Η Κύπρος παραμένει, και μέσα στις ειδικές συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία, ο τρίτος σημαντικότερος προορισμός ελληνικών εξαγωγών (σε οικονομική αξία), σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, ο οποίος αξιοποίησε στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας ΕΛΣΤΑΤ.

Οι συνολικές εξαγωγές ελληνικών προϊόντων κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2020, περιλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, μειώθηκαν κατά 2,97 δισ. ευρώ (-11,7%) και διαμορφώθηκαν σε 22,35 δισ. ευρώ, από 25,31 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2019, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή είναι αξιοσημείωτο ότι, παρά την πανδημία και τις επιπτώσεις της, οι εξαγωγές για το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου κινούνται ανοδικά σε σχέση με το 2019, στα 17,45 δισ. ευρώ από 17,2 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξημένες κατά 252,3 εκατ. ευρώ ή κατά 1,5%.

Οι μεγαλύτερες σε αξία εξαγωγές ελληνικών προϊόντων, διαφόρων ειδών, εξακολουθούν να προωθούνται στην Ιταλία, παρότι καταγράφεται μείωση 13,4% κατά τους πρώτους 9 μήνες του έτους. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Γερμανία, σημειώνοντας, μάλιστα, αύξηση για το εξεταζόμενο διάστημα. Μετά την Κύπρο, που είναι στην τρίτη θέση, ακολουθεί στην τέταρτη η Γαλλία, με εντυπωσιακή άνοδο πέντε θέσεων στη σχετική κατάταξη, σε σύγκριση με το 2019. Τη δεκάδα των καλύτερων αγοραστών ελληνικών προϊόντων συμπληρώνουν η Βουλγαρία, η Τουρκία (υποχώρησε δύο θέσεις, σε σχέση με το 2019), η Ισπανία (κέρδισε τρεις θέσεις), οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και στη 10η θέση η Ρουμανία.

Σύμφωνα με την έκθεση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, τα προϊόντα πετρελαίου αποτελούν και για την περίοδο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2020 το κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας, παρά τη μεγάλη μείωση (-41,4%) που σημείωσε η αξία των εξαγωγών αυτών των προϊόντων, λόγω της παγκόσμιας ύφεσης και της μείωσης των τιμών. Στη 2η θέση, με τεράστια αύξηση (50,3%) ακολουθούν τα φάρμακα, στην 3η θέση βρίσκονται, όπως και τους αντίστοιχους 9 μήνες του 2019, τα προϊόντα αλουμινίου, ενώ στην 4η θέση βρέθηκαν (από τη 5η) τα άλλα τυριά (των οποίων το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών είναι η φέτα). Στην 5η θέση (από 4η) στη λίστα των κυριότερων εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων υποχώρησαν οι εξαγωγές ψαρικών, στην 6η παρέμειναν τα μη κατεψυγμένα λαχανικά, στην 7η (από 8η) ανήλθαν οι αυτόματες μηχανές επεξεργασίας πληροφοριών και τις θέσεις 8 έως 10 συμπληρώνουν οι εξαγωγές σωλήνων κάθε είδους (από την 7η θέση), το παρθένο ελαιόλαδο (το οποίο «σκαρφάλωσε» από την 14η θέση στο εννεάμηνο του 2019) και οι ράβδοι & είδη καθορισμένης μορφής από αργίλιο.