Την περασμένη εβδομάδα, προσπάθησα να τονίσω την ανάγκη για σωστή, λεπτομερή και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών σε θέματα τα οποία τους αφορούν άμεσα. Kυρίως, προσπάθησα να πείσω την Κυβέρνηση να αποφεύγει τις μεγάλες κουβέντες, τύπου «είμαστε πολύ κοντά στο τέλος». Αφιέρωσα, μάλιστα, μεγάλο μέρος της στήλης, στην ανάγκη για λεπτομερή ενημέρωση των πολιτών για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την αποτελεσματικότητα τους, κατά πόσο άνθρωποι που εμβολιάστηκαν μπορούν να μολυνθούν από τον ιό ή όχι ή τη διάρκεια της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια, αλλά και το ενδεχόμενο να χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις ή και επανάλειψη των εμβολιασμών σε κάποιους μήνες. 

Δεν εισακούστηκα (ή δεν πρόλαβα να εισακουστώ) και τελικά σήμερα, στον «Φ», δημοσιεύονται δύο σχετικές ειδήσεις. Η πρώτη αφορά την ανακοίνωση των Αρχών στο Ηνωμένο Βασίλειο για εμβολιασμό των ατόμων άνω των 70 ετών με τρίτη ενισχυτική δόση το Φθινόπωρο και η δεύτερη, τις περιπτώσεις δύο επαγγελματιών υγείας του νοσοκομείου Λευκωσίας, οι οποίοι ενώ είχαν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις από τον περασμένο Ιανουάριο, τελικά μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό. 

Δεν γράφω βεβαίως για να δείξω ότι έχω δικαιωθεί, ούτε και θεωρώ ότι είμαι πιο έξυπνη από άλλους. Κυρίως, δεν πιστεύω ότι στην υπόθεση πανδημία πρέπει να υπάρχουν δύο ή τρία αντιμαχόμενα στρατόπεδα. Αντιθέτως. Γράφω για να τονίσω ακόμα μια φορά την ανάγκη για σωστή επικοινωνία με τους πολίτες. 

Γιατί αν από την αρχή δεν βάζαμε τόσο το ενδεχόμενο να μολυνθούν από τον ιό άτομα τα οποία έχουν εμβολιαστεί, όσο και το ενδεχόμενο να χρειαστεί μια τρίτη δόση εμβολίου ή ακόμα και επανάληψη των εμβολιασμών στα «ψιλά γράμματα» των ανακοινώσεων και των δηλώσεων που γίνονται από πλευράς υπουργείου Υγείας και επιστημόνων για θέματα εμβολιασμών, χθες οι πολίτες δεν θα αναστατώνονταν με την είδηση που αφορούσε τον γιατρό που μολύνθηκε ενώ είχε εμβολιαστεί και ο δημόσιος διάλογος δεν θα είχε καμία ουσία, αφού όλοι θα γνώριζαν από την αρχή και θα είχαν κατανοήσει πλήρως, ότι και τα δύο αυτά ενδεχόμενα είναι γνωστά εδώ και καιρό σε επιστημονικό επίπεδο.

Επειδή, μάλιστα, κάποιοι ίσως πουν ότι «η επιστήμη χρειάζεται αποδείξεις για να είναι απόλυτη», τους προλαβαίνω. Οι πολίτες δεν χρειάζονται αποδείξεις για να προετοιμαστούν. Χρειάζονται σωστή ενημέρωση, έστω κι αν η ενημέρωση αυτή θα αφορά αναπάντητα ερωτήματα ή ενδείξεις.

Ταυτόχρονα, επειδή και πάλι κάποιοι άλλοι ενδεχομένως να πουν ότι το γεγονός ότι άτομο το οποίο εμβολιάζεται πιθανόν να μολυνθεί από τον ιό έχει αναφερθεί με την έναρξη των εμβολιασμών και μέσα από τις επίσημες ανακοινώσεις, θα τους προλάβω. 

Όταν πανηγυρίζεις ότι με τους εμβολιασμούς πλησιάζουμε στο τέλος της πανδημίας και επιστρέφουμε στην κανονικότητα μας και στο τέλος προσθέτεις μόνο, ότι «ωστόσο, η συνέχιση της τήρησης των μέτρων είναι επιβεβλημένη επειδή ο κίνδυνος για μόλυνση ενός ατόμου από τον ιό παραμένει», ο απλός πολίτης δεν θα δώσει σημασία στη σχετική σύσταση σου και όπως έγραψα και πριν από μια εβδομάδα θα κρατήσει την «επικεφαλίδα». 

Θα επαναλάβω αυτό που εδώ και μήνες γράφω: για να κερδίσουμε το στοίχημα χρειαζόμαστε όλοι. Για να προσπαθήσουμε όλοι, πρέπει όλοι να είμαστε ενήμεροι για όλα. Για να συγκρατήσουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού, χρειαζόμαστε τη συνεργασία των πολιτών. Για να συνεργαστούν οι πολίτες, χρειάζονται ενημέρωση και όχι βούρδουλα. Για να μην παρεξηγηθώ, ενημέρωση δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση καλόπιασμα ή απόκρυψη της σοβαρότητας της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε.

[email protected]