Άλλα «κόλπα» μηχανεύονται οι κυπριακές αρχές για να αποφύγουν χρηματικές κυρώσεις χιλιάδων ευρώ, λόγω της εκπρόθεσμης μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο ευρωπαϊκών οδηγιών.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών επτά εναρμονιστικών νομοσχέδιων που ρυθμίζουν τη συνεργασία εποπτικών αρχών με επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, αναφέρθηκε πως για τα δύο νομοθετήματα η Κομισιόν απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη (το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει), καθώς η εναρμόνιση έπρεπε να είχε γίνει μέχρι 10/1/20. Με τα νομοσχέδια βελτιώνεται η αναλογικότητα της νομοθεσίας, καθώς με προηγούμενες οδηγίες δεν λαμβανόταν υπόψη η ουσία των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων, το μέγεθος τους και οι κίνδυνοι που αναλαμβάνουν για τον καθορισμό των κεφαλαιακών τους απαιτήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επτά εναρμονιστικά νομοσχέδια για τράπεζες ή ευρωπρόστιμο

Για τα πέντε νομοσχέδια η Δημοκρατία έπρεπε να εναρμονιστεί μέχρι την 28η Δεκεμβρίου 2020. Μάλιστα, στις 3 του μήνα η Κομισιόν απέστειλε προειδοποιητική επιστολή (το πρώτο στάδιο διαδικασίας επί παραβάσει). Για να αποφύγει η Δημοκρατία τσουχτερά πρόστιμα τέθηκε στο τραπέζι ανάγκη διαχωρισμού των νομοσχεδίων. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας, θα πρέπει τα δύο νομοσχέδια για τα οποία λήφθηκε η αιτιολογημένη γνώμη να προχωρήσουν ξεχωριστά. Όπως είπε, με αυτό τον τρόπο θα απομονωθούν σε ξεχωριστά νομοσχέδια οι πρόνοιες που θα πρέπει να προωθηθούν κατεπειγόντως προς ψήφιση στην Ολομέλεια, ενώ η επιτροπή θα έχει χρόνο να εξετάσει τα υπόλοιπα νομοσχέδια.  Με τη συγκεκριμένη εισήγηση συμφώνησε το Υπουργείο Οικονομικων.

Τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους γιατί το πακέτο νομοσχεδίων δεν συνοδευόταν από εισηγητική έκθεση. Λόγω των στενών χρονικών περιθωρίων στη Βουλή, κατατέθηκαν άλλα δύο εναρμονιστικά νομοσχέδια σε σχέση με τις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εργασίες, χωρίς η Νομική Υπηρεσία να πραγματοποιήσει τον απαιτούμενο νομοτεχνικό έλεγχο.