστές που εργάζονται υπερωριακά στα διάφορα Επαρχιακά Κτηματολογικά Γραφεία για τη διεκπεραίωση καθυστερημένων υποθέσεων, για την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας και για την επαναχωρομέτρηση.
Πρόσθετα, το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την αποδέσμευση των ακόλουθων ποσών για την αγορά υπηρεσιών που αφορούν και πάλι το Τμήμα Κτηματολογίου: 

* Συλλογή και επεξεργασία δεδομένων γενικής εκτίμησης σε τιμές 1η/1/2018 με κόστος €285.000. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που εμπλέκονται ιδιώτες εκτιμητές, οι οποίοι εξετάζουν κυρίως τις περιοχές ανάπτυξης ενώ το υπόλοιπο κομμάτι που αφορά, μεταξύ άλλων, τις κοινότητες το χειρίζονται οι εκτιμητές του Κτηματολογίου. Όπως υπολογίζεται, θα επανεκτιμηθεί η αξία περίπου 2.000.000 ακινήτων. Η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.  

* Νέα αεροφωτογράφηση και ορθοδιόρθωση με κόστος €522.000.

* Επέκταση υπηρεσιών της διαδικτυακής πλατφόρμας του Τμήματος με τη δημιουργία επιπρόσθετων ηλεκτρονικών αιτήσεων, νέων υπηρεσιών, πρόσβαση σε περισσότερες γεωγραφικές πληροφορίες καθώς και εφαρμογής αλλαγών που προκύπτουν από την ευρωπαϊκή οδηγία INSPIRE (ίδρυση και λειτουργία υποδομής χωρικών δεδομένων στην Ευρώπη) με κόστος €80.000.
 
Στην τελευταία έκθεσή του, που εξέδωσε για το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας τον Μάρτιο του 2018, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης εισηγήθηκε όπως για την αντιμετώπιση του προβλήματος της συσσωρευμένης εργασίας ληφθούν διορθωτικά μέτρα περιλαμβανομένων μέτρων για αύξηση της παραγωγικότητας σε όλους τους κλάδους με περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών και με καλύτερο προγραμματισμό ώστε να διεκπεραιώνονται οι υποθέσεις εντός λογικών χρονικών πλαισίων. Εισηγήθηκε, επίσης, όπως προωθηθεί περαιτέρω η ανάθεση και διεκπεραίωση χωρομετρικών εργασιών στον ιδιωτικό τομέα για απάμβλυνση του προβλήματος και όπως εξεταστεί το ενδεχόμενο κάποιες εργασίες του Τμήματος να ανατεθούν στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη.
 
  Μιχάλης Χατζηστυλιανού   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.