Λίγες μέρες μας χωρίζουν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Οι υποψήφιοι βρίσκονται στο ανώτατο σημείο της προσπάθειάς τους να κερδίσουν τους ψηφοφόρους.

Στην πρώτη τηλεοπτική τους συζήτηση της 29ης Σεπτεμβρίου 2020, η πλειοψηφία των παρατηρητών λένε ότι νικητής ήταν ο κ. Biden, με την NBCNews/ Wall Street Journal national poll να δείχνει τον κ. Biden με 53% έναντι 39% του κ. Trump, μια διαφορά κατά έξι μονάδες μεγαλύτερη από την προηγούμενη εβδομάδα.

Είναι, όμως, οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης ένα σίγουρο κριτήριο; Όχι, βέβαια, ένα αλάνθαστο εργαλείο αλλά σίγουρα ένας χρήσιμος οπωσδήποτε τρόπος απεικόνισης της συμπεριφοράς της κοινότητας κατά μία δεδομένη στιγμή, με όλες τις επιφυλάξεις που πρέπει να επιδεικνύονται.

Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, αναφέρομε ότι ο κ. Biden προηγείται (15/10/2020) του κ. Trump κατά 10 μονάδες (52% έναντι 42%).

Αυτά όμως, αλλάζουν. Και όχι μόνο αυτό. Πρέπει επίσης να λάβομε υπόψη μας τις ιδιαιτερότητες του συστήματος εκλογής του Προέδρου των Η.Π.Α.

Όλοι μιλούν για την περίπτωση της κα Clinton στις εκλογές του 2016: Προηγείτο του κ. Trump στις δημοσκοπήσεις αλλά έχασε τις εκλογές. Γιατί; Πράγματι, η κα Clinton πήρε περίπου τρία εκατομμύρια ψήφους περισσότερους από τον κ. Trump. Έχασε όμως, τις εκλογές γιατί οι Η.Π.Α. χρησιμοποιούν στις Προεδρικές τους εκλογές το σύστημα  των εκλεκτόρων, όπως και στις αρχιεπισκοπικές εκλογές στη Κύπρου. Έτσι μπορεί να πάρεις περισσότερες ψήφους αλλά να χάσεις τις εκλογές.

Όπως είναι τα πράγματα σήμερα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, όπως αναφέρεται πιο πάνω, ο κ. Biden προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Δεν σημαίνει, όμως, ότι αυτό του δίνει τη νίκη από τώρα.

Ο κ. Trump είναι «σκληρό καρύδι», όπως δείχνει η μέχρι τώρα καριέρα του.

Υπάρχει επίσης το ιδιάζον σύστημα των Η.Π.Α. και λίγες ακόμα μέρες από τις εκλογές.

Ας αναμένομε λοιπόν.

*Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας). Πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ. [email protected]