Η Βουλή ψήφισε σήμερα τροποποίηση του νόμου περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας που κατέθεσε ως πρόταση νόμου ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστα Κώστα ώστε να περιληφθούν στο έβδομο παράρτημα της ισχύουσας νομοθεσίας – στο οποίο ορίζονται οι εξαιρούμενες από την καταβολή ΦΠΑ συναλλαγές- οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί, οι οποίοι εξουσιοδοτούνται για την παροχή εκπαιδευτικού προγράμματος, τη διοργάνωση σχετικών εξετάσεων, καθώς και για τη χορήγηση πιστοποιητικού βασικής εκπαίδευσης τεχνίτη οχημάτων. Ο νόμος τροποποιήθηκε με 44 ψήφους υπέρ, καμία αποχή και καμία ψήφο εναντίον.

Σήμερα, είπε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, αίρεται μια πολύχρονη και μεγάλη αδικία. Πρόσθεσε ότι σήμερα, οι νεαροί οι οποίοι θέλουν να μάθουν μηχανική αυτοκινήτων και δεν μπορούν να πάνε σε ένα πανεπιστήμιο, ή κολλέγιο ή σε μια τριτοβάθμια σχολή γιατί δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια ή γιατί θέλουν να ακολουθήσουν ένα πρακτικό επάγγελμα, δεν εξαιρούνται από το ΦΠΑ.

Τώρα όμως θα εξαιρούνται όπως εξαιρούνται ο απόφοιτοι στον κλάδο της μηχανικής των πανεπιστημίων, των κολλεγίων, και των τριτοβάθμιων σχολών, είπε ο κ. Κώστα.

«Ελπίζω σήμερα να κάνουμε μια αρχή γιατί καλώς γεμίσαμε πτυχία, αλλά τελικά στα πρακτικά επαγγέλματα έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα» , συνέχισε.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού και Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι η αρχική πρόταση του κ. Κώστα ήταν για να εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής ΦΠΑ όλοι όσοι καταβάλλουν δίδακτρα σε οποιονδήποτε κλάδο και τομέα της μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά, δυστυχώς, είπε, δεν υπήρχε η πολιτική βούληση από την Κυβέρνηση.

Εξάλλου, Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε ότι πρέπει να βρούμε τον τρόπο να σπρώξουμε τον κόσμο σε τεχνικά επαγγέλματα αφού καταδεικνύεται ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη ή θα υπάρχει μεγαλύτερη στο μέλλον.  Το νομοσχέδιο αυτό, είπε, είναι ένα πρώτο βήμα και για άλλες κατηγορίες.

Ο Βουλευτής και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι επικροτούν την αρχή που γίνεται και έθεσε μια άλλη διάσταση, στο θέμα, λέγοντας ότι είναι προς το συμφέρον και των πολιτών και του κράτους  η όσον το δυνατόν μεγαλύτερη αναβάθμιση των γνώσεων και των εμπειριών όσων ασχολούνται και δραστηριοποιούνται σε τεχνικά επαγγέλματα. Στην προκειμένη περίπτωση, είπε ότι όσο πιο ψηλό είναι το επίπεδό τους τόσο μεγαλύτερη είναι και η ασφάλεια των οδηγών.

Στην έκθεσή της, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού αναφέρει ότι σκοπός της πρότασης νόμου όπως αρχικά κατατέθηκε είναι η τροποποίηση του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου, ώστε να περιληφθούν στο έβδομο παράρτημα της ισχύουσας νομοθεσίας, στο οποίο ορίζονται οι εξαιρούμενες από την καταβολή φόρου προστιθέμενης αξίας συναλλαγές, οι σχολές μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για σκοπούς ίσης μεταχείρισης.

Στο στάδιο της συζήτησης ο εισηγητής της πρότασης νόμου δήλωσε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία από την καταβολή φόρου προστιθέμενης αξίας εξαιρούνται συναλλαγές οι οποίες αφορούν διάφορες βαθμίδες επαγγελματικής εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και επανακατάρτισης που παρέχονται από δημόσια εκπαιδευτήρια ή ιδιωτικές σχολές.  Ωστόσο, δεν υπάρχει πρόβλεψη για εξαίρεση σε ό,τι αφορά στις σχολές που παρέχουν δίπλωμα μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται διάκριση σε βάρος μιας μερίδας φοιτητών που παρακολουθούν τέτοια προγράμματα εκπαίδευσης, τα οποία ως επί το πλείστον αφορούν κατάρτιση σε πρακτικά επαγγέλματα.  Ως εκ τούτου, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις σκοπείται η άρση αυτής της διάκρισης με την ενσωμάτωση στο σχετικό παράρτημα της νομοθεσίας και των εν λόγω σχολών.   

Όπως αναφέρεται, ο εισηγητής της πρότασης νόμου, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσίας και με σκοπό να αποφευχθούν οποιαδήποτε λειτουργικά προβλήματα, εισηγήθηκε όπως τροποποιηθεί το κείμενο της πρότασης νόμου, ώστε οι προτεινόμενες ρυθμίσεις να αφορούν συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς οργανισμούς, οι οποίοι σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Τεχνιτών Οχημάτων Νόμου εξουσιοδοτούνται για την παροχή εκπαιδευτικού προγράμματος, τη διοργάνωση σχετικών εξετάσεων, καθώς και για τη χορήγηση πιστοποιητικού βασικής εκπαίδευσης τεχνίτη οχημάτων.

Πηγή: phılenews/ΚΥΠΕ