Χωρίς νομική και αδειοδοτική κάλυψη λειτουργούν μέχρι σήμερα τα malls σε σχέση με το δίκτυο ηλεκτρισμού τους και συγκεκριμένα λόγω του γεγονότος ότι έχουν έναν κεντρικό μετρητή που είναι συνδεδεμένος με το δίκτυο μεταφοράς, ενώ εσωτερικά ο ηλεκτρισμός διανέμεται στα διάφορα καταστήματα και χώρους μέσω ιδιωτικών μετρητών που εγκαθιστούν οι διαχειριστές των malls.
 
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) αποφάσισε να ζητήσει από το υπουργείο Ενέργειας την τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να καθιερωθεί ορθή εφαρμογή των προνοιών για «κλειστά συστήματα διανομής», ενώ ταυτόχρονα η Κύπρος πρέπει να εναρμονιστεί και με το πλαίσιο για τις «ενεργειακές κοινότητες πολιτών».
 
Το νομοθετικό και ρυθμιστικό κενό, που αφορά ιδιαίτερα στα malls και παρόμοιους χώρους, διαπιστώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, όταν η Akritas Consulting Engineers –σύμβουλοι του νέου Metropolis Mall στη Λάρνακα– επεσήμαναν στον Διαχειριστή Συστήματος Διανομής ότι εμπορικά κέντρα και ενδεχομένως άλλες παρόμοιου τύπου εγκαταστάσεις στην Κύπρο είναι συνδεδεμένα στο σύστημα διανομής με την ΑΗΚ, έχοντας έναν κεντρικό μετρητή για ολόκληρο το εμπορικό κέντρο και ιδιωτικούς υπομετρητές για όλα τα καταστήματα.
 
Αυτή η ρύθμιση ισχύει για τα εμπορικά κέντρα Pafos Mall και Nicosia Mall, αλλά και άλλες παρόμοιου τύπου εγκαταστάσεις, όπως στα λιμάνια και τα αεροδρόμια. 
 
Η ΡΑΕΚ, στην οποία έφτασε το ζήτημα, πέραν από την τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε να καλύπτει και να ρυθμίζει τέτοιες περιπτώσεις –για τις οποίες σήμερα υπάρχει κενό στη νομοθεσία– ζήτησε από τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς να επεξηγήσει άμεσα τους λόγους για τους οποίους δεν ενημέρωσε εξαρχής τη ρυθμιστική Αρχή. 
 
Μάλιστα η ΡΑΕΚ ζητά εξηγήσεις γιατί όπως σαφώς αναφέρει «η κάθε περίπτωση φαίνεται να έτυχε διαφορετικού χειρισμού» από τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς. 
 
Ουσιαστικά, με τις προτεινόμενες αλλαγές στη νομοθεσία, οι διαχειριστές τέτοιων εμπορικών κέντρων, αεροδρομίων, λιμανιών, μαρίνων κ.τ.λ. θα πρέπει να αδειοδοτηθούν ως διαχειριστές κλειστών συστημάτων διανομής ηλεκτρισμού. Η νομοθεσία σήμερα δεν προβλέπει την αδειοδότηση διαχειριστών συστημάτων διανομής που να σχετίζονται με κλειστά συστήματα διανομής.
Παράλληλα η ΡΑΕΚ θα πρέπει να εκδώσει, με βάση τη νέα νομοθεσία, και τα κριτήρια, ώστε ένα σύστημα να καταταχθεί ως κλειστό σύστημα διανομής και να εξεταστεί κατά πόσο τα εμπορικά κέντρα πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. 
 
Επίσης, πρέπει να γίνει ρύθμιση και για την πρακτική που εφαρμόζεται σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις, όπου η χρέωση που πληρώνει ο εμπορικός καταναλωτής, ο οποίος ενοικιάζει συγκεκριμένο χώρο σε ένα εμπορικό κέντρο, δεν αναφέρεται σε μονάδες κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (kWh) αλλά σε μια χρέωση η οποία αφορά πακέτο υπηρεσιών όπως λόγου χάρη διοικητικά έξοδα (ρεύμα, νερό, κοινόχρηστα κ.τ.λ.).