Η Jen O’Malley Dillon, διευθύντρια της ομάδας εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές, προειδοποίησε μέσω Twitter ότι η απόσταση της κούρσας μεταξύ Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ είναι “πολύ πιο κοντά” από ό, τι πιστεύουν ορισμένοι, παρά το ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μπάιντεν βρίσκεται σε πολύ ισχυρότερη θέση από ό, τι βρισκόταν η Χίλαρι Κλίντον πριν από τέσσερα χρόνια.

Μέσω ενός tweet στο οποίο ανακοίνωσε ότι ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί συγκέντρωσαν το ρεκόρ των 383 εκατ. δολαρίων τον Σεπτέμβριο για την εκστρατεία του υποψηφίου των Δημοκρατικών, η O’Malley Dillon προειδοποίησε τους υποστηρικτές να μην εφησυχάζονται.

“Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος σε αυτήν την εκστρατεία”, είπε η O’Malley Dillon, και ας έχουν ήδη σταλεί εκατομμύρια επιστολικές ψήφοι.

Η διευθύντρια της εκστρατείας προχώρησε σε μια έντονη προειδοποίηση: “Πιστεύουμε ότι η απόσταση σε αυτήν την κούρσα είναι πολύ πιο κοντινή από ό,τι πιστεύει ο κόσμος σε αυτόν τον ιστότοπο”, είπε, αναφερόμενη σε μια γενική πεποίθηση στο Twitter ότι ο Μπάιντεν θα κερδίσει.

Τα κεφάλαια που έχει συγκεντρώσει η εκστρατεία του Μπάιντεν έχουν εκτοξευτεί στα ύψη τους τελευταίους μήνες, καλύπτοντας το χάσμα με τα κεφάλαια που έχει συγκεντρώσει η εκστρατεία του προεκλογικού αντιπάλου του Ντόναλντ Τραμπ. Μπαίνοντας στον Σεπτέμβριο, ο Μπάιντεν είχε ένα πλεονέκτημα 141 εκατ. δολαρίων έναντι του Τραμπ, ξεπερνώντας ένα έλλειμμα 187 εκατ. δολαρίων στα τέλη Απριλίου. Η εκστρατεία του Τραμπ δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τα κεφάλαια που συγκέντρωσε τον Σεπτέμβριο, αλλά είναι απίθανο να καλύψει τη διαφορά, δεδομένου των 383 εκατ. δολαρίων που συγκέντρωσε ο Μπάιντεν τον Σεπτέμβριο.

Ο Μπάιντεν διατηρεί προβάδισμα κατά μέσο όρο άνω των 9 μονάδων στις εθνικές δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της RealClearPolitics. Στις πλέον “αμφίρροπες” ως προς το αποτέλεσμα των εκλογών πολιτείες, οι έρευνες υποδεικνύουν έναν πιο στενό αγώνα, αν και ο Μπάιντεν συνεχίζει να έχει κατά μέσο όρο προβάδισμα άνω των 7 μονάδων στις δημοσκοπήσεις στην Πενσυλβάνια και στο Μίσιγκαν, και άνω των 6 μονάδων στο Ουισκόνσιν. Οι μέσοι όροι των δημοσκοπήσεων στην Αριζόνα, τη Βόρεια Καρολίνα και τη Φλόριντα δείχνουν επίσης τον υποψήφιο των Δημοκρατών να προηγείται με ένα μικρό προβάδισμα περίπου 3 μονάδων. Αν ο Μπάιντεν διατηρήσει τις πολιτείες που κέρδισε η Κλίντον και ανατρέψει μόνο τις πολιτείες Μίτσιγκαν, Πενσυλβάνια και Ουισκόνσιν, θα κερδίσει τις εκλογές. Ωστόσο, το 2016, οι δημοσκοπήσεις και οι προεκλογικές εκτιμήσεις προέβλεπαν ότι θα κερδίσει η Κλίντον, προκαλώντας ανησυχία σε ορισμένους Δημοκρατικούς για το αν οι δημοσκοπήσεις έχουν πέσει μέσα ή όχι αυτή τη φορά (οι δημοσκοπήσεις δεν είχαν πέσει τόσο έξω όσο πιστεύουν ορισμένοι). Οι εμπειρογνώμονες των δημοσκοπήσεων (και τα μοντέλα) υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό ο Τραμπ να κερδίσει ξανά, αλλά ο πρόεδρος πιθανότατα θα χρειαστεί να υπάρξει μια θεμελιώδης αλλαγή στην κούρσα (ή μια μαζική αποτυχία των δημοσκοπήσεων). Το προβάδισμα του Μπάιντεν στις αμφίρροπες πολιτείες είναι αρκετά ισχυρό για να αντέξει έναν εσφαλμένο υπολογισμό όπως συνέβη το 2016 και το προβάδισμα της Κλίντον στις δημοσκοπήσεις δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρό σε εθνικό επίπεδο και σε πολλές αμφίρροπες πολιτείες, όπως του Μπάιντεν τόσο κοντά στις εκλογές.

16 εκατομμύρια. Αυτό είναι το σύνολο των επιστολικών ψήφων που έχουν ήδη αποσταλεί στις φετινές εκλογές, σύμφωνα με τα στοιχεία της 

Του Jack Brewster

Πηγή: Forbes