Από το περιθώριο της κοινότητας του όπου τον έσυρε η Τουρκία άρχισε προσφάτως, και λίγες μόνο μέρες πριν την άτυπη πενταμερή, να δραστηριοποιείται ο Μουσταφά Ακιντζί προβαίνοντας σε δηλώσεις, συνεντεύξεις και παραινέσεις, επιρρίπτοντας ευθύνες στη δική μας πλευρά για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν και την αποτυχία στο Κραν Μοντανά. Όσον αφορά στο εκτρωματικό σχέδιο Ανάν-Χάνεϊ (γιατί βρετανικής δεξιοτεχνίας δημιούργημα υπήρξε), η πατρίδα μας, για την απελευθέρωση της οποίας οι Έλληνες της Κύπρου επαναστάτησαν κατά των αποικιοκρατών και έχυσαν το αίμα τους ενώ οι Τουρκοκύπριοι συντάχθηκαν με τους Βρετανούς, θα κατέληγε διχοτομημένη διά της υπογραφής μας και βρετανο-τουρκικό προτεκτοράτο. 

     Όσον αφορά στη στάση της Τουρκίας και του κ. Μουσταφά Ακιντζί στο Κραν Μοντανά, παραθέτω σχετική αναφορά στο βιβλίο του ευπαίδευτου πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκου Κοτζιά, «Κύπρος 2015-2018- Η μάχη για την κανονικότητα»: Το αρνητικό στοιχείο ήταν η εμμονή της Τουρκίας σε όρους και αντιλήψεις μιας εποχής παλαιότερης, των προτεκτοράτων και των αποικιών. Αρνητικό ήταν και το γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό η τουρκοκυπριακή ηγεσία, υπό τον συμπαθέστατο κύριο Ακιντζί, ένας Τουρκοκύπριος που νιώθει ακόμα Κύπριος, έδειξε να υιοθετεί άκριτα τις αντιλήψεις της Τουρκίας. Όποιος ρίξει μια ματιά στο παράρτημα στις προτάσεις των δύο, θα δει την ταυτότητα αντίληψης και πρότασης». 

     Επιπλέον, η Τουρκία, ενώ είχε υποσχεθεί στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να αποδεχθεί συμβιβαστικές λύσεις, αρνήθηκε να υποβάλει γραπτώς τις προτάσεις της που είχε διατυπώσει και όταν ο Γενικός Γραμματέας ανέλαβε να τις διατυπώσει ο ίδιος σε μια παράγραφο, η Τουρκία αρνήθηκε έντονα ότι είχε κάνει τέτοια συζήτηση με τον κ. Γκουτέρες, ουσιαστικά διαψεύδοντας τον Ύπατο Εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών. Τον οποίο και υποχρέωσε να δηλώσει ότι αυτή η Διάσκεψη τελειώνει «διότι η Τουρκία άλλα μου είπε, άλλα λέει εδώ». Αυτά είναι τα δείγματα ευελιξίας που ισχυρίζεται ο κ. Μουσταφά ότι επέδειξε ο ίδιος και η Τουρκία εκείνες τις δύσκολες ώρες στο Κραν Μοντανά. Όπως και το γεγονός ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία επιμένει στο δικαίωμα παρέμβασης ώστε να μπορεί να επεμβαίνει όποτε θέλει και όποτε χρειαστεί στο μόρφωμα που θα δημιουργείτο. Σημειωτέον ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ο κ. Ακιντζί τηρούσε σιγήν ιχθύος, με πρώτο βιολί τον κ. Μ. Τσαβούσογλου να χειρίζεται το θέμα. 

     Στη διάσκεψη, πέραν από τους Βρετανούς που συντάσσονταν με τις τουρκικές θέσεις, είχαμε και τον μηχανορραφούντα  Έσπεν Έιντε, τον προσωπικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ο οποίος είχε κυριολεκτικά ενδώσει στις αξιώσεις της κατοχικής Τουρκίας και επιδόθηκε σε διαστρέβλωση των γεγονότων, πείθοντας ακόμα και σοβαρούς ανθρώπους στην Κύπρο και την Ελλάδα για τις τουρκικές θέσεις. 

    Ο Κυπριακός λαός επιθυμεί δίκαιη και λειτουργική λύση του Κυπριακού που θα του επιτρέπει να ζήσει σε κανονικό κράτος, όπως και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας υποστηρίζει, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, χωρίς εγγυήσεις, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες θα διασφαλίζονται για όλους τους πολίτες σε συνθήκες ασφαλείας. Αν δεν το εμπεδώσει αυτό η κατοχική Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για όλους καθώς και για την ευρύτερη περιοχή. 

*Πρέσβης ε.τ.