To Top
10:47 Κυριακή
24 Μαρτίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
ΓεΣΥ: «Κλείνουν» για τα φάρμακα
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓεΣΥ: «Κλείνουν» για τα φάρμακα
  15 Μαρτίου 2019, 9:34 πμ  
Πολύ έντονο παρασκήνιο καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ υπουργείου Υγείας, Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και προμηθευτών φαρμάκων για το Γενικό Σύστημα Υγείας. 
 
Οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις έγιναν από χθες το απόγευμα πιο έντονες, αφού το πρωί τόσο ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου όσο και η Κυπριακή Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης μελέτησαν τις τελικές προτάσεις που τέθηκαν ενώπιον τους από τον ΟΑΥ και αποφάσισαν ότι πλέον θα πρέπει να συζητήσουν το θέμα με τον ίδιο τον υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, προκειμένου να βρεθούν συναινετικές λύσεις. 
 
Τόσο από πλευράς του ΣΦΕΚ όσο και από πλευράς της ΚΕΦΕΑ, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», εκφράζεται αισιοδοξία για το αποτέλεσμα αφού όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι τους οι διαφορές που εντοπίζουν μεταξύ των δικών τους απαιτήσεων και των προτάσεων του ΟΑΥ «μπορούν να γεφυρωθούν». 
 
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήδη ο υπουργός Υγείας έχει ανταποκριθεί θετικά και δεν αποκλείεται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας να υπάρξει και κατάληξη στη διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη από το περασμένο Φθινόπωρο. 
 
Σε αριθμούς η διαφορά μεταξύ προμηθευτών και ΟΑΥ δεν φαίνεται να είναι μεγάλη και ήδη κάποιες συμβιβαστικές προτάσεις έχουν τεθεί ανεπίσημα στη συζήτηση.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα στο ΓεΣΥ για την πρώτη φάση εφαρμογής του Συστήματος φθάνει τα €183,5 εκατομμύρια και σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν το τελευταίο εικοσιτετράωρο ως συμβιβαστικές προτάσεις, οι όποιες αλλαγές επέλθουν δεν θα αφορούν την αύξηση του συγκεκριμένου ποσού αλλά την ανακατανομή του στα διάφορα σημεία της συνεργασίας μεταξύ προμηθευτών και ΟΑΥ στο πλαίσιο του ΓεΣΥ. 
Στο μεταξύ, χθες στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής ολοκληρώθηκε η κατ’ αρθρο συζήτηση των Κανονισμών που αφορούν τη συμμετοχή των Ειδικών Ιατρών στο Γενικό Σύστημα Υγείας. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης καταγράφηκαν οι διαφωνίες του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου αλλά και οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν μεταξύ ΠΙΣ και Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και πλέον τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει η Βουλή. 
 
Με την ολοκλήρωση της συζήτησης των Κανονισμών για τους ειδικούς γιατρούς, σειρά παίρνουν τώρα οι Κανονισμοί που αφορούν τον τρόπο συμμετοχής των φαρμακοποιών για το ΓεΣΥ. Ωστόσο, η Επιτροπή Υγείας δεν έχει ακόμα καταρτίσει το πρόγραμμα της με δεδομένο ότι τα μέλη της θα πρέπει να τοποθετηθούν πρώτα επί των Κανονισμών για τους προσωπικούς και ειδικούς ιατρούς, να οριστικοποιήσουν τις τροποποιήσεις που θα πρέπει να γίνουν στα αρχικά κείμενα και να προωθήσουν τους Κανονισμούς στην Ολομέλεια για ψήφιση. Στη συνέχεια η Επιτροπή θα προχωρήσει στη μελέτη των υπόλοιπων νομοθετημάτων που εκκρεμούν ενώπιον της και αφορούν τη συμμετοχή των διαφόρων επαγγελματικών ομάδων λειτουργών υγείας στο ΓεΣΥ. 
  Μαριλένα Παναγή   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.