To Top
09:13 Παρασκευή
13 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Παραλίγο συλλήψεις στη Βουλή για τη «Λίμνη»
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Παραλίγο συλλήψεις στη Βουλή για τη «Λίμνη»
Τελευταία Ενημέρωση: 04 Απριλίου 2019, 1:52 μμ
Μεγάλη ένταση επικράτησε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος αναφορικά με την επέμβαση του Τμήματος Δασών στις παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών της Λίμνης και της Αργάκας στον Κόλπο Χρυσοχούς. Αφορμή αποτέλεσαν οι τοποθετήσεις του δημάρχου Πόλης Χρυσοχούς και του κοινοτάρχη Αργάκας, οι οποίες ήταν έντονες και εκτός θέματος, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Επιτροπής να αναγκαστεί να καλέσει την Αστυνομία και να προειδοποιήσει όσους παρεκτρέπονται πως την επόμενη φορά θα ζητήσει τη σύλληψή τους. 
 
Τελικά, η θυελλώδης συνεδρία ολοκληρώθηκε, με την Επιτροπή να προσπερνά τα όσα έγιναν με την εκχέρσωση των ακακιών στο Κρατικό Δάσος Μαυραλής και να αναμένει από το Τμήμα Δασών, σε συνεννόηση με τα Τμήματα Περιβάλλοντος και Αλιείας, να απαντήσουν τι θα γίνει από εδώ και πέρα, και πώς θα αποκατασταθεί η περιοχή ώστε να προστατευθεί και το περιβάλλον και να μην επηρεάζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων.
 
 
Η γενική διευθύντρια του υπουργείου Γεωργίας, Ολυμπία Στυλιανού, ανέφερε στα μέλη της Επιτροπής ότι οι ενέργειες του Τμήματος Δασών έγιναν καλόπιστα. Αναγνώρισε ότι δεν έγινε εκ των προτέρων διαβούλευση και δεν ενημερώθηκαν τα συναρμόδια τμήματα, ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία παρανομία εκ μέρους του Τμήματος Δασών. Πρόσθεσε δε ότι οι ενέργειες του Τμήματος Δασών θα πρέπει να εξεταστούν με την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης, προσθέτοντας ότι τότε θα διαφανούν οι θετικές επιπτώσεις στους οικότοπους και τα είδη της περιοχής.
 
Η επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου, με επιστολή της προς τον υπουργό Γεωργίας, Κώστα Καδή, προτείνει τη διενέργεια έρευνας και την απόδοση ευθυνών εάν προκύπτουν παρατυπίες. Κατά την άποψή της, οι εργασίες στις οποίες προέβη το Τμήμα Δασών παραβιάζουν ουσιώδεις όρους που είχαν τεθεί από την Περιβαλλοντική Αρχή και αφορούσαν προτεινόμενο έργο στην ίδια περιοχή. 
 
Ο διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, ανέφερε ότι η εργασία της απομάκρυνσης της ακακίας αποτελούσε δράση του διαχειριστικού σχεδίου. Πρόσθεσε πως είναι γι’ αυτό τον λόγο που δεν απαιτείτο η ενημέρωση της Επιστημονικής Επιτροπής ή οποιαδήποτε έγκριση από το Τμήμα Περιβάλλοντος, αλλά ούτε και η εκπόνηση ειδικής οικολογικής αξιολόγησης.
 
Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, θα μπορούσε να γινόταν σύσκεψη του Τμήματος Δασών με τα ενδιαφερόμενα Τμήματα Περιβάλλοντος και Αλιείας, ώστε να γίνει σχετική ενημέρωση. Υπογράμμισε ότι το θέμα ήταν γνωστό, ότι είχε γίνει σχετική ενημέρωση για τη δράση απομάκρυνσης της ακακίας, ακόμα και της ίδιας της Επιστημονικής Επιτροπής, στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου Care-Mediflora και ότι η συγκεκριμένη δράση έχει περιληφθεί και στο νέο έργο Calliope. Ο κ. Αλεξάνδρου αναφέρθηκε σε οδηγίες που δόθηκαν από τον υπουργό Γεωργίας για όσο το δυνατόν ευρύτερη διαβούλευση του σχεδίου και των δράσεων του Τμήματος Δασών. 
 
Παράλληλα, ανέφερε ότι στα μέτρα που αποφάσισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες περιλαμβάνεται η απομάκρυνση όλων των μεταλλευτικών αποβλήτων, ένα πάγιο αίτημα των κοινοτήτων της περιοχής. 
 
Η διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας, Μαρίνα Αργυρού, ανέφερε ότι δεν έγινε διαβούλευση εκ των προτέρων, ακολούθησε επιτόπια επίσκεψη των λειτουργών του Τμήματος και σύσκεψη με τα εμπλεκόμενα τμήματα όπου λήφθηκαν μέτρα για αποφυγή της φωτορύπανσης της παραλίας από τον δρόμο και για αποτροπή προσβάσεων μηχανοκίνητων οχημάτων. 
   
Ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κώστας Χατζηπαναγιώτου, ανέφερε ότι θα ήταν χρήσιμο να ενημερώνεται η Επιστημονική Επιτροπή για παρόμοιες δράσεις. Πρόσθεσε ότι για το ολοκληρωμένο σχέδιο επαναφοράς της περιοχής στο Δάσος Μαυραλής θα ενημερωθεί η Επιστημονική Επιτροπή. Σημείωσε ότι ανεξαρτήτου κόστους θα πρέπει να διαφυλαχτεί η παραλία ωοτοκίας των χελωνών.
 
