Οχυρωμένα από πλευράς πυρόσβεσης είναι τα ψηλά κτήρια στην Κύπρο, παρά το γεγονός ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν διαθέτει μέσα που να φτάνουν και στον τελευταίο όροφο. Όπως δηλώνεται από την Πυροσβεστική, πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν μέσα από τις υπηρεσίες πυρόσβεσης που να καλύπτουν τους πύργους, γι’ αυτό και όλα διαθέτουν αυτάρκη μέσα για την κατάσβεση τυχόν πυρκαγιάς.  

Όπως τονίζεται στον «Φ» από το Τμήμα Πυρασφάλειας της Υπηρεσίας, όλα τα ψηλά κτήρια στην Κύπρο τηρούν τις προϋποθέσεις που τίθενται αρμοδίως αλλά και από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για θέματα πυρασφάλειας. 

Δεύτερο κλιμακοστάσιο με πρόσβαση σε όλους τους ορόφους, σύστημα έκτακτου φωτισμού, σύστημα αυτόματης ανίχνευσης πυρκαγιάς και σύστημα συναγερμού, σωλήνα πυρόσβεσης υγρού τύπου (wet riser), τυλιχτήρες νερού, αυτόματο σύστημα καταιονισμού νερού (sprilklers) διαθέτουν όλοι οι πύργοι στην Κύπρο και πολλά περισσότερα. Σημειώνεται ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία διαθέτει σήμερα πλατφόρμα που ανταποκρίνεται σε ύψος 60 μέτρων (η μεγαλύτερη καλύπτει μέχρι 100 μέτρα) και πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν συστήματα που να φτάνουν στα ψηλά κτήρια. Γι’ αυτό και διαθέτουν αυτόνομα συστήματα αλλά και υποδομές που βοηθούν το έργο των πυροσβεστών.  

Ο «Φ» πραγματοποίησε αυτοψία στο κτήριο 360 που βρίσκεται επί της λεωφόρου Μακαρίου στη Λευκωσία, το οποίο είναι και το πιο ψηλό στην Κύπρο με ύψος 135 μέτρα και 34 ορόφους. Το κτήριο διαθέτει όλα τα σύγχρονα συστήματα πυρόσβεσης μέχρι και εξαερισμού στους ορόφους και το υπόγειο για ασφαλή διαφυγή.  

Από πλευράς του ο Ιωάννης Ηλιοφώτου της Meltec -consultant mechanical engineer- που ετοίμασε τον σχεδιασμό, τόνισε ότι για την πυρόσβεση έχουν εφαρμοστεί όλα τα κατάλληλα συστήματα πυρόσβεσης ακολουθώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της κείμενης νομοθεσίας. Τα συστήματα αυτά προσφέρουν μεγάλο βαθμό προστασίας και ασφάλειας των κτηριακών εγκαταστάσεων και των χρηστών του κτηρίου, σε περίπτωση πυρκαγιάς. Όπως σημείωσε, σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους, έχει εγκατασταθεί αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης νερού με καταιονιστήρες (sprinkler). Επιπρόσθετα, στους κοινόχρηστους διαδρόμους και υπόγειους χώρους έχει τοποθετηθεί και σύστημα με τυλιχτήρες νερού (hose reel) το οποίο περιλαμβάνει και αποθηκευμένους τοπικούς πυροσβεστήρες χειρός.

Στα κλιμακοστάσια, τα οποία θα είναι η έξοδος διαφυγής των χρηστών σε περίπτωση πυρκαγιάς, έχει εγκατασταθεί ειδικό σύστημα (pressurized air system) το οποίο αποτρέπει την πιθανότητα εισδοχής καπνού σε αυτό. Στους προθάλαμους του κλιμακοστασίου έχουν τοποθετηθεί ειδικοί τοπικοί αεριστήρες και εξαεριστήρες για την εξασφάλιση της ποιότητας του αέρα σε αυτούς. Σε όλο το ύψος του κτηρίου στα κλιμακοστάσια έχει εγκατασταθεί υγρός αγωγός (wet riser) ο οποίος είναι γεμάτος συνεχώς με νερό, συνδεδεμένος με ειδικό πιεστικό σύστημα έτοιμο για χρήση ανά πάσα στιγμή από τους πυροσβέστες. Τα υπόγεια εξαερίζονται με ειδικό σύστημα το οποίο ελέγχεται από αισθητήρες διοξειδίου του άνθρακα, CO2.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Κλέλια Πέτρου, Fabs Fire – Fire Safety Engineer, κα τον Παύλο Μιχαήλ, Mechanical Engineer της εταιρείας Cyfield, ο σχεδιασμός, η κατασκευή αλλά και η διαχείριση του 360 ακολουθούν τις πρόνοιες των κυπριακών κανονισμών πυρασφάλειας, τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου αλλά και τις οδηγίες διεθνών και ευρωπαϊκών προτύπων.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η πυρασφάλεια του κτηρίου περιλαμβάνει:

– Αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης με νερό τύπου sprinklers σε κάθε διαμέρισμα και σε όλους τους χώρους του κτηρίου, το οποίο ενεργοποιείται αυτόματα σε περίπτωση πυρκαγιάς, περιορίζοντας την εξάπλωση και τις συνέπειές της. Ανάλογα με το μέγεθος και τον χώρο εκδήλωσης της πυρκαγιάς το αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης μπορεί να κατασβέσει την πυρκαγιά χωρίς την επέμβαση της Πυροσβεστικής. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί και εγκατασταθεί με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα και τροφοδοτείται από αποκλειστικές δεξαμενές νερού, για αυτόνομη και απρόσκοπτη λειτουργία. Το συγκεκριμένο σύστημα πυρόσβεσης αποτελεί κοινή πρακτική για όλα τα ψηλά κτήρια παγκοσμίως.

– Σε κάθε διαμέρισμα αλλά και σε όλους τους χώρους του κτηρίου έχουν εγκατασταθεί αισθητήρες για αυτόματη ανίχνευση πυρκαγιάς ή καπνού οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με κεντρική μονάδα ειδοποίησης.

Το σύστημα εντοπίζει τον ακριβή χώρο εκδήλωσης πυρκαγιάς και δίνει ειδοποιήσεις, προσφέροντας άμεση ανταπόκριση στην ομάδα διαχείρισης του κτηρίου αλλά και αξιόπιστη καθοδήγηση στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Το σύστημα ανίχνευσης και ειδοποίησης ενεργοποιείται αυτόματα κατά την έναρξη της πυρκαγιάς δίνοντας τη δυνατότητα στην ομάδα διαχείρισης του κτηρίου να το εκκενώσει με ασφάλεια, χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο οι κάτοικοι. Η στρατηγική εκκένωσης του κτηρίου είναι σχεδιασμένη και εκτελείται με βάση διεθνή πρότυπα τα οποία εφαρμόζονται σε όλα τα ψηλά κτήρια παγκοσμίως.

– Τα δομικά στοιχεία του κτηρίου είναι πυράντοχα διασφαλίζοντας την ακεραιότητα του κτηρίου για το μέγιστο χρονικό όριο που απαιτείται από τους κυπριακούς κανονισμούς, προσφέροντας ασφάλεια στους κατοίκους, στα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και στα γειτονικά κτήρια. Στην εξωτερική τοιχοποιία και εσωτερικά στους κοινοχρήστους χώρους του κτηρίου έχουν χρησιμοποιηθεί μη αναφλέξιμα υλικά.

– Οι οδεύσεις και τα μέσα διαφυγής είναι πυράντοχα και εξοπλισμένα με ενεργητικά συστήματα πυροπροστασίας προσφέροντας ασφαλή διαφυγή σε περίπτωση πυρκαγιάς και εκκένωσης του κτηρίου. Τα κλιμακοστάσια και οι προθάλαμοι έχουν κατασκευαστεί με υλικά και θύρες που δεν επιτρέπουν την εξάπλωση της πυρκαγιάς και που προσφέρουν τη μέγιστη ασφάλεια στους χρήστες και τα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατά τη διάρκεια πυρόσβεσης.

