Αισχύνη: το συναίσθημα της ντροπής που προέρχεται ιδίως από καταπάτηση των ηθικών ή κοινωνικών κανόνων, καθώς και η αντίστοιχη στάση ζωής. Ένα από τα μεγαλύτερα βαρίδια που σέρνουν πίσω τους οι πολιτικοί μας ταγοί είναι ότι δεν ντρέπονται για όσα κάνουν και για όσα κακά φορτώνουν στην Κυπριακή Πολιτεία. Έχουμε ένα κράτος πλήρως απαξιωμένο γιατί οι επιτήδειοι που βρίσκονται σε θέσεις- κλειδιά και οι αυλικοί τους συνεχίζουν ανενόχλητοι να λειτουργούν στη βάση των δικών τους συμφερόντων. Για κάθαρση ακούμε αλλά κάθαρση δεν βλέπουμε. Γιατί πολύ απλά χρειάζεται πολιτική βούληση και όχι επιλεκτική μνήμη και προσαρμογή κάθε φορά που αναφύεται κι ένα σκάνδαλο με έντονη τη διάθεση εκμετάλλευσης από τον έναν κομματικό σχηματισμό σε βάρος του άλλου, για να ανοίξουν τα αποστήματα και να κλείσουν οι πληγές… που δεν είναι και λίγες…

    Η προσαρμογή και το πλασάρισμα στις όποιες εξουσίες είναι ακόμη άθλημα στο οποίο επιδίδονται οι γνωστοί επιτήδειοι για να πετύχουν αυτό που θέλουν. Και το καταφέρνουν γιατί το πολιτικό σύστημα ποτέ δεν απέβαλε ούτε και σήμερα αποβάλλει όσους δημιουργούν «τάτσες» που αφήνουν κόστος και στην ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία…

    Την Παρασκευή, η Ερευνητική Επιτροπή υπό τον Μύρωνα Νικολάτο, που διορίστηκε από την παρούσα διακυβέρνηση και η οποία αμφισβητήθηκε εξαιρετικά έντονα, εξέδωσε ενδιάμεσο πόρισμα που εκθέτει την Κυβέρνηση. Αποφάνθηκε ότι δόθηκαν κυπριακά διαβατήρια παράνομα σε πέρα από τους μισούς επενδυτές και συγγενικά τους πρόσωπα. Το πόρισμα 500 σελίδων, που συνοδεύεται από παραρτήματα 3.500 σελίδων, είναι πλέον στα χέρια της Γενικής Εισαγγελίας για τα περαιτέρω. Την Παρασκευή, ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάνθηκε ότι 12 αστυνομικοί και λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας θα καθήσουν στο εδώλιο για τον θάνατο του 15χρονου Στυλιανού για αμέλεια καθήκοντος και παραλείψεις. Μπορούσαν να προληφθούν; Ναι, σίγουρα. Ποιοι θα τιμωρηθούν και πότε; Ούτε ο Στυλιανός θα γυρίσει πίσω στη ζωή ούτε οι «τάτσες» στο κυπριακό κράτος θα καθαρίσουν εύκολα και χωρίς κόστος… 

    Απουσιάζει η πολιτική βούληση και η τόλμη για ρήξεις με ό,τι αφήνουν κόστος… Και πάμε στο περιβόητο θέμα των κυβερνητικών εγγυήσεων που ταλαιπωρεί ουκ ολίγους μικρούς και μεγάλους επιχειρηματίες γιατί είναι σε βάρος τους που γίνονται τα κομματικά παιγνίδια. Ολοι πλειοδοτούν υπέρ αλλά στο διά ταύτα προσαρμόζουν την έγκριση στα δικά τους μέτρα. Το αποτέλεσμα; Η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν κατάφερε να αξιοποιήσει –με κίνδυνο να μην μπορέσει, αν δεν τα βρουν κι αύριο στην Επιτροπή Οικονομικών- ευρωπαϊκά κονδύλια. Το γινάτι βγάζει μάτι, λέει η λαϊκή παροιμία. Κι αυτό έπαθαν. Στη Βουλή τα αντιπολιτευόμενα κόμματα μπορούν αν το θέλουν να συγκροτήσουν πλειοψηφία για να εγκρίνουν τις εγγυήσεις όπως τις θέλουν. Ούτε κι εδώ τα βρίσκουν. Βεβαίως δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι η Κυβέρνηση κινήθηκε με νωχελικότητα την ώρα που η κυπριακή οικονομία ασφυκτιά και θέλει οξυγόνο… 

    Καταγράφουμε κι άλλο πισωγύρισμα. Η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες. Είναι ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου που την περασμένη βδομάδα υπέδειξε -εις ώτα μη ακουόντων– πως τα κόμματα οφείλουν να επιδείξουν στάση ευθύνης. Τασσόμενος υπέρ της ψήφισης των τριών νομοσχεδίων για τη δικαστική μεταρρύθμιση κάλεσε τα κόμματα να τα αφήσουν εκτός προεκλογικού αγώνα ή άλλων σκοπιμοτήτων. Στην ανάγκη για προώθηση της μεταρρύθμισης χωρίς καθυστέρηση στάθηκε η Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Το κόστος από τις καθυστερήσεις ποιος το πληρώνει; Οι πολίτες… 

    Έχουμε ένα κράτος και ένα πολιτικό σύστημα που όζουν δυσωδία. Οσοι θέλουν να το διοικήσουν περιορίζονται σε διαχείριση και δεν τολμούν να προχωρήσουν σε αυτό που απαιτείται εδώ και τώρα: Επανίδρυση με απόλυτη καθαρότητα.