To Top
11:06 Κυριακή
24 Μαρτίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Προειδοποιεί ο Οδυσσέας: Αποπροσανατολισμός με τα ΜΕΔ
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ Προειδοποιεί ο Οδυσσέας: Αποπροσανατολισμός με τα ΜΕΔ
  15 Μαρτίου 2019, 5:00 πμ  
Μετά τον σάλο που ξέσπασε με τη δημοσιοποίηση του πορίσματος για την κατάρρευση του Συνεργατισμού και το αίτημα της αντιπολίτευσης για παραίτηση του Χάρη Γεωργιάδη, ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες από συγκεκριμένα μέσα η διαρροή στοιχείων ορισμένων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ) που προέβησαν σε αναδιαρθρώσεις δανείων. Το γεγονός διαφαίνεται να λειτουργεί ως προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, αφού ήδη πολλοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν επικεντρωθεί στα άτομα αυτά, που αποτελούν ελάχιστες μονάδες σε σχέση με το σύνολο των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων στον Συνεργατισμό. Την ίδια ώρα, στην Ολομέλεια της Βουλής κατατίθενται τρεις προτάσεις νόμου, εκ των οποίων οι δύο στοχεύουν να προλάβουν τη δήλωση πόθεν έσχες που υποχρεούνται να υποβάλουν οι βουλευτές.
 
Μετά και την απόφαση του Γενικού Ελεγκτή να προχωρήσει σε βάθος έρευνα, θέτοντας υπό το μικροσκόπιό του όλες τις περιπτώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων στον Συνεργατισμό, το θέμα θα συζητηθεί στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, μόλις ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ενημερώσει το Σώμα ότι ετοιμάστηκε η έκθεσή του.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Μιλώντας στον «Φ», ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι «ως Ελεγκτική Υπηρεσία είμαστε προφανώς υπέρ της μέγιστης δυνατής διαφάνειας. Θεωρούμε δε ότι η δημοσιοποίηση τέτοιων στοιχείων των ΠΕΠ επιβάλλεται για λόγους διαφάνειας, όπως επιβάλλεται και η δημοσιοποίηση των δηλώσεων πόθεν έσχες. Αυτό θα υποστηρίξουμε και όταν ολοκληρωθεί η δική μας έρευνα και θα ζητήσουμε την έγκριση της επιτρόπου Προσωπικών Δεδομένων για δημοσιοποίηση των ευρημάτων μας, με ονόματα και διευθύνσεις.

 
Το πρόβλημα με τις αποσπασματικές διαρροές είναι ότι παρέχουν την ευχέρεια σε επιλεκτική στοχοποίηση προσώπων. Αυτή δε η επιλεκτική διαρροή καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ολοκληρωμένη και συντεταγμένη δημοσιοποίηση των επισήμων στοιχείων όταν ολοκληρωθεί η έρευνα μας». Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ως προς τις διαρροές σε ΜΜΕ, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει πως «θεωρούμε ότι προδικάζει από τώρα ότι δεν θα φέρει ένσταση στη δημοσιοποίηση των δικών μας ευρημάτων όταν ερωτηθεί».
 
Σημειώνεται ότι σε γραπτή δήλωση της, η Επίτροπος Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου ανέφερε ότι το Γραφείο της παρακολουθεί τις δημοσιεύσεις οικονομικών στοιχείων που αφορούν σε ΠΕΠ, πρώην πελατών του Συνεργατισμού και προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες. «Οι δημοσιεύσεις, για να είναι στα πλαίσια της νομιμότητας, θα πρέπει να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και το υπέρτερο δικαίωμα ενημέρωσης του κοινού για θέματα που άπτονται της δημόσιας ζωής και του πολιτικού βίου», αναφέρει.
 
Αναφερόμενη στον Κανονισμό (GDPR) και τον Νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, επισήμανε ότι «επιβάλλουν όπως, σε κάθε περίπτωση, συμβιβάζεται το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης με το δικαίωμα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων».
 
Από Αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης νομολογείται ότι, για τη νόμιμη δημοσίευση δεδομένων που αφορούν σε δημόσια πρόσωπα, θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια. «Τα δημόσια πρόσωπα δεν θα πρέπει να αναμένουν το ίδιο επίπεδο προστασίας που απολαμβάνουν οι απλοί πολίτες», πρόσθεσε.
 
Περαιτέρω, αναφέρει ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, πριν τη δημοσίευση οικονομικών στοιχείων ΠΕΠ, νοουμένου ότι τα στοιχεία αυτά είναι αληθή και ακριβή, θα πρέπει να σταθμίζουν, κατά περίπτωση, αν δικαιολογείται η δημοσίευσή τους. Κατά περίπτωση, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, τα ακόλουθα ενδεικτικά, κριτήρια:
 
α) Οι συνθήκες δανεισμού ενός ΠΕΠ, δηλαδή αν υπήρχαν επαρκείς εξασφαλίσεις ή όχι ή αν υπάρχει ένδειξη προνομιακής μεταχείρισης.
β) Η φύση και το είδος διευκολύνσεων που έλαβε, δηλαδή αν έγινε διαγραφή ή αναδιάρθρωση δανείου και το ύψος του ποσού.
γ) Ο ρόλος ή η συμμετοχή του κάθε ΠΕΠ σε διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούσαν στο Συνεργατισμό, κατά τον ουσιώδη χρόνο.
 