Επίσης, τα κλιμακοστάσια είναι εξοπλισμένα με σύστημα που αποτρέπει την είσοδο καπνού σε αυτά, διατηρώντας ασφαλείς συνθήκες εκκένωσης και καθαρή όδευση διαφυγής. Οι κοινόχρηστοι διάδρομοι σε κάθε όροφο έχουν σύστημα που αφαιρεί τον καπνό διασφαλίζοντας σε κάθε κάτοικο καθαρή όδευση διαφυγής. Όλες οι οδεύσεις διαφυγής είναι εξοπλισμένες με φωτισμό έκτακτης ανάγκης που λειτουργεί αυτόνομα σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

– Τα διαμερίσματα καθώς και όλοι οι χώροι χρήσης του κτηρίου είναι κατασκευασμένοι με πυράντοχα υλικά και εξωτερικές θύρες πυρασφάλειας. Είναι κατ’ επέκταση πλήρως διαχωρισμένα μεταξύ τους, εξασφαλίζοντας τον περιορισμό της πυρκαγιάς στον χώρο εκδήλωσής της.

– Οι υπόγειοι χώροι στάθμευσης είναι εξοπλισμένοι με σύστημα πυρόσβεσης τύπου sprinklers και με σύστημα αφαίρεσης καπνού τα οποία ενεργοποιούνται αυτόματα σε περίπτωση πυρκαγιάς. Κάθε υπόγειο αποτελεί ξεχωριστό πυροδιαμέρισμα, διαχωρισμένο από τα άλλα υπόγεια, έτσι ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς αυτή να μην εξαπλωθεί σε άλλο υπόγειο ή στο υπόλοιπο κτήριο.

Επιπλέον, όπως σημειώνουν, στο κτήριο είναι εγκατεστημένα συστήματα που προσφέρουν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πυρκαγιάς σε όλους τους ορόφους. Συγκεκριμένα έχουν εγκατασταθεί:

Τονίζεται επιπρόσθετα ότι όλα τα συστήματα πυροπροστασίας είναι συνδεδεμένα με εφεδρικές ηλεκτρικές παροχές έτσι ώστε σε περίπτωση βλάβης της κεντρικής παροχής του κτηρίου αυτά να μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους. 

Τι απαιτείται από την Πυροσβεστική 

Μιλήσαμε με τον υπεύθυνο Τμήματος Πυροπροστασίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ανώτερο υπαστυνόμο Χαράλαμπο Λιμνατίτη, ο οποίος ανέφερε ότι σε όλα τα ψηλά κτήρια που ανεγείρονται παγκύπρια απαιτείται δεύτερο κλιμακοστάσιο με πρόσβαση σε όλους τους ορόφους, σύστημα έκτακτου φωτισμού, σύστημα αυτόματης ανίχνευσης πυρκαγιάς και σύστημα συναγερμού, σωλήνα πυρόσβεσης υγρού τύπου (wet riser), τυλιχτήρες νερού, αυτόματο σύστημα καταιονισμού νερού (sprilklers) που να καλύπτει ολόκληρη την οικοδομή και ανελκυστήρας Πυροσβεστικής (fire lift). 

Το κτήριο 360 επιθεωρήθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία σύστησε την έκδοση πιστοποιητικού τελικής έγκρισης προς τον Δήμο Λευκωσίας, αφού κρίθηκε ότι πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις που τέθηκαν στο στάδιο οικοδομής από το Τμήμα Πυροπροστασίας. Το κτήριο επίσης επιθεωρήθηκε από όλους τους πυροσβέστες της Λευκωσίας οι οποίοι κατέστρωσαν σχέδιο δράσης ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς να γνωρίζουν πώς θα ανταποκριθούν. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο κτήριο αλλά και όλοι οι πύργοι που έχουν ανεγερθεί μέχρι σήμερα στην Κύπρο διαθέτουν όλα τα απαραίτητα συστήματα τα οποία απαιτούνται σε ψηλά κτήρια σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Για την εξασφάλιση πιστοποιητικού τελικής έγκρισης των ψηλών κτηρίων, θα πρέπει να επιθεωρηθούν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. 

Για τα ψηλά κτήρια όλα τα σχέδιά τους και πριν το στάδιο της παραχώρησης άδειας οικοδομής μελετούνται και εγκρίνονται από το Τμήμα Πυροπροστασίας, το οποίο απαιτεί όπως αυτά διαθέτουν όλα τα προαναφερθέντα συστήματα, σύμφωνα με ευρωπαϊκούς κανονισμούς. 

Κάντε κλικ για να εγγραφείτε στο Newsletter του Philenews