Είχα αναφερθεί και σε άλλες περιπτώσεις στην «Πέμπτη φάλαγγα» που δραστηριοποιείται ανάμεσα στον Κυπριακό Ελληνισμό και που αποτελείται από αυτούς που χαρακτηρίζω ως «τουρκόφρονες» και «τουρκοπροσκυνημένους».

Ο Γέρος του Μοριά, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, χαρακτήριζε ως «τουρκοπροσκυνημένους» όλους όσους κατά την εισβολή του Ιμπραήμ, νομίζω το 1825, στην Πελοπόννησο ότε κινδύνευσε η επανάσταση, συνεργάστηκαν με τους Τούρκους, μεταξύ αυτών και ο οπλαρχηγός Νενέκος.

Ήταν τότε που ο Κολοκοτρώνης αναφώνησε το ιστορικό «φωτιά και τσεκούρι στους τουρκοπροσκυνημένους».

Στην Κύπρο όλοι αυτοί στην κάθε περίπτωση αποενοχοποιούν την Τουρκία και αποσιωπούν τα όσα εγκλήματα διέπραξε και συνεχίζει να διαπράττει και ούτε λίγο ή πολύ, μας θεωρούν και ως υπαίτιους της μη «λύσης» του Κυπριακού.

Είναι έτοιμοι να ικανοποιήσουν όλες τις τουρκικές αξιώσεις, να επιβραβεύσουν τις έκνομες ενέργειες σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας και φθάνουν μέχρι του σημείου να εισηγούνται και τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας για να είμαστε πάντοτε και εσαεί δούλοι και σκλάβοι της.

Προσποιούνται ότι αγνοούν ότι σκοπός και στόχος της Τουρκίας είναι η επανάκτηση και τελικά ο πλήρης και ο ολοκληρωτικός έλεγχος της Κύπρου όπου ο Κυπριακός Ελληνισμός θα έχει την τύχη των Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως, της Ίμβρου και της Τενέδου.

Ομιλούν δε μάλιστα χωρίς να ντρέπονται για «επανένωση» και «απελευθέρωση» όταν με τις θέσεις που εκφράζουν επιτυγχάνουν ακριβώς το αντίθετο. Την πλήρη υποταγή μας στην Τουρκία.

Οι ούτω καλούμενες «συμφωνίες κορυφής» (συμφωνίες υψηλού επιπέδου) και η υποβολή χάρτου για το «εδαφικό» σε αυτό οδηγεί.

Δεν με εκπλήττει η πρόσφατη δήλωση του Ερσίν Τατάρ ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να επιστραφούν τα Βαρώσια» όταν προηγήθηκε παρόμοια δήλωση του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι «Ξεχάστε το Βαρώσι. Αυτό τελείωσε. Περαστικά σας». 

Διερωτώμαι λοιπόν, υπό τοιαύτες συνθήκες η ούτω καλούμενη «άτυπη πενταμερής διάσκεψη» στη Γενεύη (27-29 τρέχοντος) στην οποία οι εμπνευστές της επιδιώκουν ό,τι δεν πέτυχαν με την τουρκική εισβολή και το Σχέδιο Ανάν.

Η πρόσφατη απόφαση του ούτω καλούμενου «Εθνικού Συμβουλίου» όπως τα μέλη του συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (στην Κύπρο πλέον όλα αποκαλούνται «Εθνικά») εις τι αποσκοπεί όταν στην Κύπρου ουδέποτε έχουν επιτύχει ενότητα σκοπού και δράσης στη βάση ενός ενιαίου και αρραγούς πραγματικού εθνικοαπελευθερωτικού μετώπου για απελευθέρωση.

Μάλλον με περιοδεύοντα θίασο θα ομοιάζουν ή αν προτιμάτε τσίρκο γελωτοποιών (και με συγχωρείτε).

Γι’ αυτό και σε παλαιότερο άρθρο μου εισηγήθηκα ότι η καλύτερη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει είναι να αυτοδιαλυθεί διότι με τις συνεχείς αντιπαραθέσεις και αντιδικίες των μελών του μόνον σύγχυση και εθνική ζημιά έχει προκαλέσει.

Υ.Γ. Πέμπτη φάλαγγα: 

«Πέμπτη φάλαγγα ονομάζεται η εντός πολιορκημένης πόλης, ή και εμπόλεμης χώρας γενικότερα, εκδηλωθείσα προπαγάνδα επ’ ωφελεία του εχθρού. Αυτή η προπαγάνδα μπορεί να είναι εγχώριος (εσωτερική), ή να προέρχεται απευθείας εκ του εχθρού (εξωτερική). Επίσης, εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως, με οτιδήποτε μέσο μπορεί να υπονομεύσει το φρόνημα ή και την ικανότητα των αμυνομένων, ήτοι από δολιοφθορά, μέχρι απλή διασπορά ψευδών ειδήσεων, π.χ. ραδιοφωνικές ανακοινώσεις ή έντυπες προτροπές (φέιγ-βολάν). Ο όρος χρησιμοποιείται συχνά σε πολιτικούς λόγους, συνήθως καταχρηστικά και καθ’ υπερβολή. Ο όρος εμφανίζεται συχνά σε θεωρίες συνωμοσίας.

*Πρώην συνδικαλιστής