Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ στην Άγκυρα των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στις 6 Απριλίου για να συναντηθούν με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποτελεί συνέχεια των συζητήσεων που είχαν οι τρεις την περασμένη Παρασκευή, 26 Μαρτίου, με τηλεδιάσκεψη. Είναι σαφές πως διαμορφώνεται ένα σκηνικό επαναπροσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την κατοχική Τουρκία. Μια τέτοια προσέγγιση προϋποθέτει προφανώς εκατέρωθεν κινήσεις. Δεν είναι, όμως, αυτό που παρακολουθούμε. Αυτό που βλέπουμε είναι πως η Τουρκία θέλει να ικανοποιηθούν τα αιτήματά της από την Ε.Ε. χωρίς ωστόσο να κάνει βήματα προς την κατεύθυνση υλοποίησης υποχρεώσεων της. Κάνει, ομολογουμένως, κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως για παράδειγμα την αναβολή νέων ερευνών της στην κυπριακή ΑΟΖ και τη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος, αλλά ποτέ δεν αποποιήθηκε της επεκτατικής της πολιτικής. 

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ συναφώς ότι στη Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανταποκρίθηκαν στα επικοινωνιακά ανοίγματα του Τούρκου Προέδρου, παρά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία. Ανταποκρίθηκαν στα τερτίπια της Άγκυρας, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να εξαγγέλλει συνέχιση και υλοποίηση της επεκτατικής πολιτικής της στην Ανατολική Μεσόγειο. Καταστρώνει ενεργειακούς σχεδιασμούς σε ξένα θαλάσσια τεμάχια και δεν ενοχλεί κανένα. Το γεγονός ότι απέσυρε προσωρινά τα σκάφη της από την περιοχή, δεν σημαίνει επί της ουσίας τίποτε. Σημειώνεται από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι όλες οι κινήσεις προσέγγισης προς την Τουρκία θα είναι υπό την αίρεση ότι δεν θα συνεχίσει την ίδια ακραία και παρελκυστική πολιτική της. Οι Ευρωπαίοι δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι «να συνεργαστούν με την Τουρκία με ένα σταδιακό, αναλογικό και αντιστρέψιμο τρόπο ώστε να ενισχύσουν τη συνεργασία σε έναν αριθμό πεδίων κοινού ενδιαφέροντος.». 

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ των Ευρωπαίων αξιωματούχων προφανώς έχει σχέση και με την προγραμματισμένη άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό ( 25-27 Απριλίου στη Γενεύη). Η Ε.Ε. θέτει και το Κυπριακό κι αυτό προκύπτει και από την ανακοίνωση της τελευταίας συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είναι, όμως, σαφές πως για την Τουρκία όλα αυτά δεν έχουν και τόση σημασία από τη στιγμή, που δεν έχει κόστος. Κι αυτό γιατί εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζουν μια άλλη τακτική προσέγγισης, η οποία προφανώς και αποδίδει μόνο για την Τουρκία. Όχι για την Ένωση ή κάποια κράτη μέλη, αλλά για κάποιους από τους εταίρους μας. Κοντολογίς η κατοχική δύναμη εισπράττει χωρίς να κάνει οποιαδήποτε κίνηση προς την κατεύθυνση υλοποίησης των υποχρεώσεων της έναντι της Ε.Ε. Κυρίως τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της, τις οποίες αρνείται να εφαρμόσει καθώς, ως γνωστό, δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε.

ΟΙ Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μεταβαίνοντας στην Άγκυρα γνωρίζουν και τι θα πρέπει να υποδείξουν στον Ερντογάν για το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα αυτή. Γνωρίζουν, επίσης, πως η πολιτική του κατευνασμού απέτυχε. Συνεπώς από την τακτική, που θα υιοθετήσουν θα εξαρτηθεί και το αποτέλεσμα της επίσκεψης.