Νέα προσπάθεια καταβάλλει η Βουλή για την αποκατάσταση ορισμένων επαγγελματιών οδηγών που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα, αλλά βάσει ενός νόμου αποκλείονται. 
 
Μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια προ έτους για να ξαναπιάσουν τιμόνι οι καταδικασθέντες και αφού διαπιστώθηκε ότι στην πρόταση νόμου δεν εξαιρούνται όσοι καταδικάστηκαν για παιδεραστία, τώρα ετοιμάστηκε νέα πρόταση νόμου που φαίνεται πως επικροτείται από τα κόμματα και αναμένεται ότι θα ψηφιστεί σε νόμο αύριο.
 
Το θέμα συζητήθηκε χθες ενώπιον της επιτροπής Νομικών στην παρουσία του προέδρου του Σώματος Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος ανέφερε ότι φτάσαμε στο σημείο ένας άνθρωπος που διέπραξε ένα έγκλημα προ 20ετίας, τιμωρήθηκε και το αδίκημα που διέπραξε δεν σχετίζεται με σεξουαλική παρενόχληση, να βρίσκεται σε έναν κατάλογο και να μην μπορεί να εργαστεί ξανά ως οδηγός ταξί ή λεωφορείου. 
 
Ο εισηγητής της πρώτης πρότασης νόμου, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, ανέφερε ότι ο λόγος που κατέθεσε την πρόταση ήταν πως ο νόμος του ’15 απέκλειε κάποιους και τους έστελλε στην ανεργία και τη φτώχεια. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών ανέφερε ότι με τη νομοθεσία του 2015 δημιουργήθηκε άνιση μεταχείριση για κάποιους, γι’ αυτό και τώρα θα αρθεί αυτή η αδικία.
 
Όπως ανέφερε, σύμφωνα με την τροποποίηση που επιχειρείται, αν κάποιος καταδικαστεί για αδικήματα της άσεμνης επίθεσης κατά θήλεως και άρρενος (κάτω των 17 ετών), διαχειρίζεται οίκο ανοχής, προβαίνει σε άσεμνες πράξεις, ανήθικες προβολές ή προάγει τη διαφθορά γυναίκας, μπορεί να αποκατασταθεί εφόσον περάσουν εφτά χρόνια από την αποφυλάκισή του ή δέκα χρόνια από την καταδίκη του και εφόσον δεν καταδικάστηκε κάτω από δύο χρόνια φυλάκιση. 
 
Ωστόσο δεν μπορεί να ξαναπιάσει τιμόνι ταξί ή λεωφορείου, όποιος καταδικάστηκε για: βιασμό, απόπειρα βιασμού, απαγωγή, άσεμνη επίθεση, διαφθορά ανήλικης και διαφθορά γυναίκας μειωμένου νοητικού, προάγει τη διαφθορά γυναίκας, εκμεταλλεύεται πόρνη, κτηνοβασία ή έρχεται σε συνουσία με άντρα κάτω των 17 ετών. Επίσης, αποκλείεται διά παντός να αποκτήσει επαγγελματική άδεια αν έχει καταδικαστεί για τα αδικήματα που αφορούν τον περί πρόληψης και της καταπολέμησης της σεξουαλικής κακοποίησης, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας νόμου. Όπως αναφέρθηκε στη Βουλή, αυτή τη στιγμή επηρεάζονται από τον νόμο του ’15 γύρω στα 35 άτομα.