Στην εταιρεία Reputize Ltd, με έδρα το Λονδίνο, ανέθεσε το Υφυπουργείο Τουρισμού τη συλλογή στοιχείων μέσω του διαδικτύου, όσον αφορά τις προσφερόμενες υπηρεσίες σε κλάδους του τουρισμού, προκειμένου να μπορεί με τη σειρά του να παρέμβει για διορθωτικές κινήσεις και… παρατηρήσεις προς τους επιχειρηματίες του κλάδου.

Οι δοκιμές της ψηφιακής πλατφόρμας της Reputize Ltd έχουν αρχίσει εδώ και λίγο καιρό και, όπως πληροφορείται ο «Φ», πριν το καλοκαίρι το Υφυπουργείο Τουρισμού θα έχει στη διάθεσή του το συγκεκριμένο εργαλείο, που θα παρακολουθεί στην ουσία την ικανοποίηση των επισκεπτών στο διαδίκτυο όσον αφορά τις υπηρεσίες ξενοδοχείων, κέντρων αναψυχής, αρχαιολογικών χώρων, κτλ. Σημειώνεται ότι η Reputize Ltd είναι μια αναπτυσσόμενη εταιρεία παροχής λογισμικού και έχει ήδη στο πελατολόγιο της εκατοντάδες ξενοδοχεία στον κόσμο και ανέλαβε μετά από σχετικό διαγωνισμό του Υφυπουργείου Τουρισμού τον σχεδιασμό/ανάπτυξη υπηρεσιών/εργαλείου συλλογής στοιχείων διαδικτυακής φήμης (ORM – Online Reputation Management), έναντι του ποσού των 360 χιλ. ευρώ περίπου. Η πλατφόρμα και το λογισμικό που ανέπτυξε η Reputize θα συλλέγει στοιχεία από μεγάλο αριθμό ιστοσελίδων όπως είναι το Facebook, το Instagram, η Booking.com, το TripAdvisor κι άλλα διαδικτυακά μέσα στα οποία αναρτώνται κριτικές και αξιολογήσεις από τουρίστες.

Για το θέμα, ο υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε πρόσφατα πως η ψηφιακή πλατφόρμα θα παρακολουθεί την τουριστική φήμη του προορισμού, αλλά και των ίδιων των παρόχων υπηρεσιών. «Αν ένας επισκέπτης στο εξωτερικό αναφέρεται για την Κύπρο ή μια υπηρεσία που έλαβε στην Κύπρο, θα μπορούμε πλέον ως υφυπουργείο να παρακολουθούμε επί καθημερινής βάσης αυτά τα σχόλια για να μπορούμε να δουλεύουμε μαζί με τους παρόχους υπηρεσιών στην Κύπρο για βελτίωση του προϊόντος», ανέφερε ο Σάββας Περδίος, αναπτύσσοντας τις δράσεις του υφυπουργείου του για τη φετινή χρονιά στο πλαίσιο υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού.

Όπως γράψαμε, η πλατφόρμα θα συλλέγει στοιχεία και κριτικές από αριθμό ιστοσελίδων σχετικά με τα επίπεδα υπηρεσιών που παρέχονται μεταξύ άλλων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στα κέντρα αναψυχής, στα μουσεία, σε αθλητικούς χώρους, σε οινοποιεία, στις παραλίες, καθώς και από άλλες παρεμφερείς επιχειρήσεις και σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος. Βάσει των σχεδιασμών που γνωστοποιήθηκαν, η πλατφόρμα μεταξύ άλλων θα συγκεντρώνει στοιχεία και θα ενημερώνει το υφυπουργείο Τουρισμού για τη μέση βαθμολογία ικανοποίησης των επισκεπτών για σειρά υπηρεσιών και για τις αυξομειώσεις που θα παρατηρούνται προκειμένου με τη σειρά του το υφυπουργείο Τουρισμού να έχει με τη σειρά του εικόνα του βαθμού ικανοποίησης των επισκεπτών αλλά και ένα εργαλείο στην ουσία για να προβαίνει εφόσον χρειάζεται σε διορθωτικές κινήσεις και σε συστάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι, με αφορμή τη λειτουργία της πλατφόρμας, το Υφυπουργείο Τουρισμού, με νομοσχέδιο που προώθησε στη Βουλή πρότεινε την κατάργηση του θεσμού των μυστικών επισκέψεων σε τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία για σκοπούς αξιολόγησης που υπάρχει στον περί  της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νόμο που τέθηκε σε ισχύ το 2019. Η κατάργηση της συγκεκριμένης πρόνοιας προτάθηκε «ένεκα του ότι, στα πλαίσια της νέας Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού, θεσμοθετείται η εξασφάλιση υπηρεσιών/ εργαλείου συλλογής στοιχείων διαδικτυακής φήμης το οποίο παρέχει τη δυνατότητα συνεχούς επιμέτρησης και παρακολούθησης της τουριστικής εμπειρίας στα ξενοδοχεία, λύση η οποία παρέχει την αναγκαία πληροφόρηση για άμεση λήψη διορθωτικών μέτρων, με αποτέλεσμα ο θεσμός της μυστικής επίσκεψης στα ξενοδοχεία που προβλέπεται να πραγματοποιείται μια φορά ανά τριετία, να είναι πλεονασμός χωρίς προστιθέμενη αξία».