Καταλήγοντας, εξηγεί πως για να θεωρείται νόμιμη μια δημοσίευση, το δικαίωμα ενημέρωσης του κοινού θα πρέπει αβίαστα να υπερέχει του δικαιώματος προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων των επηρεαζόμενων ΠΕΠ.
 
Σπεύδουν να προλάβουν  το πόθεν έσχες
 
Λόγω και των τελευταίων γεγονότων που σχετίζονται με το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού και τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τα κόκκινα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, κατατίθενται στην Ολομέλεια της Βουλής τρεις προτάσεις νόμου, εκ των οποίων οι δύο στοχεύουν να προλάβουν τη δήλωση πόθεν έσχες που υποχρεούνται να υποβάλουν οι βουλευτές. 
 
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, η μία πρόταση νόμου που κατατίθεται από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, στοχεύει να περιλάβει και στη δήλωση πόθεν έσχες μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχει το πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο. Η πρόταση νόμου των Οικολόγων θα διαλαμβάνει δήλωση από το πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα οποία είναι εγγυητής, εξήγησε. Εξέφρασε την ελπίδα όπως οι προτάσεις νόμου συζητηθούν έγκαιρα και ψηφιστούν σε νόμους πριν τον Μάη.
 
Αναφερόμενος στη δεύτερη πρόταση νόμου, ο κ. Περδίκης είπε πως αυτή στοχεύει να καταστήσει πιο δεσμευτικό το πλαίσιο των ερευνητικών επιτροπών. Εξήγησε ότι αν η ερευνητική επιτροπή που διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ή από τον Γενικό Εισαγγελέα, ή από κοινού, καταλήξει σε ξεκάθαρο πόρισμα που αφορά διορισμένο αξιωματούχο, μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα να μπορεί το όργανο που τον έχει διορίσει να τον παύσει.Στο μεταξύ, και χθες πλείστα των κοινοβουλευτικών κομμάτων ζήτησαν τη δημοσιοποίηση των ονομάτων όλων των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. 
 
Πώς απαντούν στις διαρροές

Δύο βουλευτές και η επίτροπος Περιβάλλοντος συγκαταλέγονται, σύμφωνα με διαρροές σε μέσα ενημέρωσης, στις λίστες Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων. Πρόκειται για τον Κώστα Κωνσταντίνου του ΔΗΣΥ, τον Ζαχαρία Κουλία του ΔΗΚΟ και την επίτροπο Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, Ζαχαρίας Κουλίας, σε δήλωση του αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια, είπε πως «αφορά νομικό πρόσωπο και είναι εταιρεία που φέρει το όνομα μου και ήμουν μέτοχος». Πρόσθεσε ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται από το 2001 και ότι ο ίδιος δραστηριοποιείται στον τομέα αυτό από το 1983 και ήταν πάντοτε συνεπής στις υποχρεώσεις του. Σημείωσε πως η εταιρεία βρέθηκε σε δεινή οικονομική θέση μετά το 2010 όταν δημιουργήθηκε η οικονομική κρίση και σε χειρότερη θέση και κατάσταση όταν έγινε το κούρεμα και τερματίστηκαν όλες οι οικοδομικές εργασίες. 

Για την εμπλοκή του ονόματός του σε Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κώστας Κωνσταντίνου τόνισε ότι «δεν έχει να κρύψει τίποτα». Παραδέχθηκε ότι είχε δανειοδότηση, που αφορούσε και τον ίδιο και τα τρία του παιδιά, αλλά όχι €2.500.000.

«Δεν ήταν ένα δάνειο στο όνομά μου», είπε ο κ. Κωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι η δανειοδότηση αφορούσε 600.000 λίρες με εξασφαλίσεις πολλαπλάσιες από την πίστωση που δόθηκε. Όπως εξήγησε, έδωσε ακίνητο για την πληρωμή του δανείου και απέρριψε κατηγορηματικά ότι έχει προβεί σε οποιαδήποτε παρέμβαση και υπογράμμισε ότι η διαδικασία ήταν καθόλα νομότυπη.

Σε γραπτή της δήλωση, η επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου αναφέρει ότι «Ουδέποτε ζήτησα και ουδέποτε έλαβα οποιαδήποτε προνομιακή ή χαριστική μεταχείριση από οποιοδήποτε συνεργατικό ή άλλο πιστωτικό ίδρυμα». «Στα όσα λέχθηκαν και αφορούν το πρόσωπο μου, θέλω να επισημάνω ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ούτε τα στοιχεία που αφορούν το ύψος δανεισμού, που είναι μικρότερο, ούτε οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν», αναφέρει η κ. Παναγιώτου. 

  Άγγελος Νικολάου   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.