Νέος παίκτης μπαίνει πολύ σύντομα στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες ακινήτων στην Κύπρο. O λόγος για την Delfi Auctions, που μέσω της σύγχρονης πλατφόρμας της ετοιμάζεται για το ντεμπούτο της στην κυπριακή και ελληνική αγορά, στις 12 Μαϊου. Στην ουσία, με αυτή της την κίνηση η εταιρεία θέλει να αξιοποιήσει την πολυετή πείρα του ομίλου, την τεχνολογική εξειδίκευση και τη βαθιά γνώση της αγοράς ακινήτων και για το σκοπό αυτό το τμήμα ανάπτυξης εφαρμογών διαδικτύου της Delfi, έχει αναπτύξει μία πλατφόρμα πλήρως προσαρμοσμένη στα δεδομένα της κυπριακής και ελληνικής αγοράς. Πέραν από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, από την πλατφόρμα μπορούν να επωφεληθούν και οι πωλητές ακινήτων, όπως τραπεζικά ιδρύματα, ιδιωτικές εταιρίες, νομικά και φυσικά πρόσωπα. Ο στόχος της Delfi Auctions είναι να προσφέρει, τόσο σε πωλητές ακινήτων, όσο και σε ενδιαφερόμενους αγοραστές, τις λύσεις που αποζητούν ώστε να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς τους. 

 

Αντίστροφη μέτρηση για το αστεροσκοπείο

Η σύμβαση κατασκευής για το αστεροσκοπείο στο Τρόοδος υπογράφτηκε αυτή την εβδομάδα μεταξύ του Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού και του εργολάβου του έργου J. Mantis Constructions Ltd. Η σύμβαση είναι για την Κατασκευή Υποδομών, Προμήθεια και Εγκατάσταση Εξοπλισμού Αστροπαρατήρησης στην Κοινότητα Αγριδιών της Επαρχίας Λεμεσού.

Το Αστεροσκοπείο Τροόδους στην Κύπρο θα είναι ένα υπερσύγχρονο αστρονομικό κέντρο, το οποίο θα είναι διασυνδεδεμένο με άλλα ευρωπαϊκά αστεροσκοπεία, αποτελώντας ένα δίκτυο κέντρων ενημέρωσης, επιμόρφωσης και πληροφόρησης για την αστροπαρατήρηση και το διάστημα. Είναι το πρώτο ειδικά σχεδιασμένο παρατηρητήριο στην Κύπρο, και θα προσελκύσει αστρονόμους, παρατηρητές, μελετητές, ερευνητές και λάτρεις της αστρονομίας από όλο τον κόσμο.

Το κτήριο θα αποτελείται από δύο κύρια τηλεσκόπια, ένα αστρονομικό τηλεσκόπιο παρατηρητηρίου 20 ιντσών με μία μηχανικά περιστρεφόμενη θολωτή οροφή και ένα τηλεσκόπιο ηλιακού παρατηρητηρίου, για χρήση κατά τη διάρκεια της ημέρας, με μία ειδικά σχεδιασμένη, μηχανικά κινούμενη οροφή.

Εκτιμάται ότι η όμορφη γραφική περιοχή στην Πιτσιλιά, όπου θα κατασκευαστεί το έργο, θα επωφεληθεί από τους στόχους αναγέννησης του έργου, προσελκύοντας έναν εναλλακτικό αγροτουρισμό και αστροτουρισμό. 

Οι αρχιτέκτονες Νικόδημος Κ. Τσολάκης και Έλενα Κ. Τσολάκη, από τους Kyriakos Tsolakis Architects, σχεδίασαν το κτήριο, το οποίο κέρδισε πολλά διεθνή βραβεία και αναγνώριση, συμπεριλαμβανομένου του να είναι φιναλίστ στα World Architecture Awards. Έχει επίσης εμφανιστεί στον διεθνή τύπο, συμπεριλαμβανομένων των περιοδικών TIME, Dezeen και CNN.

Το έργο είναι μέρος των έργων GEOSTARS. Το GEOSTARS είναι έργο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg V-A “Ελλάδα-Κύπρος” 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Το έργο έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί σε 16 μήνες, και θα έχει κόστος κατασκευής και αστρονομικού εξοπλισμού € 1,394,573,40 € + ΦΠΑ. Πληροφορίες που φέρουν την κυβέρνηση να ανακοινώνει και τη δημιουργία τελεφιρίκ στο Τρόοδος κρίνονται από τη στήλη ως αξιούθκια του επιτελείου του ΔΗΚΟ.

