Χρηματοδότηση για τη συντήρηση αλλά και την προστασία του αναστηλωμένου Μοναστηριού του Αγίου Παντελεήμονα στο κατεχόμενο χωριό Μύρτου, θα δοθεί πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο σχετικού πιλοτικού προγράμματος, όπως αναφέρει σε απάντησή της προς τον Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ, S&D) μετά από καταγγελία του για τη βεβήλωση του Μοναστηριού για τρίτη φορά.

Συγκεκριμένα, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής κατήγγειλε την κλοπή των θυρών του μοναστηριού τον Δεκέμβριου του 2020, επισημαίνοντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «δεν είναι πρώτη φορά που βάνδαλοι επιχειρούν να βεβηλώσουν το Μοναστήρι μετά την αναστήλωσή του (την οποία είχε καταγγείλει τότε με παρέμβασή του) και ότι παρόμοια συμβάντα βεβήλωσης έχουν υπάρξει και σε άλλες εκκλησίες στα κατεχόμενα που έχουν αποκατασταθεί με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση». Υπενθυμίζεται ότι μετά την έντονη παρέμβασή του τότε, υπήρξε  αποκατάσταση των ζημιών από τους βανδαλισμούς που είχε υποστεί το Μοναστήρι. Με την πρόσφατη παρέμβαση του, ο κ. Μαυρίδης ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή α) να διερευνήσει τα εν λόγω συμβάντα και να αξιολογήσει τυχόν ευθύνες ή κενά που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες της Επιτροπής και β) τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού για την προστασία των έργων στα κατεχόμενα που αποκαταστάθηκαν με χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Στην απάντησή της η Επιτροπή αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, ότι «Η τεχνική επιτροπή για την πολιτιστική κληρονομιά εκπόνησε πρόγραμμα για τη συντήρηση και την προστασία τόπων πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο θα ξεκινήσει με την πιλοτική συντήρηση του Αγίου Παντελεήμονα, μαζί με τρεις άλλους τόπους. Οι δραστηριότητες θα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ικανοτήτων των φροντιστών, τη βασική και διορθωτική συντήρηση και τη συντήρηση έκτακτης ανάγκης, για αρχικό ποσό ύψους 35 000 ευρώ».

Πηγή: philenews