Ράγισε το γυαλί της Ιεράς Συνόδου μετά τους κραδασμούς που προκλήθηκαν από την ενέργεια του Αρχιεπισκόπου να μνημονεύσει το Επιφάνιο της Ουκρανίας και η χθεσινή, κατά πλειοψηφία, απόφαση στήριξης του Μακαριοτάτου από τη Σύνοδο, απλώς έσπρωξε το διευρυνόμενο σχίσμα κάτω από το χαλί.

Συνοδικός που ανήκει στη μειοψηφία, όταν εκλήθη από τον «Φ» να σχολιάσει την αναφορά του Μητροπολίτη Κύκκου ότι οι μειοψηφήσαντες δεν δεσμεύονται από την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, εξήγησε πάντως, πως αυτό αφορά θέματα πίστης και όχι της διοικητικής διαδικασίας η οποία κρίθηκε έστω και με πλειοψηφία. «Δεν θέτουμε θέμα όσον αφορά την κανονικότητα του Αρχιεπισκόπου. Η πράξη του θεωρήθηκε αυθαίρετη όχι ο ίδιος», πρόσθεσε. Παρατήρησε ωστόσο, πως αν ο Αρχιεπίσκοπος συλλειτουργήσει με σχισματικούς (όπως θεωρείται από τη μειοψηφία ο Επιφάνιος) τότε επαφίεται στη συνείδηση του κάθε Συνοδικού πώς θα ενεργήσει. Προς το παρόν, κάποιοι από τους διαφωνίσαντες, αν όχι όλοι, δεν θέτουν θέμα συλλειτουργίας με τον Αρχιεπίσκοπο, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι όλοι θα τον μνημονεύουν. Πάντως, ο Μητρπολίτης Πάφου Γεώργιος υπέδειξε, πως οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους είτε λαμβάνονται κατά πλειοψηφία είτε με ομοφωνία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε παρατήρηση του «Φ», ότι η απόφαση δείχνει επικράτηση του Αρχιεπισκόπου, οπόταν μπορεί να θεωρηθεί ότι ελέγχει το Σώμα, Συνοδικός υπέδειξε πως η απόφαση μπορεί να θεωρηθεί και πλασματική, υπό την έννοια ότι η ψηφοφορία ήταν φανερή, οπόταν δεν εκφράστηκαν όλοι όπως θα ήθελαν είτε λόγω ιδιοσυγκρασίας είτε ένεκα οικονομικής εξάρτησης, οπόταν, με βάση το σκεπτικό αυτό, σε μια άλλη συγκυρία είναι δυνατόν οι συσχετισμοί να διαφοροποιηθούν. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ετέθη θέμα μυστικής ψηφοφορίας, ώστε να εκφραστεί ο καθένας ελεύθερα, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος ήταν κάθετος, υποδεικνύοντας στους Συνοδικούς «να έχετε το θάρρος της γνώμης σας».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η χθεσινή συνεδρία άρχισε να κυλά σε ήπιους τόνους, οπόταν σε κάποια στιγμή ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο παρατήρησε, πως ο ίδιος ο Μακαριότατος έπρεπε να αναπτύξει τη θέση του και να εξηγήσει γιατί ενήργησε με τον τρόπο που ενήργησε. Υπέδειξε δε, πως είναι ο ίδιος ο Μακαριότατος που θα μνημονεύει τον Επιφάνιο. Ο Μακαριότατος φέρεται να αντέδρασε επιρρίπτοντας ευθύνες και σε συνοδικούς, με το σκεπτικό ότι δεν τον στήριξαν όσο έπρεπε όταν ανέλαβε μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των Εκκλησιών, ώστε να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για το Ουκρανικό. Παρενέβησαν οι ψυχραιμότεροι προτείνοντας να ακουστούν οι εισηγήσεις.

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος ξεκαθάρισε πως οι διαφωνούντες δεν δεσμεύονται από την απόφαση της Ιεράς Συνόδου όταν αυτή αφορά θέμα πίστεως. Υπέβαλε συμβιβαστική πρόταση με την οποίαν έδινε «συγχωροχάρτι» στον Αρχιεπίσκοπο, νοουμένου ότι ο Μακαριότατος θα δεσμευόταν ότι δεν θα συλλειτουργήσει με τον Επιφάνιο. Αλλά και ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας με δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι αρνείται να αναγνωρίσει άλλον προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας, «τη στιγμή που αυτός δεν διαθέτει ούτε κανονική και έγκυρη χειροτονία». Είπε επίσης, πως η επιλογή του Αρχιεπισκόπου να μνημονεύσει τον Επιφάνιο «είναι αυθαίρετη, αντικανονική και κατάφωρα αντίθετη στην εκκλησιαστική μας παράδοση, την Ορθόδοξη εκκλησιολογία και την από 18.2.19 ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου και υποδηλώνει την απαρχή κατάλυσης του συνοδικού πολιτεύματος της Εκκλησίας μας με απρόβλεπτες συνέπειες».

Φραστικό επεισόδιο Νικηφόρου – Βικέτου

Λεκτική αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του δημοσιογράφου Αριστείδη Βικέτου και του Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου, ο οποίος στη συνέχεια απολογήθηκε προς τον κόσμο για τον τρόπο που αντέδρασε σε ερωτήσεις που του υπεβλήθησαν. Ανάμεσα σε άλλα ανέφερε πως δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για τη συμπεριφορά του.

Η Ένωση Συντακτών χαρακτήρισε το επεισόδιο ως «καταδικαστέο». Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε προστίθεται σε ανακοίνωση της ΕΣΚ, ότι η απολογία στην οποία προέβη, μέσω ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού ο Μητροπολίτης Κύκκου, δεν περιλαμβάνει τον δημοσιογράφο που προσέβαλε.