Προστασία από τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών θα έχουν από τούδε και στο εξής οι καταναλωτές (φυσικά πρόσωπα), μετά τη χθεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου περί Προστασίας του Καταναλωτή.

Πρόκειται για μια σημαντική νομοθεσία, καθώς οι καταναλωτές θα έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά των τραπεζών, για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις σε περίπτωση ύπαρξης καταχρηστικών ρητρών σε συμβόλαια.

Με τον νέο νόμο, δίνεται η εξουσία στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας να επιβάλλει κυρώσεις και διοικητικά πρόστιμα, για όλες τις παραβάσεις του νόμου και να καταχωρεί αιτήσεις στο δικαστήριο για έκδοση απαγορευτικών διαταγμάτων, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες, είτε κατόπι καταγγελίας, είτε αυτεπάγγελτα, διαπιστωθεί η ύπαρξη παράβασης.

Επιπλέον, καταργείται η αυτοδίκαιη αναστολή της είσπραξης του προστίμου σε περίπτωση άσκησης προσφυγής, όσο και η διασφάλιση της δυνατότητας σε καταναλωτές να εγείρουν αγωγή ενώπιον του δικαστηρίου για αποκατάσταση ή και καταβολή αποζημίωσης. Παράλληλα, ο νόμος θα έχει και αναδρομική ισχύ, καθώς καλύπτονται από τις καταχρηστικές ρήτρες, τόσο νέες όσο και παλιές  τραπεζικές συμβάσεις, μετά από προσθήκη που έγινε στο νομοσχέδιο, σε συνεννόηση των βουλευτών της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής και της υπουργού Ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο θα είναι πλήρως διασφαλισμένοι όλοι οι καταναλωτές, καθώς οποιαδήποτε δικαιώματα και υποχρεώσεις πηγάζουν από τον νέο νόμο θα ισχύουν και για συμβάσεις οι οποίες συνήφθησαν και/ή τερματίστηκαν πριν από την έναρξη της ισχύος του.

Εκτιμάται πως η συγκεκριμένη πρόνοια συνάδει με τη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ωστόσο, όπως σημειώνεται στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, με την εφαρμογή της αναδρομικότητας ενδεχομένως να επηρεαστούν εκκρεμούσες αγωγές, των οποίων η νομική βάση θα πρέπει να τροποποιηθεί. Παράλληλα, άλλες διοικητές έρευνες και άλλες διαδικασίες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου διέπονται από το προϊσχύον νομικό καθεστώς, ενώ οποιεσδήποτε νέες διαδικασίες ξεκινήσουν μετά την έναρξη νόμου θα διέπονται από τη νέα νομοθεσία.

Παράλληλα, ο νέος νόμος ενοποιεί άλλες επτά νομοθεσίες, ενώ εναρμονίζει και τη χώρα με ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών που είναι αρμόδιες για τη επιβολή της νομοθεσίας για την προστασία καταναλωτών.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 43 ψήφους υπέρ και 3 αποχές. Απορρίφθηκαν έξι τροπολογίες των Οικολόγων, καθώς υπήρχε ενδεχόμενο αναπομπής του νόμου, κάτι που θα οδηγούσε και σε  καθυστέρηση στην εναρμόνιση, ενώ θα παρέμεναν ακάλυπτοι οι καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Ενέργειας θα καταθέσει στη νέα Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο θα καλύπτονται από τις καταχρηστικές ρήτρες και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, καθώς λόγω των στενών χρονικών περιθωρίων δεν κατέστη εφικτό αυτό να γίνει από την υφιστάμενη Βουλή.

Μετά την ψήφιση του νομοσχέδιου, η υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου εξέφρασε την ικανοποίησή της. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση για τους καταναλωτές, ενώ παρέχονται και τα απαραίτητα εργαλεία στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή να επιβάλλει κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν τη νομοθεσία. Όπως αναφέρει η υπουργός, με  την ενίσχυση των εξουσιών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή,  αποκαθίσταται ουσιαστικά το εύρημα σε δικαστικές αποφάσεις αναφορικά με τη μη εκτελεστότητα των διοικητικών αποφάσεων του Διευθυντή της Υπηρεσίας.