Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχασε χρόνο και ζήτησε ήδη ενημέρωση από τον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία, όπως όλα δείχνουν, αναβάλλεται για μερικούς μήνες, αν όχι για ολόκληρο το 2021.

Η Κυβέρνηση κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα μπροστά στο ενδεχόμενο να χαθούν εκατομμύρια τα οποία προορίζονταν για την Κύπρο (μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) στην οποίαν αναλογούν συνολικά €968 εκατ. Σημειώνεται πως, ακόμη και αν δεν χαθούν χρήματα, υπάρχει το ενδεχόμενο παγώματος κονδυλίων, κάτι το οποίο συνεπάγεται καθυστέρηση στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών, με τον οποίον επικοινώνησε ο «Φ», ανέφερε πως η ΕΕ ζήτησε ηλεκτρονικά να ενημερωθεί σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία θεωρείται προϋπόθεση για την αποδέσμευση της βοήθειας.

Ερωτηθείς τι θα πράξει η Κυβέρνηση, ο κ. Νουρής ανέφερε πως ο ίδιος ετοιμάζει απάντηση με την οποία θα ενημερωθεί σε γενικές γραμμές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη θέση της Κυβέρνησης μετά την απόφαση της Βουλής να απορρίψει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην απάντηση αναμένεται να εξηγηθεί πώς η απόρριψη του δημοψηφίσματος δεν μεταφράζεται σε απόρριψη της μεταρρύθμισης η οποία προφανώς θα προωθηθεί από τη νέα Βουλή. Αναμένεται επίσης να εξηγηθεί πώς, στην προσπάθεια που κατεβλήθη για μεταρρύθμιση αλλά και τις διαβουλεύσεις που διεξήχθησαν μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, δεν υπήρξαν ενστάσεις επί της ουσίας αλλά αντίθετα υπήρξε θετική προσέγγιση, καθώς και υποβολή εισηγήσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναμένεται επίσης να εξηγηθεί πώς για την Κυβέρνηση η μεταρρύθμιση εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νουρής για δημοψήφισμα Τ.Α – «Μεγάλος χαμένος ο πολίτης»

Το ζήτημα πάντως δεν αφορά στη βούληση της Κυβέρνησης η οποία θεωρείται δεδομένη, αλλά το πότε μπορεί να προχωρήσει η μεταρρύθμιση για καθαρά πρακτικούς λόγους. Συγκεκριμένα, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και μέχρι να καταρτιστούν οι κοινοβουλευτικές επιτροπές αναμένεται να μας βρει ο Ιούνιος και μέχρι να αρχίσουν να συνεδριάζουν θα φτάσει αισίως ο Ιούλιος, οπόταν θα τερματιστούν οι εργασίες του Σώματος. Αυτό θα σπρώξει την έναρξη των εργασιών τον Σεπτέμβρη και το ερώτημα είναι ποιος θα ασχοληθεί με τη μεταρρύθμιση όταν θα πλησιάζουν οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον προσεχή Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι βουλευτές της αντιπολίτευσης υπεδείκνυαν πως η ΕΕ αναμένει ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων μέχρι και το έτος 2026, οπόταν διερωτούνταν «προς τι η βιασύνη»; Με άλλα λόγια, θεωρούσαν πως η επιμονή της Κυβέρνησης αφορούσε περισσότερο άσκηση πίεσης για ενδεχόμενο κίνδυνο παρά για πραγματική απειλή απώλειας χρημάτων από πλευράς της ΕΕ. Βουλευτές της αντιπολίτευσης θεωρούσαν επίσης πως η πίεση στόχευε στη μείωση του αριθμού των δήμων στους 17 σε σχέση με 20-21 που ευνοούσαν κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύννεφα και σκιές από τον Ιανουάριο

Οι σκιές στη χρηματοδότηση της Κύπρου από το Ταμείο Ανάκαμψης άρχισαν όταν κόμματα της αντιπολίτευσης έθεσαν θέμα αύξησης των δήμων από 17 (που επεδίωκε η Κυβέρνηση) σε 20-21. Μάλιστα, βουλευτές υπεδείκνυαν πως ο ΔΗΣΥ «βόλεψε» τους δήμους στους οποίους παραδοσιακά διαθέτει πλειοψηφία και υπέσκαψε τους δήμους στους οποίους είχε μειοψηφία. 

Η πρώτη «κίτρινη κάρτα» ανασύρθηκε με επιστολή την οποία έστειλε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής προς την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου και σε αυτό συνδεόταν η χρηματοδότηση της Κύπρου με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Προηγήθηκε επιστολή από τον γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης στις 14/1/2021, δηλαδή μια μέρα πριν την επιστολή Νουρή προς τη Βουλή. Σε αυτήν αναφερόταν πως απαραίτητο συστατικό για ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι η συμπερίληψη των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στις Ανά Χώρες Συστάσεις της ΕΕ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και ειδικότερα όσον αφορά στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την οποία θα περιλαμβάνεται ειδική ενότητα στο Σχέδιο.

Μέσω της ίδιας επιστολής στελνόταν η προειδοποίηση πως σε περίπτωση μη ικανοποίησης των συστάσεων της ΕΕ για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο να καταστεί πιο αποδοτική, με χαμηλότερο κόστος λειτουργίας και με αξιοποίηση των πόρων της για την προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, δεν θα είναι δυνατή η άντληση της χρηματοδότησης των 968 εκατομμυρίων που αφορούν στην περίοδο 2021-2027.

Από πλευράς του ο υπουργός Εσωτερικών είχε επισημάνει πως η αξιοποίηση των πόρων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της Κυβέρνησης ώστε να επιταχυνθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού. 

Ο υπουργός Εσωτερικών είχε εξηγήσει στους βουλευτές πως «μια από τις προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ είναι ότι πρέπει να υποβληθεί κοστολογημένο σχέδιο για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις με ορίζοντα υλοποίησης το 2026. 

Είχε προειδοποιήσει επίσης πως ήταν «ορατός ο κίνδυνος να υπάρξει πάγωμα στην εκταμίευση των πιστώσεων εάν ο σχεδιασμός της μεταρρύθμισης μείνει για ακόμη μια φορά στο ράφι και αυτό θα ήταν ό,τι χειρότερο στις δύσκολες στιγμές που η οικονομία μας περνά λόγω της πανδημίας».

Απογοήτευση δημάρχων

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Ανδρέας Βύρας, εξέφρασε την απογοήτευση του ιδίου και των συναδέλφων του για το γεγονός ότι δεν προχώρησε στην παρούσα φάση η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, ακόμη και υποχωρήσεις, για να μπορέσει να προχωρήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ένα βήμα μπροστά, πρωτίστως για το καλό των δημοτών και για βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους, είπε ο κ. Βύρας ο οποίος πρόσθεσε: Ελπίζω οι εξελίξεις αυτές να αποτελούν την τελευταία παρένθεση και σύντομα η νέα Βουλή να εγκρίνει τη μεταρρύθμιση που αποτελεί και επιταγή της κοινωνίας.