Στη βελτιστοποίηση του θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και επιθεώρηση προχωρεί η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά τις διαπιστώσεις εμπειρογνωμόνων που επισημαίνουν τον κίνδυνο ότι η συνέχιση του παρόντος συστήματος, δύναται να επιφέρει σοβαρή επιβολή από την ΕΕ υψηλών χρηματικών ποινών στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες αποτυχίας συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού κεκτημένου.

Οι εμπειρογνώμονες χαρακτηρίζουν την παρούσα κατάσταση ως κρίσιμη, καθώς το προσωπικό προσπαθεί να φέρει εις πέρας το έργο του με πολύπλοκες διαδικασίες, πολλαπλές άδειες, μη επαρκείς ελέγχους και διαφορετικές αρμόδιες Αρχές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στην πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού κεκτημένου και αδυναμία επαρκούς προστασίας του περιβάλλοντος. 

Πρόκειται για ομάδα εμπειρογνωμόνων από την Κομισιόν και την Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Σκωτίας, που υπέγραψαν συμβόλαιο για την παροχή τεχνικής βοήθειας προς το υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ), με σκοπό τη δημιουργία νέου βελτιωμένου θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου σχετικά με το σύστημα περιβαλλοντικής αδειοδότησης και επιθεώρησης. Η προσπάθεια στηρίχθηκε και από τη Μονάδα Διοικητικής Μεταρρύθμισης της Προεδρίας, στο πλαίσιο υλοποίησης της μελέτης για την αναδιάρθρωση του ΥΓΑΑΠ και του ευρύτερου στόχου για τη σημαντική μείωση του διοικητικού φόρτου στη δημόσια διοίκηση και στις επιχειρήσεις, καθώς και για τη βελτίωση των ελέγχων. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι εμπειρογνώμονες, αφού μελέτησαν την υφιστάμενη κατάσταση αναφορικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τους ελέγχους/ επιθεωρήσεις με βάση τους 4 σχετικούς νόμους (2 αρμοδιότητας του υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, 1 αρμοδιότητας της υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και 1 από κοινού), κατέληξαν προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Στα συμπεράσματά τους προτείνουν: 

⦁    Νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο να επιταχύνει και να διευκολύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το σύστημα περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

⦁    Δημιουργία ξεχωριστού Τμήματος/ Υπηρεσίας Περιβαλλοντικών Ελέγχων και Επιθεωρήσεων εντός του ΥΓΑΑΠ, με πρώτο άμεσο βήμα τη δημιουργία και στελέχωση νέου κλάδου εντός του Τμήματος Περιβάλλοντος (ΤΠ).

⦁    Μεταφορά των αρμοδιοτήτων για τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο ΥΓΑΑΠ, για την επίτευξη των στόχων της μιας ή/και ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής άδειας (single and/or intergrated environmental permit) και τη βελτίωση του συστήματος αδειοδότησης και επιθεώρησης. 

Το ΥΓΑΑΠ έχει περιλάβει τις πρόνοιες για βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου και απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης στο τροποποιητικό νομοσχέδιο των περί Αποβλήτων Νόμων που κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 6/11/2020 και αναμένεται να υποβάλει σύντομα στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο τροποποιητικά νομοσχέδια για τον περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών Νόμο και τους περί Βιομηχανικών Εκπομπών Νόμους. Τα τροποποιητικά αναθεωρημένα νομοσχέδια για τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν ήδη ετοιμαστεί από το υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΥΕΠΚΑ) και αναμένεται να υποβληθούν στη Νομική Υπηρεσία για τον αναγκαίο νομοτεχνικό έλεγχο. Η δημιουργία και στελέχωση του Κλάδου Ελέγχου στο Τμήμα Περιβάλλοντος θα προχωρήσει εντός του 2021 με την πλήρωση των κενών θέσεων του Τμήματος Περιβάλλοντος.