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αδάμος Αδάμου, συμφώνησε με την αναγκαιότητα εκρίζωσης της ακακίας από την περιοχή με βάση και ευρωπαϊκή οδηγία. Ανέφερε ότι ο τρόπος που έγινε ήταν νομότυπος σύμφωνα με το Τμήμα Δασών, ωστόσο αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι έγινε βιαστικά, χωρίς συντονισμό και συγχρονισμό και χωρίς να ρωτηθεί η Επιστημονική Επιτροπή. Είπε, επίσης, ότι αυτό που αναμένεται τώρα, είναι το χρονοδιάγραμμα και τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί για αποκατάσταση της περιοχής, την προστασία της ωοτοκίας των χελωνών, κάτι για το οποίο άκουσαν σήμερα (χθες) κάποια μέτρα.
 
Χάθηκαν στο μέτρημα

Η διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας, Μαρίνα Αργυρού, ανέφερε ότι η παραλία της Λίμνης αποτελεί τη σημαντικότερη σε πυκνότητα φωλεοποίησης παραλία ωοτοκίας της caretta caretta στην Κύπρο και μία από τις σημαντικότερες της Μεσογείου. 

Ο δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς, Γιώτης Παπαχριστοφή, ανέφερε ότι στην περιοχή υπάρχει μικρός αριθμός χελωνών. Από πλευράς του, ο κοινοτάρχης Αργάκας, Σπύρος Πελοπίδα, υποστήριξε ότι δεν έχουν δει ποτέ χελώνες στη συγκεκριμένη παραλία. Παρέδωσε στους βουλευτές δοχεία τα οποία όπως είπε περιλαμβάνουν τοξικά μεταλλευτικά απόβλητα που «έκρυβαν» οι ακακίες και ζήτησε την απομάκρυνσή τους. 

Διαφωνούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις
 
Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής και της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου σημείωσαν ότι εάν ενημερωνόταν η Επιστημονική Επιτροπή για μία τέτοιου είδους δράση στον βιότοπο των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες της Λίμνης και της Αργάκας, η θέση τους θα ήταν αρνητική. Επίσης, τόνισαν ότι η παραλία της Λίμνης έχει το πιο ευνοϊκό καθεστώς διατήρησης για το είδος προτεραιότητας της θαλάσσιας χελώνας, το οποίο αποτελεί και το κύριο είδος καθορισμού της περιοχής Natura 2000, και γι’ αυτό δεν χρειάζεται οποιαδήποτε δράση αναβάθμισης.
 
Ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών είπε ότι οι εργασίες που διεξήχθησαν δεν συνάδουν με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις του Διαχειριστικού Σχεδίου και αφήνουν εντελώς εκτεθειμένη τη σημαντικότερη σε πυκνότητα φωλεοποίησης παραλία ωοτοκίας του είδους προτεραιότητας της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta στην Κυπριακή Δημοκρατία και μία εκ των σημαντικότερων στη Μεσόγειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Παρεμβάσεις με παρελθόν στην περιοχή
 
Ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι η απομάκρυνση των ακακιών από το Τμήμα Δασών είναι το τρίτο περιστατικό που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Επεμβάσεις, είπε, παρατηρήθηκαν στην παραλία της Λίμνης το 2012 όπου υπήρξε επέμβαση από ιδιώτη, ενώ ακολούθησε περιστατικό καταπάτησης φωλιών από «γουρούνες» το 2017. Τόνισε επίσης ότι το Τμήμα Αλιείας εξέφρασε επιφυλάξεις και οι ειδικοί εμπειρογνώμονες του προγράμματος προστασίας θαλάσσιων χελωνών διαφωνούν με τις επεμβάσεις. 
 
Στη συνέχεια η συζήτηση εκτροχιάστηκε, καθώς οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών της περιοχής άρχισαν να κατηγορούν τους φορείς υλοποίησης του προγράμματος προστασίας των θαλάσσιων χελωνών της Κύπρου. Ο δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς, Γιώτης Παπαχριστοφή, έκανε λόγο για ψεύτικες μετρήσεις σε σχέση με τη φωλεοποίηση της περιοχής. Παράλληλα, ανέφερε ότι προέβη σε σχετικές καταγγελίες στον Γενικό Ελεγκτή, οι οποίες και δεν απαντήθηκαν.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κοινοτάρχης Αργάκας, Σπύρος Πελοπίδα, ο οποίος έκανε λόγο για οικονομικά οφέλη μέσα από το πρόγραμμα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών. Στο σημείο αυτό παρενέβη η διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας, σημειώνοντας ότι οι αναφορές των τοπικών Αρχών προσβάλλουν το τμήμα. 
 
Παράλληλα, η γενική διευθύντρια του υπουργείου Γεωργίας απέρριψε τους ισχυρισμούς κάνοντας λόγο για άτομα με διεθνή ακτινοβολία και σημείωσε πως σε καμία περίπτωση η Κύπρος δεν παραπλάνησε την ΕΕ ότι υπάρχει ένας σημαντικός βιότοπος ωοτοκίας των χελωνών στην περιοχή. 
  Άγγελος Νικολάου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...