Δεν το άφησε να περάσει και έδωσε συνέχεια σηκώνοντας το γάντι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις κατηγορίες του ΔΗΚΟ για προσπάθεια συσκότισης των ερευνών. Η πάσα για το δεύτερο ημίχρονο της αντιπαράθεσης ήρθε χθες από το Προεδρικό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να ανακοινώνει μέσω γραπτής δήλωσης του, τη δημοσιοποίηση του πορίσματος Καλογήρου για τις πολιτογραφήσεις. Την ίδια ώρα προανήγγειλε δημοσιοποίση της έκθεσης της Διερευνητικής Επιτροπής Νικολάτου, σημειώνοντας μάλιστα ότι θα δίνονται στη δημοσιότητα και οι τυχόν ενδιάμεσες εκθέσεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τονίζει πως δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει υπόσκαψη της Διερευνητικής για εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων και περνά στην αντεπίθεση αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές για ανησυχία ορισμένων από εμπλοκή στο σκάνδαλο Δικηγορικών Γραφείων. Αναφορά η οποία προφανώς έχει ως στόχο τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο.

«Επειδή προβάλλεται ο ισχυρισμός πως ο Πρόεδρος ή η Κυβέρνηση δεν επιθυμούν τη διαφάνεια και πως τάχα φοβούνται τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων των Επιτροπών Διερεύνησης για τα όσα αφορούν το Επενδυτικό Πρόγραμμα, επιθυμώ να δηλώσω τα ακόλουθα», αναφέρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη γραπτή δήλωση του. 

«-Η έκθεση της Επιτροπής υπό την κα Δήμητρα Καλογήρου, ύστερα από τις παρατηρήσεις του Γενικού Εισαγγελέα, της ΜΟΚΑΣ και της Επιτρόπου Προσωπικών Δεδομένων, θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 29/12/20.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

-Κατά τον ίδιο τρόπο θα δίδονται στη δημοσιότητα οι τυχόν ενδιάμεσες, όπως και η τελική έκθεση της Διερευνητικής Επιτροπής υπό τον πρώην Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Νικολάτο.

-Για όσα των γεγονότων διαγράφονται στις εκθέσεις διά μαύρου χρώματος, θα δοθούν επίσης στη δημοσιότητα ευθύς μετά το πέρας των ποινικών ερευνών, με μόνη εξαίρεση όσα άπτονται προσωπικών δεδομένων.

-Επιθυμώ να αναφερθώ στο αυτονόητο και να τονίσω εκ νέου πως ο στόχος των ερευνητικών επιτροπών δεν είναι άλλος από το να καταδείξουν τυχόν πολιτικές, πειθαρχικές ή ποινικές ευθύνες. Ως εκ τούτου δεν είμαι διατεθειμένος, με κανένα τρόπο, να διακινδυνεύσω την όποια υπόσκαψη της Διερευνητικής Επιτροπής, ή των τυχόν ερευνών που ο Γενικός Εισαγγελέας θα κρίνει σκόπιμο να διεξαχθούν, προκειμένου να ικανοποιήσω τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες του οποιουδήποτε.

-Μετά τα ανωτέρω εκφράζω την έντονη ανησυχία μου για την προσπάθεια κάποιων να απαξιώσουν θεσμούς και προσωπικότητες που αποτελούν πολυπρόσωπες επιτροπές, και την ίδια ώρα για την εμμονή τους σε ανάθεση κάθε έρευνας σε συγκεκριμένο αξιωματούχο, πρώην στέλεχος συγκεκριμένου κόμματος, έστω και αν συνταγματικά δεν έχει ανάλογες εξουσίες».  

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποδεικνύει: «Και οι ανησυχίες δεν επικεντρώνονται στα τυχόν ευρήματα εις βάρος του Προέδρου ή της Κυβερνήσεως, αλλά στα όσα πιθανόν να θέλουν κάποιοι να αποκρύψουν για συγκεκριμένα Δικηγορικά Γραφεία. Τοις φρονίμοις ολίγα».

