Η διαφθορά του πολιτικού συστήματος ροκανίζει τα θεμέλια του κράτους. Οι αποκαλύψεις των τελευταίων ετών για διαφθορά πολιτικών αξιωματούχων αποτελεί το πλέον σύνηθες, πλην επικίνδυνο φαινόμενο. Η επιβίωση της, όπως όλα δείχνουν, οφείλετε στις στενές σχέσεις που ανέπτυξε και θεμελίωσε μέσα στην κοινωνία που εξακολουθεί να την συντηρεί. Θα μπορούσε κάποιος να παρατηρήσει πως η διαφθορά προϋπήρχε και δεν είναι κάτι νέο, ίσως η ένταση με την οποία συμβαίνουν τα γεγονότα είναι υπερβολική. Δεν θα διαφωνήσω πως προϋπήρχε, όμως, σκάνδαλα ανάλογα με αυτό των πολιτογραφήσεων και η στάση των εμπλεκομένων μας αφήνουν όλους με την υποψία μεγαλύτερων και σοβαρότερων παραπτωμάτων μας γεννούν ερωτηματικά που παραμένουν αναπάντητα και ταλανίζουν κάθε υγιώς σκεπτόμενο πολίτη.

Συνήθως, βλέπουμε τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις της διαφθοράς και αναφερόμαστε ιδίως στα εμπόδια που βάζει το φαινόμενο αυτό στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη της οικονομίας. Ξεχνάμε όμως το σημαντικότερο. Τους κινδύνους που συνεπάγεται η διαφθορά στη ουσία και την συνέχεα της Δημοκρατίας. Διαφθορά είναι η κατάχρηση δημόσιας εξουσίας για προσωπικό οφέλους. Στα δημοκρατικά πολιτεύματα, επομένως, διαφθορά σημαίνει κατάχρηση της δημοκρατικής εξουσίας, κατάχρηση που με τη σειρά της μπορεί, ανάλογα με την έκταση και την έντασή της, να οδηγήσει από την απλή νόθευση μέχρι την κατάλυση της Δημοκρατίας. Μπροστά σε μια τέτοια απειλή βρισκόμαστε σήμερα.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του κράτους μας και των θεσμών που το απαρτίζουν είναι η μετριότητα, η ανικανότητα, η παντελής  έλλειψη πολιτικής ευθιξίας, η αδιαφορία, η ανευθυνότητα και η πολιτική διαφθορά. Δυστυχώς, το σύστημα βρίσκεται σε αποσύνθεση και αυτό φαίνεται από τις σπασμωδικές κινήσεις των τελευταίων μηνών από πλευράς κυβέρνησης που προσπαθεί να αποκρύψει και να αποσιωπήσει στην ουσία ένα (τουλάχιστον) τεράστιο σκάνδαλο που σίγουρα έχει πολλά κρυμμένα παρακλάδια. Παρά τις διακηρύξεις και τα μέτρα κατά της διαφθοράς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται επιδεκτικά να προβεί στις ενέργειες αυτές που θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο και θα επιτρέψουν την απόδοση ευθυνών και την ουσιαστική καταπολέμηση της διαφθοράς.

Το Δημοκρατικό Κόμμα ορθά επιμένει να ζητά να επιτραπεί ο έλεγχος των φακέλων των πολιτογραφήσεων από την Ελεγκτική Υπηρεσία και να δημοσιοποιηθούν αναδρομικά όλα τα ταξίδια του που έχουν χρηματοδοτηθεί από τρίτα πρόσωπα τα τελευταία 7 χρόνια και αφορούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όσο δεν γίνονται τα αυτονόητα, κανένας δεν μπορεί να εμπιστευθεί τη σημερινή κυβέρνηση και τα όποια μέτρα εξαγγέλλει. Οι πολίτες ζητούν τη διαφάνεια, ζητούν την κάθαρση και ζητούν την τιμωρία αυτών που μας υποβαθμίζουν ξανά.

Εδώ μιλούμε καθαρά για διαφθορά του πολιτικού συστήματος, ενός συστήματος που αποτελείται από ανθρώπους, ανθρώπους που τους δόθηκε η εξουσία να πράττουν αυτόνομα, χωρίς κανένα έλεγχο και χωρίς να λογοδοτούν σε κανένα για τις ενέργειες τους. Στην ουσία επιτρέψαμε κατά κάποιο τρόπο, να μας εξαπατούν και να μας εκμεταλλεύονται κάποιοι επιτήδειοι που στόχο έχουν την ικανοποίηση των προσωπικών τους συμφερόντων.

Η διαφθορά δεν είναι μια επιφανειακή διαστρέβλωση των ηθών και των αξιών. Δεν έχει μόνο μια μορφή και μια κατεύθυνση. Οι ρίζες της δεν φτάνουν μόνο μέχρι τους πολιτικούς και κομματικούς αξιωματούχους, αλλά δυστυχώς προεκτείνονται βαθιά μέσα στην κοινωνία και συνεπώς η θεραπεία της θα πρέπει να ξεκινά από την ίδια την κοινωνία. Ως εκ τούτου, το εν λόγω φαινόμενο δεν πρέπει να μας γίνει συνήθεια, δεν πρέπει να την παίρνουμε ως δεδομένο και να τη θεωρούμε φυσικό επακόλουθο, αντ’ αυτού πρέπει να θεωρείται ως παραφωνία στην κοινωνία και την δημοκρατία και πρέπει με όποιο τρόπο μπορούμε να την αποβάλουμε για να μπορέσουμε επιτέλους να δούμε τα πράγματα να αλλάζουν.

* Υποψήφια βουλευτής ΔΗΚΟ Πάφου.