Δύο εκθέσεις έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η Ελεγκτική Υπηρεσία σχετικά με τις Προεδρικές Εκλογές του 2018. Συγκεκριμένα η μία αφορά τον έλεγχο εκθέσεων εκλογικών εξόδων υποψηφίων και η άλλη τον έλεγχο νομιμότητας των εσόδων και δαπανών των πολιτικών κομμάτων για την προεκλογική τους εκστρατεία.

Στην πρώτη έκθεση γίνεται έλεγχος στους Αναστασιάδη Νίκο, Αριστείδου Χάρη Ευστρατίου Ανδρέα, Καπηλιώτη Χριστάκη, Λιλλήκα Γιώργο, Μαλά Σταύρο, Μηνά Μιχάλη, Παπαδόπουλο Νικόλα και Χρίστου Χρίστο.

Οι συνολικές δαπάνες των υποψήφιων, όπως παρουσιάζονται στις εκθέσεις εκλογικών εξόδων που υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία μας, ανέρχονται σε:

Στην δεύτερη έκθεση, γίνεται έλεγχος σε οντότητες δηλαδή: Αλληλεγγύη, Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού, Δημοκρατικό Κόμμα, Δημοκρατικός Συναγερμός, Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο, Κίνημα Οικολόγων, Συνεργασία Πολιτών, Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Οργάνωση Αγωνιστών Δικαιοσύνης και Συμμαχία Πολιτών.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις σχετικές γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, τα οκτώ κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα που έλαβαν έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για σκοπούς προεδρικών εκλογών, θα έπρεπε να παραχωρήσουν ολόκληρη την έκτακτη κρατική χρηματοδότηση που έλαβαν στους υποψήφιους που υποστήριξαν, καθότι δεν νομιμοποιούνται να διενεργούν έξοδα για τις εν λόγω εκλογές. Σε αντίθετη περίπτωση, η έκτακτη κρατική χρηματοδότηση θα έπρεπε να επιστραφεί στο Κράτος. Από τον έλεγχο που διενεργήσαμε προκύπτει ότι: 

Πηγή: philenews