Το κομπόδεμα που έκανε μερίδα Κυπρίων εν μέσω πανδημίας, κόβοντας -εξ ανάγκης- ταξίδια και διακοπές, περιορίζοντας σημαντικά τα καταναλωτικά έξοδα, τις κοινωνικές εξόδους και τις διακινήσεις, είχε ως αποτέλεσμα μέρος του «λίπους» χρημάτων που συσσώρευσαν να προωθηθεί στην αγορά κατοικίας ή άλλου ακινήτου. H ζήτηση δεν είναι μόνο από νεαρά ζευγάρια που θέλουν να πάρουν στεγαστικό δάνειο και να επωφεληθούν από το κυβερνητικό μέτρο της επιδότησης επιτοκίου, αλλά και από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Όπως ανέφεραν τραπεζικές πηγές στον «Φ», πάνω από το 50% των Κυπρίων πελατών τους δεν είχαν επηρεασμό εισοδημάτων τους λόγω της πανδημίας και αυτό τους παρείχε την ευχέρεια για κάποια επένδυση, μέσω της σύναψης στεγαστικού δανείου. Μάλιστα, όπως εξηγούν τραπεζικοί κύκλοι, είναι δυνατό, σε μια περίοδο που οι καταθέσεις έχουν αρνητική απόδοση, μια αγορά ακινήτου να αποβεί συμφέρουσα, λόγω και της απόδοσης που έχουν τα ενοίκια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δεδομένο είναι ότι η ζήτηση στεγαστικών δανείων δεν φθάνει στα επίπεδα προ της κρίσης του κορωνοϊού, αλλά η αγορά παραμένει «ζεστή». Πέρα από τη ζήτηση δανείων για αγορά κατοικίας, ενδιαφέρον παρουσιάζεται και για χορηγήσεις που αφορούν την ανακαίνιση σπιτιών, κάτι που βοηθά στη διοχέτευση μέρους της υπερβάλλουσας ρευστότητας που έχουν οι τράπεζες. Αυτό που αναφέρεται από τραπεζικούς κύκλους είναι ότι έχει αλλάξει και η συμπεριφορά των πελατών ως προς το πού κατευθύνουν τις δαπάνες τους. Πέρα από μια μεγάλη αγορά, όπως ένα διαμέρισμα ή ένα σπίτι, αρχίζει να κινείται και η αγορά αυτοκινήτου, αν και αναμένουν μεγαλύτερη κινητικότητα το επόμενο διάστημα. Οι τράπεζες, που παρακολουθούν μέσω της χρήσης καρτών πού ξοδεύουν τα χρήματά τους οι πελάτες τους, βλέπουν ότι λόγω πανδημίας μπήκε μαχαίρι στα ταξίδια και άρα στις κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων. Σταθερά είναι τα έξοδα σε υπεραγορές, στο λιανικό εμπόριο, όσον αφορά ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές και γενικά είδη που σχετίζονται με το σπίτι, αλλά και με ό,τι έχει σχέση με την περιποίηση σώματος. 

Η κατάσταση με τα νοικοκυριά και ειδικά για όσους τα εισοδήματα δεν μειώθηκαν παραμένει λίγο – πολύ σταθερή στα έξοδα. Στις επιχειρήσεις η κατάσταση διαφοροποιείται. Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, το πρώτο που θέλουν οι επιχειρήσεις, είτε μικρές είτε μεγάλες, είναι η ρευστότητα. Και, όπως τονίζουν, από την αρχή που ξεκίνησε η κρίση της πανδημίας τράπεζες και επιχειρήσεις έχουν έρθει σε συμφωνία για να βρεθούν λύσεις ενίσχυσης της ρευστότητας, κυρίως με την αύξηση των παρατραβηγμάτων. Όσον αφορά το θέμα των κρατικών εγγυήσεων, που ξανασυζητάει αυτές τις μέρες η Βουλή, μετά από εκκρεμότητα ενός χρόνου, οι τράπεζες βλέπουν ότι είναι μια επιλογή που μειώνει το ρίσκο τους. Οι τράπεζες τονίζουν ότι εδώ και ένα χρόνο πως τα έχουν βρει με τους πελάτες τους και έχουν προταθεί λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ωστόσο, το θέμα των κρατικών εγγυήσεων θα μειώσει το ρίσκο του πελάτη και ειδικά για το κεφάλαιο θα πρέπει να κρατήσει ως μαξιλάρι ασφαλείας η τράπεζα για το δάνειο που θα παραχωρήσει. 

Με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, το σύνολο των δανείων που διοχέτευσαν οι τράπεζες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, εκτός των αναδιαρθρώσεων, διαμορφώθηκε στα €383 εκατ. από €410 εκατ. Τα νέα δάνεια που έδωσαν το 2020 περιορίστηκαν στα €2,4 δισ., από €3,2 δισ. το 2019, σημειώνοντας μείωση 25%.

 

Κάντε κλικ για να εγγραφείτε στο Newsletter του Philenews