«Η Λευκωσία αφυπνίσθη την πρωίαν της προχθές Κυριακής ενδεδυμένη τον πάλλευκον πέπλον της χιόνος, ο οποίος μετέβαλε την πρωτεύουσαν εις Ελβετικόν τοπίον». Με αυτές τις λέξεις περιγράφει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «ΝΕΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΦΥΛΑΞ» (Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, 1950) τη βαριά χιονόπτωση στη Λευκωσία, στις αρχές Φεβρουαρίου του 1950, την οποία αξίζει να θυμηθούμε με αφορμή τις πρόσφατες χιονοπτώσεις και τις πτώσεις των θερμοκρασιών.

Με τον τίτλο «Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΔΙΗΛΘΕΝ ΗΜΕΡΑΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΚΑΙ ΝΥΚΤΑΣ ΣΙΒΗΡΙΑΣ», το άρθρο μεταφέρει πρωτοφανείς εικόνες, αφού τα χιόνια άλλαξαν την όψη και τη ζωή της πόλης. «Η χιών μέχρι της 8ης πρωινής της Κυριακής είχε σχηματίσει πάχος τριών τετάρτων του πήχεως και άνω». Φαίνεται να επικρατεί στην πόλη ένας συγκερασμός χαράς – διασκέδασης και ταλαιπωρίας – οδύνης λόγω σοβαρών προβλημάτων. Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου θεάθηκαν για πρώτη φορά… σκιέρ στις πλατείες της πόλης. Οι Λευκωσιάτες, όλων των ηλικιών, γοητευμένοι από το θέαμα ξεχύθηκαν στους δρόμους έξω από τα τείχη και στις περιοχές της εξοχής, για να απολαύσουν το σπάνιο γεγονός. «Μέγας αριθμός γυναικών με περισκελίδας, μάλλινα φακιόλια και χονδρά επανωφόρια», τονίζει ο αρθρογράφος, χιονοπόλεμος σε όλους τους δρόμους και μεγάλη πώληση μάλλινων ειδών και θερμαστρών. «Ο Πεδιαίος παρουσίαζεν ιδιαιτέρως γραφικήν εικόνα, διότι το επίστρωμα χιόνος εντός της κοίτης του εδέχετο ως εν αντανακλάσει την απόχρωσιν των ρείθρων τα οποία έρρεον υπ’ αυτό».

Παράλυσαν υπηρεσίες, ένας θάνατος και πολλοί τραυματίες

Παράλληλα το άρθρο μάς πληροφορεί ότι την Κυριακή υπήρξε διακοπή των συγκοινωνιών που επανήλθαν τη Δευτέρα, τουλάχιστον για τις ασφαλτοστρωμένες οδούς, ενώ ειδοποιήθηκαν αεροπλάνα να αναβάλουν τις πτήσεις τους προς Κύπρο. Διακόπηκαν οι τηλεφωνικές γραμμές Λευκωσίας – Λύσης και Λευκωσίας – Μύρτου, ενώ καταστράφηκαν ορισμένες με Λάρνακα, Αμμόχωστο, Κερύνεια και Λεύκα. Επηρεάστηκε το εσωτερικό και εξωτερικό ταχυδρομείο, στέγες οικιών αρχίζουν να υποχωρούν από το βάρος του χιονιού, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση των ιδιοκτητών. Η σιδηροδρομική συγκοινωνία διακόπηκε για δύο μέρες, αφού οι ράγες είχαν καλυφθεί από χιόνια σε απόσταση έξι και περισσότερο μιλίων προς την κατεύθυνση της Αμμοχώστου. Επίσης λόγω ολίσθησης πεζών, σημειώθηκαν ένας θάνατος και πολλοί τραυματισμοί: «καθ’ όν χρόνον απολαμβάνων τας χιόνας, ο εκ Περιστερώνας Αβραάμ Πέτρου ηλικίας 22 ετών, έπαιζε χιονοπόλεμον, ολισθήσας κατέπεσεν επί του εδάφους εκ της βεράντας καφενείου και εύρε τραγικόν θάνατον», ενώ «πολλαί κλινικαί και το Νοσοκομείον περιέθαλψαν πεζούς, οι οποίοι υπέστησαν εξάρθρωσιν ορισμένων μελών του σώματος συνεπεία πτώσεων».

Οι παλαιότεροι δεν θυμούνται κάτι ανάλογο μετά το 1908

Προκειμένου να κατανοήσουν οι αναγνώστες τις σπάνιες συνθήκες, ο αρθρογράφος επιστρατεύει τις αναμνήσεις των παλαιότερων κατοίκων. Εκφράζουν γνώμη ότι παρόμοια χιονόπτωση δεν γνώρισε η Λευκωσία από το 1908. «Πτώσις χιόνος εσημειώθη βεβαίως και αργότερον, ήτοι το 1918, το 1920, ακόμη και δε και το 1929, αυτή όμως ήτο πολύ ελαφροτέρα». Εξάλλου η βαριά χιονόπτωση σημειώθηκε και σε άλλες πόλεις του νησιού: «Ούτως και η Λεμεσός εκαλύφθη υπό στρώματος χιόνος πάχους ενός ποδός, το αυτό δεν συνέβη και με την Λάρνακαν. Η Αμμόχωστος και η Κυρήνεια εδέχθησαν νιφάδας, χωρίς όμως αυταί να στοιβαχθούν». Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι το φαινόμενο συνδέεται με κύμα ψύχους που εισήλθε σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο: «Ούτω χιών έπεσε και εις Παλαιστίνην, και εις Αμμάν της Υπεριορδανίας. Εις την Κωνσταντινούπολιν η θερμοκρασία ήτο 10 βαθμούς υπό του μηδενός».

«Ο Κώστας Σεβέρης δοκιμάζει τη δεινότητά του εις το σκι»

Από τις φωτογραφίες και τις λεζάντες, πληροφορούμαστε ότι στη Λεωφόρο Κωνσταντίνου Παλαιολόγου πλήθος νέων και νεανίδων, απολαμβάνουν με γέλια τη χαρά του χιονιού, ντυμένοι με βαριά χειμερινά ενδύματα. Έξω από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη ένα αυτοκίνητο έχει καλυφθεί από χιόνι, η πλατεία Μεταξά (σήμερα πλατεία Ελευθερίας) έχει μετατραπεί σε πεδίο χιονοπόλεμου, ενώ «ο συμπολίτης δικηγόρος κ. Κώστας Σεβέρης δοκιμάζει τη δεινότητά του εις το σκι, με πλήρη εξάρτυσιν διά το άθλημα τούτο». Κάτω από άλλη φωτογραφία διαβάζουμε ότι «δύο αειθαλείς Λευκωσιάται, μη πτοηθέντες από τας χιόνας, μετέβησαν εις το ‘Τραστ’ δια να ακούσουν την… ματαιωθείσαν διάλεξιν. Ο φακός τούς συνέλαβε έξω από το οίκημα του σωματείου. Είναι ο πρώην Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Γεώργιος Μαρκίδης και ο ακούραστος ιατρός κ. Ν. Ιακωβίδης».    

«Συμβουλές επιβίωσης»

Τέλος στο άρθρο δίνονται κάποιες «συμβουλές επιβίωσης» στις πρωτόγνωρες συνθήκες. Αυτές αφορούν διάφορες πτυχές της καθημερινότητας και αφορούν οδηγούς αυτοκινήτων, ποδηλάτες, πεζούς, γεωργούς, κτηνοτρόφους. Δίνονται παράλληλα συμβουλές για τεχνικής φύσεως προβλήματα στα σπίτια, όπως για σωλήνες και θερμολουτήρες.