To Top
16:29 Τρίτη
12 Νοεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Υπόθεση «Ορέστη»: Τα πιθανά σενάρια για τη δίκη
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Υπόθεση «Ορέστη»: Τα πιθανά σενάρια για τη δίκη
  20 Ιουνίου 2019, 1:58 μμ  
Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας αναμένεται να οδηγηθεί αύριο ο 35χρονος καθ’ ομολογία κατά συρροή δολοφόνος για σκοπούς καταχώρησης της υπόθεσης και παραπομπής σε απευθείας δίκη, στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.
 
Το ογκωδέστατο ανακριτικό έργο που αφορά τις επτά δολοφονίες έχει ολοκληρωθεί και οι ανακριτές είναι έτοιμοι κατόπιν οδηγιών της Νομικής Υπηρεσίας να καταχωρήσουν την υπόθεση στο δικαστήριο, έχοντας στην κατοχή τους όλο το μαρτυρικό υλικό που συνδέεται με τις υποθέσεις. Ωστόσο υπάρχει το ζήτημα της υπόθεσης βιασμού για την οποία ο 35χρονος έχει καταγγελθεί και δεν παραδέχεται ενοχή.
 
Το χρονικό του εντοπισμού των σορών των θυμάτων
 
Το κουβάρι της πολύκροτης υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται στις 14 Απριλίου με τον εντοπισμό της σορού της Μαρί Ρόουζ 38 ετών από τις Φιλιππίνες, από ζεύγος γερμανών τουριστών, στο φρεάτιο του μεταλλείου της Κοκκινόγειας.
Το δεύτερο θύμα του οποίου η σορός εντοπίστηκε στις 20 Απριλίου στο ίδιο σημείο είναι η Αριάν Παλάνας, 28 ετών από τις Φιλιππίνες.
 
Το 3ο θύμα που εντοπίστηκε στο πεδίο βολής Ξυντούς,  κατόπιν παραδοχής αλλά και υπόδειξης σκηνής, είναι η Ασμίτα Κάχτα Μπίστα ή Κάχτα Άνου, 30 ετών από το Νεπάλ.
   
Η Λίβια Φιορεντινα Μπουνέα εντοπίστηκε κατόπιν υποδείξεων σκηνών από τον 35χρονο, ανήμερα του Πάσχα, μετά από πολυήμερες έρευνες στην Κόκκινη Λίμνη. Μια εβδομάδα αργότερα, εντοπίστηκε στο ίδιο σημείο και η κόρη της Έλενα Ναταλία.
Το έκτο κατά σειρά θύμα που εντοπίστηκε ήταν η Mαρικάρ Βαλτέζ 29 ετών από τις Φιλιππίνες, η σορός της οποίας εντοπίστηκε στις 4 Ιουνίου στην Κόκκινη Λίμνη.
 
Η 6χρονη Σιέρρα Γκράζε, της οποίας η σορός εντοπίστηκε στις 12 Ιουνίου στη Λίμνη Μεμί όπου και εκεί έκλεισε ο μακάβριος κύκλος εντοπισμού των σορών.
 
Αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη ποινή στα δικαστικά χρονικά της Κύπρου
 
Ο 35χρονος κατόπιν της ομολογίας του αλλά και της ανεύρεσης των σορών των θυμάτων, θα είναι ο πρώτος κατηγορούμενος στα δικαστικά χρονικά της Κύπρου που θα έρθει αντιμέτωπος με επτά φορές ισόβια, την μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί μέχρι στιγμής.
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη ποινή  που επιβλήθηκε μέχρι στιγμής ήταν πέντε φορές ισόβια και αφορούσε τους δράστες του πενταπλού φονικού που διαπράχθηκε στην Αγία Νάπα στις 23 Ιουνίου 2012.
 
Τα σενάρια για την πορεία της υπόθεσης στο Κακουργιοδικείο
 
Μιλώντας χθες στον Active και στην εκπομπή Πρωινή Συχνότητα, ο ποινικολόγος Γιάννης Πολυχρόνης αναφέρθηκε από νομικής πλευράς ποια είναι τα επόμενα πιθανά βήματα που θα ακολουθηθούν από το δικαστήριο.
 
Ο κ. Πολυχρόνης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι είναι σημαντικός ο ρόλος του κατηγορητηρίου που θα συντάξει η Νομική Υπηρεσία και αυτό έγκειται στο εάν θα είναι ένα απλό κατηγορητήριο με τους επτά φόνους εκ προμελέτης ή αν θα συνταχθεί ένα πολύπλοκο κατηγορητήριο το οποίο θα εμπεριέχει και άλλα αδικήματα τα οποία είναι δυνατόν να έχουν διαπραχθεί μέχρι να επέλθει ο θάνατος στα θύματα.
 
Σε αυτή την περίπτωση, ο κ.Πολυχρόνης, εξήγησε πως ο 35χρονος διατηρεί το δικαίωμα να θεωρήσει ότι μέρος των κατηγοριών δεν έχουν διαπραχθεί ή η νομική φύση να μην είναι αντιληπτή σε κάποιον μην νομικό μίας κατηγορίας, και τότε να επιβληθεί ποινή για μέρος του κατηγορητηρίου.
 
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Πολυχρόνης, όταν στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται ποινές που προβλέπουν το μέγιστο της ποινής από τον ποινικό κώδικα, τότε είναι αχρείαστο να προστεθούν άλλα αδικήματα. Ωστόσο υπογράμμισε ότι παραμένει το ζήτημα της υπόθεσης του βιασμού, αδίκημα το οποίο ο 35χρονος δεν παραδέχεται.
 
«Αν η νομική υπηρεσία επιλέξει να προσθέσει στο κατηγορητήριο μαζί με τις επτά δολοφονίες και την κατηγορία για βιασμό, θα πρέπει πρώτα να ακουστεί όλη η μαρτυρία για την κατηγορία για την οποία δεν παραδέχεται και στο τέλος, αναλόγως του ευρήματος ενοχής ή όχι το δικαστήριο θα επιβάλει τις ποινές. Άρα δεν θα υπάρξουν συνοπτικές διαδικασίες για τους φόνους, θα υπάρξει δίκη κανονικά. Εάν καταχωρηθεί ξεχωριστά η υπόθεση του βιασμού από τους επτά φόνους, τότε το ερώτημα το οποίο γεννάται είναι πιο μαρτυρικό υλικό θα κατατεθεί για να στηρίξει το αδίκημα του βιασμού γιατί ενδεχομένως όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν περισυλλεχθεί για τα αδικήματα των φόνων να μην είναι σχετικά με το αδίκημα του βιασμού» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Πολυχρόνης.
 
Επιπρόσθετα, ο κ. Πολυχρόνης αναφέρθηκε και στην περίπτωση, ο 35χρονος να παρουσιαστεί χωρίς δικηγόρο, τονίζοντας ότι θα έχει όλα τα δικαιώματα υπεράσπισης ως κατηγορούμενος που εκπροσωπείται από δικηγόρο, ωστόσο είναι πολύπλοκο όταν κάποιος κατηγορούμενος εμφανίζεται χωρίς δικηγόρο,  διότι δεν γνωρίζει τη δικονομία και επίσης δεν μπορεί να συμφωνήσει με την Κατηγορούσα Αρχή, παραδεχτά γεγονότα.
 

  Μυρτώ Ζουμίδου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...