Είναι εμφανές ότι ο υπουργός Υγείας βρίσκεται σε πανικό για τον παροξυσμό τον οποίο προκάλεσε με τους ανεξέλεγκτους μαζικούς και, μάλιστα, υποχρεωτικούς ελέγχους με rapid test. Τόσο καιρό είχε να αντιμετωπίσει μόνο μερικούς δημοσιογράφους οι οποίοι εντόπισαν τον εξωφρενικό παραλογισμό, που επιφέρει τεράστιο κόστος στην οικονομία του τόπου με ελάχιστο πραγματικό όφελος. Είχε να αντιμετωπίσει μόνο την οργή χιλιάδων πολιτών, που πέρα από την ταλαιπωρία, είχαν συνειδητοποιήσει ότι οι μόνοι οι οποίοι είναι ερωτευμένοι με τους μαζικούς, ανεξέλεγκτους και υποχρεωτικούς εβδομαδιαίους ελέγχους είναι οι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού, εισαγωγείς των τεστ και τα εργαστήρια που πραγματοποιούν τους ελέγχους στα διάφορα συνεργεία. Πρόκειται για χορό τρελών εκατομμυρίων βλέπετε.

 

Εδώ και μέρες, όμως, τόλμησαν οι επιστήμονες (Κωστρίκης, Αρμεύτης, Τσιούτης…) να εκφραστούν ελεύθερα. Ανέδειξαν όσα πλειστάκις υποδεικνύαμε εδώ και καιρό. Ότι η ανεξέλεγκτη χρήση των rapid tests δεν εξυπηρετεί. Ότι αξία έχουν μόνο όταν γίνονται στοχευμένα. Δηλαδή, αν σε κάποιο σχολείο παρατηρηθεί έξαρση κρουσμάτων, τότε έχει αξία να γίνουν μαζικοί έλεγχοι. Έτσι θα εντοπισθεί το μέγεθος της έξαρσης στο εν λόγω σχολείο και θα είναι δυνατό να προληφθεί η επέκταση της ασθένειας. Στον ορθολογισμό των επιστημόνων, δόθηκε μια απάντηση από το γραφείο του υπουργού, που την άκουσε το παρδαλό κατσίκι και πέθανε στα γέλια. Πιστεύουν, μας είπαν, ότι είναι στοχευμένοι οι έλεγχοι που κάνουν. Υποχρεώνουν δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς και δεκάδες χιλιάδες μαθητές να κάνουν κάθε βδομάδα τεστ και αυτό το χαρακτηρίζουν στόχευση! Έλεος! Ή επιχειρείτε να βιάσετε τη νοημοσύνη μας, που δεν σας το επιτρέπουμε, ή νοσεί η δική σας αντιληπτικότητα.

 

Οι επιστήμονες ανέδειξαν, επίσης, και κάτι άλλο. Άκρως σημαντικό για τον κάθε πολίτη, που θεωρεί ότι επειδή κάνει κάθε εβδομάδα τεστ είναι και ασφαλής από τον κορωνοϊό. Εξήγησαν το προφανές. Πέντε λεπτά μετά που κάποιος κάνει το τεστ με ένδειξη αρνητική, μπορεί να κολλήσει τον ιό. Εκείνος, όμως, με μια ένδειξη αρνητική, αισθάνεται ασφαλής και σε πολλές περιπτώσεις χαλαρώνει και από τα μέτρα προστασίας. Αυτό έχει ήδη διακριβωθεί ότι συμβαίνει μεταξύ των μαθητών. Τελειόφοιτοι, κατά δεκάδες, το περασμένο Σάββατο είχαν συγκεντρωθεί έξω από το μολ στη Λευκωσία και έκαναν πάρτι. Με μουσική, χόρευαν, αγκαλιάζονταν…. Βλέπετε, κρατούσαν αρνητικό τεστ μιας εβδομάδας… Οι χθεσινοί αριθμοί είναι κρυστάλλινοι για όποιον θέλει να τους αντιληφθεί χωρίς τον τρόμο, που του προκαλούν διάφοροι. Έγιναν 10.147 τεστ σε όλα τα σχολεία της Κύπρου για να εντοπίσουν 11 κρούσματα! Μέχρι το ερχόμενο Σάββατο, που θα υποβληθούν ξανά σε τεστ οι ίδιοι, δεκάδες κρούσματα μπορεί να προκύψουν και να προκαλούν διασπορά στα σχολεία! Γενικά στην κοινωνία έκαναν χθες 57.926 τεστ για να βρουν 272 κρούσματα!

