Η ξενοδοχειακή βιομηχανία του τόπου είναι δυστυχώς μέχρι σήμερα εγκλωβισμένη και στην επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων του τόπου, που έφερε το νέο lockdown, αλλά και στην πανευρωπαική αβεβαιότητα ως προς την επόμενη μέρα της πανδημίας και συνεπώς ανίκανη να προγραμματίσει οτιδήποτε για την καλοκαιρινή σεζόν του 2021.

Αυτό αναφέρει, μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης, ο οποίος τονίζει ότι τα πράγματα εξελίσσονται αρνητικότερα από ότι άπαντες εκτιμούσαν εντός του προηγούμενου χρόνου. Η επανάκαμψη της πανδημίας και μάλιστα με επιθετικότερη μορφή, καθώς και η πιο αργή εμβολιαστική τακτική από ότι αρχικά εκτιμούσαν κυβερνήσεις και ειδικοί, τόνισε, μεταθέτει δυστυχώς χρονικά την επαναφορά στην κανονικότητα για τον τουριστικό κλάδο.

” Ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2021 έχει οριστικά χαθεί για τον κλάδο”, ανέφερε. ” Μέχρι σήμερα που μιλάμε, είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι ανεξαιρέτως οι μεγάλοι οργανωτές ταξιδίων του εξωτερικού έχουν ακυρώσει ή μεταθέσει χρονικά κάθε προγραμματισμό για το καλοκαίρι, με συνέπεια η σχεδιαζόμενη σταδιακή επαναλειτουργία της ξενοδοχειακής μας βιομηχανίας από τον Μάιο να μετατίθεται για κατοπινό στάδιο.

Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα ότι η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη. Ήδη, ο φετινός χειμώνας αποδείχθηκε πολύ πιο δύσκολος για τις τουριστικές επιχειρήσεις από ότι ο περασμένος. Και αυτό, αφού πέρυσι κάποιες επιχειρήσεις πρόλαβαν να δουλέψουν μερικώς στις αρχές της πανδημίας, ενώ φέτος αυτό δεν συνέβη”.

Τα ξενοδοχεία βιώνουν πρωτοφανείς δυσχέρειες, τόνισε ακόμη ο πρόεδρος του κλάδου, αφού ο προγραμματισμός για το καλοκαίρι δεν μπορεί να προωθηθεί άμεσα. Είναι χαρακτηριστικό, επισημαίνει, ότι οι μεγάλοι tour operators έχουν αποδεσμεύσει από τις κρατήσεις που παραδοσιακά γίνονται όλα τα αεροσκάφη, αφού οι πτήσεις δεν προβλέπεται να αρχίσουν άμεσα και συνεπώς θέλουν να αποφύγουν να καταβάλλουν τεράστια ενοίκια δίχως λόγο.

Ο Θάνος Μιχαηλίδης εκτίμησε ότι τα όποια νεώτερα για την τουριστική κίνηση του 2021 θα αρχίσουν όταν πια το πρόγραμμα των εμβολιασμών του πληθυσμού θα αποκτήσει μαζικότητα που θα επιτρέψει στην αγορά να κινηθεί. Μέχρι τότε, κατέληξε, δυστυχώς τα πράγματα στον τουριστικό τομέα θα συνεχίσουν σε μηδενικά επίπεδα όπως τους τελευταίους μήνες.