Ο Σύνδεσμος συγγενών και φίλων ατόμων με αυτισμό «ΜΑΖΙ» σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι για τους μαθητές της Ειδικής Εκπαίδευσης και ειδικά των Ειδικών Μονάδων Δημοτικών τηρούνται άλλοι όροι και προϋποθέσεις όσον αφορά την φυσική τους παρουσία στο σχολείο και δεν τους δίνεται το δικαίωμα να επιστρέψουν πίσω, έχοντας απρόσκοπτα πρόσβαση στις εύλογες προσαρμογές, που θα τους προσφέρουν αποτελεσματική φοίτηση εντός των Ειδικών Μονάδων τους.

Σημειώνει ότι μία άλλη παράμετρος που το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται να μην λαμβάνει υπόψη είναι το γεγονός ότι ειδικά τα παιδιά που πάσχουν από αυτισμό δεν δύναται να υφίστανται τόση αλλαγή στο πρόγραμμα τους καθώς και ότι οι γονείς είναι εξαιρετικά δύσκολο να παίρνουν τα παιδιά τους μόνο για ένα σαραντάλεπτο διδασκαλίας και μετά να φεύγουν. Πιθανόν αυτή η διευθέτηση να μην τους επιτρέπει καν να εργαστούν, προοστίθεται.

Ο Σύνδεσμος αναφέρεται και στο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας ημερομηνίας 28/01/2021 για την «λειτουργία των ειδικών σχολείων και των Ειδικών Μονάδων των δημόσιων σχολείων όπως διενεργείται με φυσική παρουσία». Επισημαίνει ότι το Υπουργείο Παιδείας, οφείλει “τουλάχιστον να το εφαρμόσει άμεσα, ή να εξηγήσει ως προς τι, ή κατά τα φαινόμενα εκτός λογικής και νόμου διαχείρισης που επέβαλε”.

«Δεδομένου ότι αφ’ ης στιγµής τόσο οι συνοδοί όσο και οι εκπαιδευτές των παιδιών που φοιτούν στις Ειδικές Μονάδες των σχολείων Δηµοτικής Εκπαίδευσης βρίσκονται στα σχολεία, και σύμφωνα με την τοποθέτηση της Επιτρόπου, θα έπρεπε να προέβαινε στις αναγκαίες ρυθµίσεις και εύλογες προσαρµογές, ούτως ώστε τα παιδιά αυτά, να µην στερηθούν το όφελος που τους παρέχεται από τη φυσική τους παρουσία στις Ειδικές Μονάδες απρόσκοπτα», προστίθεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