 

Εκείνο το οποίο ο υπουργός Υγείας αποφεύγει σαν ο διάβολος το λιβάνι, είναι την αναφορά στο κόστος όλου αυτού του παροξυσμού. Πουλάει μια κενή περιεχομένου «πρωτιά» της Κύπρου. Αν τα τεστ αυτά, ήσαν αποτελεσματική λύση, δεν θα χρειαζόταν βεβαίως να πηγαίναμε στο δεύτερο λοκντάουν. Ακόμη και το επιχείρημά του ότι με τα κρούσματα τα οποία βρίσκουν, εντοπίζονται οι αλυσίδες, έχει πλέον καταστεί έωλο. Τον ξεγύμνωσε η ομάδα ιχνηλάτησης όταν υποχρεώθηκε να ομολογήσει ότι τα κρούσματα δεν αποκαλύπτουν πλέον τις επαφές τους. Πουλάει και την ανοησία ότι γίνονται δωρεάν, λες και το κόστος αγοράς (έχει ξεπεράσει τα 15 εκατ. ευρώ) το πληρώνει εκείνος από την τσέπη του και όχι οι φορολογούμενοι.

 

Επειδή, όμως, το πράγμα παραπάει και το Προεδρικό παραμένει σε απάθεια, προκαλώ ευθέως τον Κωνσταντίνο Ιωάννου. Δώσε στη δημοσιότητα πλήρη στοιχεία για όλες τις προσφορές που μέχρι σήμερα έχουν κατακυρωθεί και τους διαγωνισμούς που έχετε προκηρύξει. Δώσε στη δημοσιότητα πόσες δεκάδες εκατομμύρια δώσατε μέχρι σήμερα για την αγορά rapid tests και πόσα για τα συνεργεία που τα διενεργούν. Δώσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία κάθε εταιρείας και σε ποιους ανήκουν. Δώσε στη δημοσιότητα στοιχεία αν υπάρχει οποιοσδήποτε στην Κυβέρνηση που έχει σχέσεις με οποιαδήποτε εταιρεία φέρνει τεστ. Δώσε στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν πως τα rapid tests κάθε προέλευσης έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα. Αν π.χ. αμερικάνικα και κινέζικα είναι το ίδιο. Δώσε λεπτομέρειες για τα άτομα που διενεργούν τους ελέγχους. Αν είναι καταρτισμένοι, αν είναι επαγγελματίες, πώς εκπαιδεύονται κ.λπ.

 

Προσωπικά, έκανα τεστ τέσσερις φορές μέχρι σήμερα. Τις δύο ένιωσα ένα απλό χάδι στη μύτη. Τις άλλες δύο μου τρύπησαν τα ρουθούνια, λες και ήθελαν να φτάσουν  στα μάτια. Προφανώς, κάποιοι κάνουν λάθος. Επιπρόσθετα, είναι πλέον και τα λανθασμένα αποτελέσματα. Αυτά και αν σας ρεζιλεύουν και είναι επικίνδυνα.

Δώσε απαντήσεις κύριε Ιωάννου και ας ετοιμάσει αναλυτική έκθεση και η Ελεγκτική Υπηρεσία για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει.

 

ΥΓ1: ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ. Δυστυχώς, η τοποθέτηση της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού ήταν θλιβερή. Δεν πλήττονται τα δικαιώματα των παιδιών με τα rapid tests, είπε. Δεν είναι αναγκαστικό το μέτρο διότι ζητείται η συγκατάθεση των γονέων. Τι λέτε, κυρία Μιχαηλίδου; Συγκατάθεση, που αν δεν δοθεί αποκλείει τους μαθητές από το σχολείο; Κοροϊδευόμαστε; Θα κάνουν τηλεκπαίδευση, λέτε, άρα δεν τους στερείται η εκπαίδευση. Προφανώς, σας έχουν παραπλανήσει αν σας είπαν ότι η τηλεκπαίδευση είναι κανονική εκπαίδευση. Καμία σχέση. Πώς θα παρακολουθούν από το σπίτι την ώρα που ο καθηγητής διδάσκει στην τάξη, όταν η Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει κάμερα ανοικτή; Λάθος σας και το πώς λειτουργούν τα τεστ. Διαβάστε τις δηλώσεις επιστημόνων την περασμένη Τρίτη, ότι μόνο στοχευμένα έχουν κάποια αξία. Προλαβαίνετε να αναθεωρήσετε…

 

ΥΓ2: ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΣΤΟΝ ΘΕΜΗ: Θλιβερή και η τοποθέτηση του προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ. Δεν είναι δική σου δουλειά, αγαπητέ Θέμη, να καλείς τους μαθητές να αφήσουν τα «τερτίπια» και να κάνουν όλοι τεστ. Ούτε να τους απειλείς εμμέσως με απουσίες. Για όνομα του Θεού πλέον. Τουλάχιστον οι εκπαιδευτικοί μελετήστε, προβληματιστείτε.