To Top
14:52 Παρασκευή
22 Μαρτίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Tρεις επιλογές για άδειες οδηγού σε πρώην κατάδικους
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ Tρεις επιλογές για άδειες οδηγού σε πρώην κατάδικους
Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μαρτίου 2019, 9:02 πμ

Τρεις επιλογές εξετάζει η Βουλή για να δώσει ξανά τιμόνι σε επαγγελματίες πρώην κατάδικους, ακόμη και για σεξουαλικά αδικήματα.

Το θέμα επανέρχεται στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής μετά από οδηγίες του προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, ύστερα και από πιέσεις που ασκούν επηρεαζόμενοι οι περιπτώσεις των οποίων αποτελούν εξόφθαλμη αδικία. Σε σημείωμα της Υπηρεσίας Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και κατόπιν συνεννόησης με βουλευτές, υποβάλλονται τρεις εισηγήσεις για διευθέτηση του ζητήματος. Όπως δήλωσε στον «Φ» ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής Γιώργος Γεωργίου, το θέμα είναι στην ατζέντα της Επιτροπής για την ερχόμενη Τετάρτη, οπόταν θα συζητηθούν οι επιλογές που υπάρχουν ώστε να αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διχάζει η «άδεια οδηγού» σε πρώην φυλακισμένους

Για την ετοιμασία του σημειώματος λήφθηκαν υπόψη οι θέσεις που τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Νομικών, καθώς και του ιστορικού του βασικού νόμου.

Όπως αναφέρεται, σε περίπτωση που αποφασιστεί τροποποίηση του άρθρου 8Β του βασικού νόμου για να επιτρέπεται η παραχώρηση επαγγελματικής άδειας οδηγού σε πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για τα αναφερόμενα στον πίνακα του νόμου αδικήματα, η προτεινόμενη τροποποίηση –
(α) να συνδέει την απώλεια του δικαιώματος απόκτησης ή κατοχής επαγγελματικής άδειας με τη σοβαρότητα του αδικήματος που διαπράχθηκε, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στην ποινή που επιβάλλεται από το Δικαστήριο για το εν λόγω αδίκημα, ή
(β) να παρέχει δυνατότητα σε πρόσωπο που καταδικάζεται για οποιοδήποτε από τα αδικήματα που αναφέρονται στον Πίνακα να αποτείνεται στον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ο οποίος να έχει δυνατότητα, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά γεγονότα της κάθε περίπτωσης, να επιτρέπει την έκδοση άδειας, ή 
(γ) να παρέχει δυνατότητα σε πρόσωπο που καταδικάζεται για οποιοδήποτε από τα αδικήματα που αναφέρονται στον Πίνακα, ύστερα από παρέλευση δέκα ετών από την ημερομηνία καταδίκης του και επτά ετών από την ημερομηνία της αποφυλάκισής του (σε περίπτωση που επιβληθεί ποινή φυλάκισης) να υποβάλει αίτηση για εξασφάλιση επαγγελματικής άδειας οδηγού. 

Όπως αναφέρεται στο σημείωμα, στόχος των πιο πάνω εισηγήσεων είναι να ικανοποιείται ο σκοπός για τον οποίο θεσπίστηκε το εν λόγω άρθρο, δηλαδή η προστασία της κοινωνίας, χωρίς όμως να τιμωρούνται δυσανάλογα πρόσωπα τα οποία καταδικάστηκαν για αδίκημα, η φύση του οποίου είναι τέτοια που να μην τίθεται σε κίνδυνο η κοινωνία με την παροχή σε αυτά επαγγελματικής άδειας οδηγού. Επιπρόσθετα των πιο πάνω, λαμβάνοντας υπόψη το σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκε το άρθρο 8Β, σημειώνεται η απουσία από τον Πίνακα αδικημάτων που διαπράχθηκαν κατά ανηλίκων τα οποία περιλαμβάνονται στον περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμο [Ν. 91(I)/2014].

