Ένας σκυθρωπός πρώην Πρόεδρος εξήλθε του δικαστηρίου (1/3/2021) και χαιρέτησε αμήχανα τους δημοσιογράφους. Το δικαστήριο είχε εκδώσει την ετυμηγορία του· βρέθηκε ένοχος με την κατηγορία της διαφθοράς και μόλις είχε ανακοινωθεί η ποινή του. 

Ο 66χρονος πρώην Πρόεδρος κατηγορήθηκε για άσκηση αθέμιτης επιρροής μέσω του αξιώματός του δωροδοκώντας δικαστή με διορισμό σε επίζηλη θέση ώστε να λάβει πληροφορίες αναφορικά με έρευνα εναντίον του σχετικά με παράνομη χρηματοδότηση κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2007. Είχε συναφθεί (2013) μια άτυπη συμφωνία μεταξύ των τριών (Πρόεδρος, δικηγόρος, δικαστής) και καταδικάστηκαν ο καθένας σε τρία χρόνια φυλάκιση. Πρόκειται για τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας (2007- 2012) Νικολά Σαρκοζί. Τα δυο χρόνια αναστάληκαν και θα εκτίσει το τρίτο στη φυλακή ή θα κάνει εναλλακτικά κοινωνική εργασία ή θα φορέσει ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Ο Σαρκοζί διατηρεί το δικαίωμα της έφεσης.

Είχε την «ατυχία» να είναι Γάλλος, ενώ αν ήταν Πρόεδρος άλλης χώρας… «μύγα που τον τσίμπησε».

Ακόμη ένας άλλος Πρόεδρος της Γαλλίας, ο Ζακ Σιράκ, μέντορας του Σαρκοζί, δικάστηκε μετά την αποχώρησή του από το ύπατο αξίωμα της χώρας. Το δικαστήριο τον βρήκε ένοχο για υπόθεση χρηματοδότησης του κόμματός του μέσω πλασματικών θέσεων εργασίας, όταν ήταν δήμαρχος στο Παρίσι (1983-1995). Του επιβλήθηκε ποινή διετούς φυλάκισης (2011) με αναστολή λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του.

Στη γειτονική Αίγυπτο ο τέως Πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι, πέθανε στη διάρκεια της δίκης. Ο Μόρσι, ηγετικό στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, εκλέγηκε δημοκρατικά Πρόεδρος (2011) μετά την «Αραβική Άνοιξη». Ανατράπηκε από τον στρατό (2013) μετά τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του και βρισκόταν στη φυλακή. Εξέτιε ποινή φυλάκισης 20 ετών μετά την καταδίκη του για τον θάνατο διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων του 2012 και ποινή ισόβιας κάθειρξης για κατασκοπεία σε μια υπόθεση που σχετιζόταν με το Κατάρ. Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, ο 67χρονος Μόρσι βρισκόταν στο δικαστήριο για μια ακροαματική διαδικασία με την κατηγορία της κατασκοπείας, έπειτα από ύποπτες επαφές που είχε με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς. Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, ο Μοχάμεντ Μόρσι ένιωσε αδιαθεσία και λιποθύμησε αμέσως μόλις τέλειωσε την κατάθεσή του και λίγη ώρα μετά πέθανε (17/5/2019).

Ο πρώην πρόεδρος του Ισραήλ (2000-2007) Μοσέ Κατσάβ αποφυλακίστηκε το 2016 μετά από πέντε χρόνια στη φυλακή. Εξέτιε από το 2011 ποινή κάθειρξης επτά ετών για βιασμούς, αλλά πέτυχε απόφαση για τη μείωση της ποινής του, που επέτρεψε την αποφυλάκισή του. Ο Κατσάβ ανακρίθηκε για πρώτη φορά το 2006 από την Αστυνομία σχετικά με κατηγορίες σε βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση. Η Αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι του και κατάσχεσε έγγραφα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Toν Οκτώβριο του 2006 η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι η σχετική τρίμηνη προανάκριση έδειξε πως εναντίον του Κατσάβ έπρεπε να ασκηθεί δίωξη για βιασμό, σεξουαλική επίθεση και άλλα εγκλήματα εναντίον γυναικών υφισταμένων του. Πρόκειται για τις πιο σοβαρές κατηγορίες που έχουν ποτέ διατυπωθεί εναντίον εν ενεργεία ανώτατου αξιωματούχου στο Ισραήλ. Το 2007 ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του, με αποτέλεσμα να τεθεί σε διαθεσιμότητα. Η δίκη του για την υπόθεση βιασμού ξεκίνησε το 2009 και το 2011 ο Κατσάβ καταδικάστηκε από ισραηλινό δικαστήριο σε επταετή κάθειρξη για βιασμό και άλλα σεξουαλικά εγκλήματα.

Πρόσφατα είχε απασχολήσει τα ΜΜΕ η δεύτερη πρόταση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αμερικής για παραπομπή του Donald Trump σε καθαίρεση. Υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που έχει παραπεμφθεί δυο φορές. Η Γερουσία δεν εξασφάλισε πλειοψηφία δύο τρίτων για καταδίκη αλλά παρόλο τούτο πολλοί πιστεύουν ότι ο Trump είναι ένοχος «για επαίσχυντη παράλειψη καθήκοντος» και «υπεύθυνος τόσο πρακτικά όσο και ηθικά για την υποκίνηση» βίας εναντίον του Καπιτωλίου. Ο Trump, που είχε υποσχεθεί να «ξανακάνει την Αμερική μεγάλη», λειτουργούσε με γνώμονα όχι το συμφέρον της χώρας του, αλλά το προσωπικό του. Συμπεριφορά που παραπέμπει σε δικτάτορες, σε τριτοκοσμικές χώρες και… Μπανανίες.

Ο νυν Πρόεδρος Joe Biden δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της δίκης ότι «Αυτό το θλιβερό κεφάλαιο στην ιστορία μας μάς υπενθυμίζει ότι η δημοκρατία είναι εύθραυστη».

Υποθέτουμε ότι οι δικοί μας πολιτικοί ηγέτες δεν χρηματίζονται, δεν παρενοχλούν σεξουαλικά, δεν πατούν το στεφάνι τους, γενικά είναι άμωμοι και αμόλυντοι διότι δεν έγινε ποτέ καμία δίκη.

Σολομών: «Η δικαιοσύνη ανυψώνει το έθνος».