 

Το πρωτάθλημα των εισαγωγέων οχημάτων

Μεγάλη αύξηση σημείωσαν τον Μάρτιο του 2021 οι εγγραφές μηχανοκίνητων οχημάτων, σε σχέση με τον Μάρτιο 2020, τον μήνα κατά τον οποίο εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στην Κύπρο τα μέτρα ανάσχεσης της εξάπλωσης της νόσου COVID-19.

Η μεγάλη αύξηση τον Μάρτιο, περιόρισε τη μείωση των συνολικών εγγραφών μηχανοκίνητων οχημάτων το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, οι συνολικές εγγραφές επιβατηγών σαλούν αυτοκινήτων αυξήθηκαν τον Μάρτιο του 2021 κατά 34,3% στις 2411 από 1795 τον Μάρτιο του 2020.

Με τη συμπλήρωση του πρώτου τριμήνου του 2021 στο πρωτάθλημα των εισαγωγέων οχημάτων η Toyota με 297 πωλήσεις ανέβηκε στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης, ξεπερνώντας την Volkswagen με 263. Την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν οι Νissan με 256 πωλήσεις, η Kia με 246, η BMW με 191 και η Hyundai με 183 πωλήσεις.

 

To έγκλημα με τους εγγυητές δανείων

Τον Σεπτέμβριο του 2003 λειτουργούσαν στην Κύπρο 365 Συνεργατικά παγκύπρια. Είχαμε δηλαδή ένα Συνεργατικό για κάθε μέρα του χρόνου. Ο έλεγχος την ίδια περίοδο δεν ήταν κάτω από την ομπρέλα της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς υπήρχε ξεχωριστή εποπτεία.

Ήταν η περίοδος όπου η ΣΠΕ Μακράσυκας για παράδειγμα δεν γνώριζε αν είχες δάνειο στην ΣΠΕ Πολυστύπου και που μπορούσες να δανειστείς χρήματα από όλα τα Συνεργατικά φτάνει να εξασφάλιζες την υπογραφή 5 εγγυητών. Ο Συνεργατισμός δηλαδή δεν έβλεπε την ικανότητα αποπληρωμής σου, ούτε την ικανότητα αποπληρωμής των εγγυητών, αλλά ήθελε τις υπογραφές ακόμη και ανέργων ή και ηλικιωμένων για να σου παραχωρήσουν το δάνειο που ζητούσες.

Ως φορολογούμενος και συνεπής με τις υποχρεώσεις μου πολίτης διερωτώμαι ποια είναι η ευθύνη αυτού που παραχώρησε το δάνειο σε αυτή την περίπτωση και γιατί κάποιος να ζητά και τα ρέστα για ένα πιστωτικό ίδρυμα που με την κακοδιαχείριση των προηγουμένων χρόνων και δεκαετιών δεν κατάφερε να επιβιώσει. Το θέμα των εγγυητών όλοι το χαρακτηρίζουν ως πρόβλημα, όμως κανείς ουσιαστικά μέχρι σήμερα δεν έκανε κάτι ουσιαστικό για να τους βοηθήσει. Θα ήταν καλό κατά την άποψη μου η νέα Βουλή σε συνεργασία με την κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα να προσπαθήσει να το ρυθμίσει καθώς τιμωρούν με αυτό τον τρόπο άτομα τα οποία  δεν θα έπρεπε.

Το να ζητάται για παράδειγμα από κάποιον σήμερα να πληρώσει για δάνειο που έχει συναφθεί πριν από 18 χρόνια σε μια τράπεζα που δεν υπάρχει πλέον και είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του είναι ο ορισμός του παραλογισμού. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

 

Ψάχνει ενοικιαστή η Corner

Ενοικιαστή προς 5.000 ευρώ τo μήνα ψάχνει το άλλοτε στέκι των ποδοσφαιρόφιλων στην πρωτεύουσα, Corner.Η γνωστή μπυραρία που βρισκόταν πλησίον του Προεδρικού στην Δημοσθένη Σεβέρη, λειτουργούσε από το 1987 και ήταν συν τοις άλλοις το Fan Club της Manchester United στην Κύπρο. Το παλιό αρχοντικό που ήταν σημείο αναφοράς για τους κάτοικους της Λευκωσίας κατέβασε ρολά τον Απρίλιο χωρίς ωστόσο να συνδέσει το κλείσιμο της με την πανδημία. Εμείς πάντως θα χαρούμε να ξαναδούμε να λειτουργεί το συγκεκριμένο υποστατικό.

