Μια σειρά 19 εκδηλώσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν 41 ομιλίες και συζητήσεις, διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Κύπρου, συμμετέχοντας στην προσπάθεια γνωριμίας και αναστοχασμού της ελληνικής ιστορίας με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η σειρά «1821-2021: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση» έχει επιστημονικό χαρακτήρα αλλά απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό.

Ξεκινά στις 3 Μαρτίου και περιλαμβάνει δύο κύκλους. Ο πρώτος ολοκληρώνεται τον Μάιο, ενώ ο δεύτερος θα διαρκέσει από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη (έναρξη 18:30). 

Η σειρά έχει οργανωθεί σε θεματικές ενότητες οι οποίες περιλαμβάνουν μία ή περισσότερες ομιλίες.

Στόχος της είναι να προσεγγίσει την Επανάσταση από ποικίλες πλευρές, επιχειρώντας να ανιχνεύσει τον χαρακτήρα της, να διερευνήσει την οργάνωση και τη διεξαγωγή της και να αποτιμήσει τη σημασία της για την ιστορική πορεία του νέου ελληνισμού. 

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές και ομιλήτριες είναι επιστήμονες από τα πεδία της ιστορίας, της νομικής και της φιλολογίας, από πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, βιβλιοθήκες και μουσεία, της  Κύπρου, της Ελλάδας, της Μεγάλης Βρετανίας και του Καναδά.

Την επιστημονική και οργανωτική ευθύνη έχουν η νεοελληνίστρια Ίλια Χατζηπαναγιώτη-Sangmeister (Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών), ο ιστορικός Πέτρος Παπαπολυβίου (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας), ο νομικός Νικήτας Χατζημιχαήλ (Τμήμα Νομικής) και ο ιστορικός Δημήτριος Κοντογεώργης (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας).

Οι ομιλίες και οι συζητήσεις θα διεξάγονται διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Ζoom. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν μέσω του συνδέσμου: https://ucy.zoom.us/meeting/register/tJMud-Gsrz4uE9Cqs4mHXTMl_Ktd74X7-wli (χωρίς κόστος συμμετοχής). Παράλληλα η σειρά θα μεταδίδεται στο κανάλι YouTube (https://www.youtube.com/channel/UCrOshwASe6sTmzr0VaOopyg).

Πηγή: philenews/ΚΥΠΕ