Της γραπτής δήλωσης του Προέδρου είχε προηγηθεί νέα αντιπαράθεση Κυβέρνησης – Νικόλα Παπαδόπουλου. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξαπέλυσε χθες το πρωί νέα πυρά κατά της κυβέρνησης και του Προέδρου Αναστασιάδη υποστηρίζοντας ότι ο νόμος ο οποίος ψηφίστηκε, μετά το Μαρί, με πρωτοστάτη τον Νίκο Αναστασιάδη, προνοεί τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων όλων των ερευνητικών επιτροπών. Είπε ότι μετά το Μαρί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εμφανιζόταν ως ο υπερασπιστής της διαφάνειας, ενώ τώρα τάσσεται υπέρ της συσκότισης, επειδή το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων αφορά και τον ίδιο. Σε δηλώσεις του στο Τρίτο του ΡΙΚ ο Νικόλας Παπαδόπουλος κάλεσε το Γενικό Εισαγγελέα να απαντήσει, γιατί άλλαξε τους όρους της ερευνητικής επιτροπής. Άφησε μάλιστα αιχμές κατά του Γιώργου Σαββίδη, λέγοντας ότι η υπόθεση αφορά και τον ίδιο, καθώς ήταν μέλος του Υπουργικού Συμβούλιου που ενέκρινε τα χρυσά διαβατήρια.

Στις δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΚΟ απάντησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, σημειώνοντας ότι δεν ευσταθούν οι αναφορές του Νικόλα Παπαδόπουλου για το νόμο περί ερευνητικών επιτροπών. Ο Κυριάκος Κούσιος τόνισε ότι ο σχετικός νόμος, δίδει τη δυνατότητα στον Γενικό Εισαγγελέα να περιορίσει τη δημοσιοποίηση πορισμάτων ερευνητικών επιτροπών, για να προστατεύσει το ερευνητικό έργο.

Σημείωσε μάλιστα ότι θα επικοινωνήσει με τον Γενικό Εισαγγελέα, ζητώντας του όπως δημοσιοποιήσει τον νόμο για να διαφανεί η αλήθεια.

Ο κύριος Κούσιος υπέδειξε πως η Κυβέρνηση θέλει διαφάνεια και όχι συσκότιση και διαβεβαίωσε ότι το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής θα δημοσιοποιηθεί, αλλά με κάποια καθυστέρηση, για να μην επηρεαστούν οι ανακρίσεις.

Στο χορό μπήκε και το ΑΚΕΛ

Με επίθεση κατά της Κυβέρνησης μπήκε σφήνα στην αντιπαράθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, το ΑΚΕΛ, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος να δηλώνει ότι οι κυβερνώντες κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια για το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων.

Στη δήλωση του ο κ. Στεφάνου σημειώνει:

– Οι κυβερνώντες άλλα προφασίζονται σήμερα και άλλα έλεγαν σε προηγούμενες περιπτώσεις, όταν δεν είχαν κανένα πρόβλημα να τρέχουν παράλληλα εργασίες ερευνητικής επιτροπής, ποινικές διαδικασίες και κοινοβουλευτικός έλεγχος. Άραγε για παράδειγμα, τώρα που διορίστηκε ερευνητική επιτροπή για το Cypra, οι κυβερνώντες λογαριάζουν να παγώσουν τις διοικητικές και ποινικές διαδικασίες που τρέχουν γι’ αυτό το σκάνδαλο;

– Οι κυβερνώντες αποφάσισαν ότι δεν θα δημοσιοποιηθούν τα τμήματα του πορίσματος που μπορεί να επηρεάσουν ποινικές υποθέσεις ή το δημόσιο συμφέρον. Όμως η νομοθεσία για τις Ερευνητικές Επιτροπές, μόνο για ζητήματα εθνικής ασφάλειας επιτρέπει να μην δημοσιοποιηθεί τμήμα του πορίσματος. Αυτά που επικαλούνται δεν υπάρχουν πουθενά στη νομοθεσία. Όπως πουθενά, επίσης, δεν προβλέπεται δυνατότητα της Κυβέρνησης να μην παραδώσει το πόρισμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων. 

– Οι κυβερνώντες έχουν άλλη ερμηνεία για το τι συνιστά δημόσιο συμφέρον από αυτήν που έχει η υπόλοιπη κοινωνία. Προφανώς γι’ αυτούς δημόσιο συμφέρον συνιστά να μην εκτεθεί η Κυβέρνηση. Δημόσιο συμφέρον για τους πολίτες όμως, είναι η πλέρια διαφάνεια γύρω από το σκάνδαλο των διαβατηρίων που διέσυρε διεθνώς τη χώρα.