 

Εμβολιάσθηκε και ξεσπάθωσε ο Αγκαστινιώτης

Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης εμβολιάσθηκε με το AstraZeneca και έριξε και τις μπηκτές του για τις αμπελοφιλοσοφίες, όπως ο ίδιος τις χαρακτηρίζει, που μας έχουν φλομώσει στην Κύπρο αναφορικά με το εν λόγω εμβόλιο. Όπως ανέφερε μετά τον εμβολιασμό του, αντί να δούμε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο εμβολιάστηκαν 30 εκατομμύρια άνθρωποι και έχουν μακράν τα καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη στην Κύπρο, κάποιοι μας έχουν φλομώσει με κάθε είδους αμπελοφιλοσοφίες, καθώς όλοι το παίζουν ειδικοί περί εμβολίων. Μεταξύ μας δεν έχει και άδικο.

 

Ένας φίλος από τα παλιά στην Ελληνική Τράπεζα

Στην επιλογή του Αντώνη Ρούβα, μέλους του ΔΣ της KPMG Κύπρου, σε αντικατάσταση του μέχρι πρόσφατα ανώτατου οικονομικού διευθυντή Lars Kramer κατέληξαν στην Ελληνική Τράπεζα.

Ο κ. Ρούβας διετέλεσε για 8 χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι το 2016 CFO της Ελληνικής Τράπεζας και θα αναλάβει επισήμως καθήκοντα μετά την επικύρωση του διορισμού του από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Lars Kramer αποχώρησε την προηγούμενη Παρασκευή και η διοίκηση της Ελληνικής έδρασε άμεσα για τον αντικαταστάτη του. 

Η στήλη, πάντως, για ακόμη μία εβδομάδα θα προσπαθήσει να μπει στον εγκέφαλο γνωστών προσωπικοτήτων της πολιτικής, πολιτειακής και αθλητικής ζωής του τόπου και σας αποκαλύπτει αυτά που ήθελαν να πουν και δεν είπαν για την επιστροφή του κ. Ρούβα στην Ελληνική Τράπεζα.

Αναλυτικά:

Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας: Αν ήταν Ρουβάς θα έλεγα τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, ρε Σωκράτη.

Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος ΔΗΣΥ: Ελπίζω το 2023 να μην θέλει και ο Νίκαρος να επιστρέψει στο κόμμα.

Άντρος Κυπριανού, γ.γ. ΑΚΕΛ: Κάθε Κύπριος τραπεζίτης είναι και υποψήφιος μας για υπουργός Οικονομικών το 2023.

Νικόλας Παπαδόπουλος, πρόεδρος ΔΗΚΟ: Όταν κρατικοποιηθεί η Ελληνική, θα ζητήσουμε να δοθούν οι φάκελοι του διορισμού στον γενικό ελεγκτή.

Μαρίνος Σιζόπουλος, πρόεδρος ΕΔΕΚ: Από τη στιγμή που δεν διόρισαν τον Παπαδάκη ό,τι θέλουν ας κάνουν.

Ελένη Θεοχάρους, πρόεδρος Αλληλεγγύης: Τι με κόφτει εμένα ρε για τούτο το θέμα; Κύριε ελέησον μαζί σου.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, πρόεδρος Οικολόγων: Οι τράπεζες έχουν καλύτερη επικοινωνία με το περιβάλλον παρά η κυβέρνηση.

Χρίστος Χρίστου, πρόεδρος ΕΛΑΜ: Καλοδεχούμενος ο κάθε διορισμός Ελληνοκύπριου ορθόδοξου Χριστιανού.

Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β: Με το 0,8% που μου έμεινε στην Ελληνική δεν με ρώτησε κανένας για το διορισμό. 

Πρόδρομος Πετρίδης, πρόεδρος ΑΠΟΕΛ: Εμείς θα βάλουμε τον Ρουβά, γιατί αν δεν πάρουμε το κύπελλο θα λέμε πως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.