Αύξηση 100% παρατηρήθηκαν στα παράπονα πολιτών κατά συμπεριφοράς αστυνομικών, γεγονός που αποδίδεται σε ανθρώπινες αδυναμίες σε αντίξοες κυρίως περιστάσεις. 

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, Ανδρέας Πασχαλίδης, όταν ανέλαβε το 2016 τα παράπονα ήταν 245 και οι ανακριτές ήταν περίπου 20, με τη συντριπτική τους πλειοψηφία να προέρχεται από τις τάξεις πρώην αξιωματικών της Αστυνομίας.

Στο τέλος του 2020, πρόσθεσε, τα παράπονα ανήλθαν σε 473 και οι ανακριτές αυξήθηκαν σε 60 με την πλειοψηφία τους, όπως είπε, να είναι δικηγόροι, σύμφωνα με τις οδηγίες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μιλώντας κατά την τελετή επαναδιορισμού προχθές στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος της Αρχής ανέφερε ότι οι λόγοι που υπαγόρευσαν πριν από 15 περίπου χρόνια την ίδρυση της δυστυχώς δεν έχουν εκλείψει.

«Προφανώς υποτιμήσαμε την ανθρώπινη φύση και τις ανθρώπινες αδυναμίες σε αντίξοες κυρίως περιστάσεις», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτό δεν αποτρέπει την Αρχή από του να συνεχίσει τις προσπάθειες ώστε να γίνει αυτός ο στόχος εφικτός μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια της θητείας τους. Ο κ. Πασχαλίδης, έκανε παράλληλα λόγο για αρνητές και πολέμιους της Αρχής που έκαναν την εμφάνισή τους τελευταία και μέσα στους κόλπους της Αστυνομίας και οι οποίοι θέλοντας να την πλήξουν, πυροβολούν εναντίον της, αδιαφορώντας αν πλήττοντας την Αρχή πλήττουν και τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Αστυνομίας που με επαγγελματισμό ασκούν τα καθήκοντά τους.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, διαβεβαίωσε ότι, στόχος της Κυβέρνησης είναι μέσα από τολμηρές αποφάσεις και ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, να συνεχίσει τη μετεξέλιξη της Αστυνομίας σε έναν σύγχρονο, ευέλικτο και αποδοτικό Οργανισμό. Ο Πρόεδρος επαναδιόρισε ως πρόεδρο της Αρχής τον Ανδρέα Πασχαλίδη, ως αντιπρόεδρο την δρα Δέσποινα Κυπριανού και ως μέλη τους Γεώργιο Παπαντωνίου, Παναγιώτη Πελαγία και Άθω Κανναουρίδη. Ο Πρόεδρος τόνισε ότι στην πλειοψηφία τους οι αστυνομικοί, έχοντας πλήρη συναίσθηση της υψηλής ευθύνης και της υποχρέωσης απέναντι στην κοινωνία και τους πολίτες, τιμούν με τις πράξεις τους το Σώμα, θέτοντας πολλές φορές σε κίνδυνο τη ζωή τους. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δυστυχώς, ο περιορισμένος αριθμός μελών της Δύναμης, των οποίων οι πράξεις και οι παραλείψεις ουδόλως συνάδουν με την αποστολή του Σώματος που υπηρετούν, είναι αρκετός για να δημιουργεί σε κάποιες περιπτώσεις μία αρνητική εικόνα, πλήττοντας το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών ή το κύρος της Δύναμης.

Στη συνέχεια επισήμανε ότι, ως αποτέλεσμα των μέτρων που λήφθηκαν, καταχωρήθηκαν για πρώτη φορά ποινικές υποθέσεις εναντίον μελών του Σώματος, για πράξεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας, ενώ ασκήθηκαν, επίσης, πειθαρχικές διώξεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επίσης ότι στην αύξηση των καταγγελιών τα τελευταία πέντε χρόνια οδήγησε όχι μόνο το γεγονός ότι οι λόγοι ύπαρξης της Αρχής έγιναν ευρέως γνωστοί, αλλά και ότι η εμπιστοσύνη του κοινού προς την Αρχή χρόνο με τον χρόνο παγιώνεται και διευρύνεται. 

Σημειώνεται ότι η θητεία των μελών της Αρχής ανανεώθηκε για άλλα πέντε χρόνια.