Οι κορυφαίες επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το πεδίο στο οποίο δραστηριοποιούνται, οφείλουν να ενσωματώσουν, να αξιοποιήσουν και να συνδυάσουν την τεχνολογία και το design με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οι εταιρείες που ηγούνται τόσο σε επίπεδο υιοθέτησης ψηφιακών τεχνολογιών όσο και σε επίπεδο βιώσιμων πρακτικών, έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να συγκαταλέγονται μεταξύ των «ηγετών του αύριο’’ και συνεπώς να ανακάμψουν ταχύτερα, αναδυόμενες και ισχυρότερες από την κρίση.

Καθώς, λοιπόν, το επιχειρηματικό προσκήνιο αλλάζει ριζικά λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που διαμορφώνει η πανδημία, οι καταναλωτικές συμπεριφορές αναπόφευκτα τροποποιούνται λόγω της ψηφιακής καινοτομίας και της διαθέσιμης πληροφόρησης. 

Το νέο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που προκύπτει ως επιτακτική ανάγκη είναι η δημιουργία άψογων εμπειριών τόσο στους καταναλωτές όσο και στους εργαζόμενους.

Μια εταιρεία που επιδιώκει να παρέχει αξέχαστες εμπειρίες χρησιμοποιεί έντεχνα την τεχνολογία για να κινήσει θετικά το ενδιαφέρον σε όσους αλληλοεπιδρούν με το ‘’brand’’ της – πελάτες, εργαζομένους και συνεργάτες, καθ’ όλη τη διάρκεια του αγοραστικού ταξιδιού.

Ας εξετάσουμε πώς θα μπορούσε η κάθε επιχείρηση να προετοιμαστεί, με σκοπό να εντάξει αυτό το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον οργανισμό της. 

Οι πλείστες εταιρείες κτίζουν τη στρατηγική τους με στόχο την πώληση περισσότερων προϊόντων ή υπηρεσιών. Οι εταιρείες, όμως, που στοχεύουν στην ενίσχυση του “brand’’ τους, μέσω της αγοραστικής εμπειρίας που παρέχουν, έχουν ως πρωταρχικό σκοπό να κατανοήσουν πρώτα τις ανάγκες των πελατών τους, μετά των εργαζομένων τους και βάση αυτών να κτίσουν τη στρατηγική τους.

Για να γίνει αυτό, χρειάζεται να επιστρατευτεί η ενσυναίσθηση. Μην θεωρήσετε δεδομένο ότι γνωρίζετε τις ανάγκες των πελατών σας. Χρειάζεται να επενδύσετε σε ποιοτική και ποσοτική έρευνα για να κατανοήσετε πραγματικά τον τρόπο σκέψης τους και τις ανάγκες τους. Επιπλέον, σκεφτείτε τι πραγματικά αναζητούν οι πελάτες από τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας και στη συνέχεια σκεφτείτε ποια εμπειρία θα ήταν κατάλληλη, για να ικανοποιήσει αυτή τους την ανάγκη.

Για παράδειγμα, οι πελάτες της Airbnb δεν αναζητούν ένα μέρος απλώς για να μείνουν κάπου, αλλά επιζητούν να βιώσουν μια μοναδική και αυθεντική εμπειρία. Θέλουν στα μέρη που επισκέπτονται να ζήσουν σαν ντόπιοι, χωρίς το οικονομικό κόστος της αγοράς κατοικίας ή του ενοικίου.

Εντούτοις, η τεχνολογία από μόνη της δεν είναι αρκετή. Μια εταιρεία που στόχο έχει να παραμείνει στη μνήμη του πελάτη της, στοχεύει επίσης στο να δημιουργήσει άψογη εμπειρία καθ’ όλη τη διάρκεια της αγοραστικής διαδρομής, από την πρώτη επαφή μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας, μέχρι και την επικοινωνία με τον υπάλληλο. Γι’ αυτό είναι ύψιστης σημασίας οι εταιρείες να κοινοποιούν τους στόχους και τις στρατηγικές τους, σε όλους όσους αλληλοεπιδρούν με τον οργανισμό. 

Οι υπάλληλοι μιας εταιρείας είναι εξίσου σημαντικοί με τους πελάτες της· είναι οι πρεσβευτές της επωνυμίας των εταιρειών τους. Η ικανοποίηση λοιπόν τόσο των υπαλλήλων όσο και  των πελατών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα κέρδη μιας επιχείρησης.

Οι νέες τεχνολογίες είναι το «κλειδί» έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να καταφέρουν να υλοποιήσουν τους στόχους τους στο έπακρον. 

Με τη νέα προγραμματική περίοδο θα προσφερθούν ευκαιρίες χρηματοδότησης για την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών ψηφιακής αναβάθμισης, γι’ αυτό και ως ΚΕΒΕ προτρέπουμε οι επιχειρήσεις να τις αξιοποιήσουν στο μέγιστο.

Το ΚΕΒΕ, ως μέλος του Δικτύου «Εnterprise Europe Network» (ΕΕΝ), παρέχει δωρεάν πληροφόρηση στις κυπριακές επιχειρήσεις αναφορικά με τις διαθέσιμες ευκαιρίες χρηματοδότησης.

* Λειτουργός ΚΕΒΕ, Enterprise Europe Network, Τμήμα Εκπαίδευσης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων