Χωρίς να αποφύγει ούτε αυτός τα (πολλά) «δεν θυμάμαι» και «δεν ξέρω», επικαλούμενος τα πολλά χρόνια που πέρασαν από την παρουσία του στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο Νεοκλής Συλικιώτης φαίνεται από τα πρακτικά της Ερευνητικής Επιτροπής, που δόθηκαν χθες το απόγευμα στη δημοσιότητα, ότι ήταν ο μόνος που δήλωσε ότι ως υπουργός Εσωτερικών εξέταζε και ενέκρινε όλους ανεξαιρέτως τους φακέλους πολιτογραφήσεων, πριν οδηγηθούν στο Υπουργικό και συνεπώς φέρει την ευθύνη για τις συγκεκριμένες αποφάσεις. Ο κ. Συλικιώτης υπεραμύνθηκε των αποφάσεων των κυβερνήσεων Τάσσου Παπαδόπουλου και Δημήτρη Χριστόφια να πολιτογραφούν κατ’ εξαίρεση αλλοδαπούς επενδυτές, τονίζοντας ότι πριν το 2013 αυτό γινόταν σε εξαιρετικές περιπτώσεις που οι αιτητές είχαν επενδύσει πολύ μεγάλα ποσά στην Κύπρο και μόνο εφόσον κατοικούσαν στη χώρα ή είχαν ήδη άδεια παραμονής.

Ωστόσο, κατά την υποβολή ερωτήσεων από τα μέλη της επιτροπής, φάνηκε ότι ο κ. Συλικιώτης θεωρεί σήμερα ότι η απόφαση που λήφθηκε το 2011, όταν ο ίδιος ήταν ΥΠΕΣ, για ταυτόχρονη πολιτογράφηση συγγενών των επενδυτών ήταν αχρείαστη, αφού οι σύζυγοι και τα ανήλικα παιδιά των επενδυτών είχαν ούτως ή άλλως, όπως είπε, δικαίωμα να πολιτογραφηθούν, μετά την πολιτογράφηση του κυρίως επενδυτή. Επισημάνθηκε όμως στον κ. Συλικιώτη, από τη Δήμητρα Καλογήρου, ότι η πολιτογράφηση συζύγου και παιδιών ενός ήδη πολιτογραφημένου αλλοδαπού απαιτεί μερικά χρόνια, συνεπώς η απόφαση της κυβέρνησης Χριστόφια, το 2011, να πολιτογραφούνται ταυτόχρονα συγγενείς επενδυτή αποσκοπούσε στην επίσπευση αυτής της πολιτογράφησης. Θυμίζουμε ότι ήδη έχει επισημανθεί από την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι η πολιτογράφηση συγγενών των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφηθέντων δεν καλυπτόταν από το νόμο, μέχρι τον Αύγουστο του 2020 που τροποποιήθηκε. Συνολικά πολιτογραφήθηκαν περίπου 3,500 συγγενείς επενδυτών, η συντριπτική πλειοψηφία μετά την αλλαγή κυβέρνησης το 2013.

Σε ερώτηση μέλους της επιτροπής κατά πόσο είχαν εμπλοκή στην εξέταση/έγκριση φακέλων πολιτογραφήσεων οι γενικοί διευθυντές του ΥΠΕΣ, ο κ. Συλικιώτης είπε αρχικά ότι δεν είχαν καμία ανάμειξη, στη συνέχεια όμως ανέφερε ότι ενημερώνονταν από την αρμόδια λειτουργό, αλλά επέμεινε στη θέση ότι ο ίδιος είχε την ευθύνη να δει όλους τους φακέλους πριν προωθηθούν στο Υπουργικό. Είπε μάλιστα ότι υπήρξαν περιπτώσεις που το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε να πολιτογραφηθούν κάποιοι μεγαλοεπενδυτές, αλλά ο ίδιος διαφώνησε και δεν κατέθεσε σχετική πρόταση στο Υπουργικό. Ο κ. Συλικιώτης αναγνώρισε επίσης ότι θα έπρεπε να είχαν θεσπιστεί κανονισμοί από την αρχή, αφού κάτι τέτοιο, είπε, θα απέτρεπε την κατάχρηση που έγινε μετέπειτα. Τότε, είπε, δεν κρίναμε αναγκαίους τους κανονισμούς γιατί οι πολιτογραφήσεις ήταν περιορισμένες (140, περίπου, μέχρι το 2013).

? Λόγω του προχωρημένου της ώρας που μας εστάλησαν τα πρακτικά από την Επιτροπή, δεν υπήρχε χρόνος και χώρος για επαρκέστερη παρουσίασή τους και επιφυλασσόμαστε.