Τα αδικήματα που αφορά ο σχετικός πίνακας είναι ο βιασμός, απόπειρα βιασμού, απαγωγή γυναίκας ή ανήλικης, διαφθορά ανήλικης, άσεμνη επίθεση, διαφθορά γυναίκας με νοητική υστέρηση, διαχείριση οίκου ανοχής, μαστροπεία, εκμετάλλευση πόρνης, συνουσία μεταξύ ανδρών (όταν ο ένας είναι κάτω των 17 ετών), κτηνοβασία, δημόσια άσεμνη πράξη και ανήθικες προβολές. 

O υφιστάμενος νόμος οδήγησε στην ετοιμασία της πρότασης 

Αυτό που προκάλεσε τις αντιδράσεις και στην ετοιμασία πρότασης νόμου από μέλη της Επιτροπής Νομικών ήταν οι διατάξεις του παρόντος νόμου ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 13 Νοεμβρίου 2015. Σύμφωνα με το άρθρο 6 του περί Επαγγελματικής Άδειας Οδηγού Νόμου, επαγγελματική άδεια οδηγού χορηγείται εφόσον το Τμήμα Οδικών Μεταφορών ικανοποιηθεί με βάση τα υποβαλλόμενα μαζί με την αίτηση στοιχεία και πιστοποιητικά ότι, μεταξύ άλλων, ο αιτητής δεν έχει στερηθεί της ικανότητας να κατέχει άδεια είτε δυνάμει των διατάξεων του νόμου αυτού είτε από Δικαστήριο. Το γεγονός αυτό βεβαιώνεται με σχετικό πιστοποιητικό ποινικού μητρώου χορηγούμενο από τον Αρχηγό Αστυνομίας. 

Στο ίδιο άρθρο, στο εδάφιο (11) αυτού, προβλέπεται ειδικότερα ότι δεν παραχωρείται άδεια σε αιτητή ο οποίος έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση και δεν έχει αποκατασταθεί δυνάμει των διατάξεων του περί Αποκαταστάσεως Καταδικασθέντων Νόμου, για το αδίκημα του φόνου εκ προμελέτης, της ανθρωποκτονίας, της κλοπής, της ληστείας, της διάρρηξης, της απάτης, της εμπορίας ναρκωτικών και γενικά οποιουδήποτε αδικήματος κατά παράβαση των διατάξεων του περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμου.

Σύμφωνα με τον περί Αποκαταστάσεως Καταδικασθέντων Νόμο, καταδικασθέντας δεν αποκαθίσταται ποτέ εάν η επιβληθείσα ποινή είναι είτε διά βίου φυλάκιση είτε περίοδος φυλάκισης που να υπερβαίνει τα 2 έτη.

Σε αντίθεση με το άρθρο 6 του περί Επαγγελματικής Άδειας Οδηγού Νόμου, στο άρθρο 8Β του νόμου δεν γίνεται αναφορά στην αποκατάσταση καταδικασθέντα. Στο εν λόγω άρθρο προβλέπεται ότι πρόσωπο το οποίο έχει καταδικασθεί για οποιοδήποτε αδίκημα από τα αναφερόμενα στον Πίνακα Β του νόμου στερείται διά παντός του δικαιώματος να αποκτήσει ή να κατέχει επαγγελματική άδεια οδηγού για την οδήγηση ταξί ή λεωφορείου, ανεξαρτήτως της αποκατάστασης ή μη από το αδίκημα αυτό. Σημειώνεται ότι επιτρέπεται, με βάση τον νόμο, η απόκτηση επαγγελματικής άδειας για την οδήγηση φορτηγού.

Τα πιο πάνω αναφερόμενα αδικήματα εμπίπτουν στο μέρος του Ποινικού Κώδικα που προβλέπει για αδικήματα κατά των ηθών. 

  Μιχάλης Χατζηβασίλης   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.