To Top
21:00 Παρασκευή
6 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Ξεχάστε τη μείωση του αποχετευτικού τέλους
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Ξεχάστε τη μείωση του αποχετευτικού τέλους
  14 Αυγούστου 2019, 8:58 πμ  
Εκεί που οι πολίτες των δήμων της μείζονος Λευκωσίας και περιαστικών κοινοτήτων ανέμεναν πως η μείωση της αξίας των ακινήτων τους (με βάση την τελευταία εκτίμηση του Τμήματος Κτηματολογίου) θα οδηγούσε στη μείωση των αποχετευτικών τελών, τελικά θα διαπιστώσουν πως η μείωση των αξιών οδήγησε στην αύξηση του τέλους που επιβάλλεται, οπόταν ουσιαστικά δεν επωφελούνται.
 
Συγκεκριμένα, ενώ οι ιδιοκτήτες πλήρωναν τέλος 5 τοις χιλίοις (σε αξίες 1/1/1980), τώρα θα πληρώνουν τέλος 6,3 τοις χιλίοις σε αξίες 1/1/2018, οπόταν η μείωση που θα επερχόταν με το ποσοστό 5 τοις χιλίοις (αν οι αξίες δεν μειώνονταν) εξουδετερώνεται. 
 
Σημειώνεται πως ένας από τους λόγους που το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας ζητούσε επίμονα να επανεκτιμηθούν όλα τα ακίνητα που βρίσκονται στα όριά του, ήταν και η αύξηση των εισπράξεων, κάτι το οποίο θα οδηγούσε στη μείωση των τελών όλων όσοι είχαν δηλωμένα τα ακίνητά τους και πλήρωναν περισσότερα από όσα τους αναλογούσαν, ώστε να καλύπτονται τα έξοδα του Συμβουλίου και να υλοποιείται το αναπτυξιακό του πρόγραμμα.
   
Σε έγγραφο του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας (ΣΑΛ), το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή στις αρχές Σεπτεμβρίου 2017, αναφέρονταν και τα εξής:
Περίπου 60% των ιδιοκτητών ακίνητης ιδιοκτησίας εντός των ορίων του ΣΑΛ, οι οποίοι είχαν σωστές εκτιμήσεις των περιουσιών τους σε αξίες του 1980, θα καταβάλουν χαμηλότερα αποχετευτικά τέλη για το έτος 2017 σε σύγκριση με το 2016. Αντίθετα, η διαφορά των €5.4 εκατ. στα αποχετευτικά τέλη μεταξύ του 2016 και του 2017 θα προέλθει από το υπόλοιπο 40% των ιδιοκτητών, οι οποίοι μέχρι και σήμερα δεν είχαν σωστές εκτιμημένες αξίες για τα ακίνητά τους και από φέτος θα κληθούν να πληρώσουν αποχετευτικά τέλη αντιπροσωπευτικά της αξίας των περιουσιών τους». 
 
Όπως ήδη γράφτηκε, το 40% των ιδιοκτητών δεν πλήρωσε τα τέλη που του αναλογούσαν, ούτε τα προηγούμενα χρόνια ούτε τώρα που μειώθηκαν οι αξίες και τα οποία φορτώνονταν στο υπόλοιπο 60%.
 
Υπενθυμίζεται πως μετά την επανεκτίμηση των ακινήτων σε αξίες 1/1/2013, η Βουλή μείωσε το τέλος σε Λευκωσία κατά 30% και στην Πάφο κατά 14% αποστερώντας από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας περίπου €5 εκατ. και €1 εκατ. από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου, κάτι το οποίο δημιούργησε τρύπα στα ταμεία τους, τα οποία ανακτούν τώρα. Οι μόνοι που είχαν επωφεληθεί σημαντικά από τη μείωση του 30% είναι όλοι όσοι ενώ είχαν ανεγείρει στα οικόπεδά τους από οικίες και καταστήματα μέχρι και πολυκατοικίες, χωρίς αυτά να εμφανίζονται πουθενά και με την επανεκτίμηση θα καλούνταν να πληρώσουν την πραγματική αξία των ακινήτων τους και βεβαίως ούτε λόγος να γίνεται για αναδρομική καταβολή των οφειλομένων. Η μείωση των τελών επήλθε κατόπιν συνεννόησης Βουλής και υπουργείου Οικονομικών, παρά τις διαμαρτυρίες των Συμβουλίων Αποχετεύσεων Λευκωσίας και Πάφου.
 
Από τη νέα ρύθμιση επηρεάζονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων εντός των ορίων του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας (ΣΑΛ) δηλαδή οι Δήμοι Λευκωσίας, Αγ. Δομετίου, Αγλαντζιάς, Λατσιών, Στροβόλου, Λακατάμιας, Έγκωμης, Γερίου και Τσερίου καθώς και οι ιδιοκτήτες στις κοινότητες Λυμπιών, Αλάμπρας, Αγίας Βαρβάρας, Δευτεράς, Ψιμολόφου, Εργατών, Αναγυιών, Κοκκινοτριμιθιάς, Παλιομετόχου και Αγ. Τριμιθιάς. 
Στέλεχος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας ανέφερε στον «Φ», πως με βάση την κατάσταση που επικρατούσε, θα επιβαλλόταν αύξηση από πέντε τοις χιλίοις σε 5,9 τοις χιλίοις, αλλά τα οικονομικά δεν έβγαιναν, οπόταν υποχρεωτικά το τέλος αυξήθηκε στα 6,3 τοις χιλίοις. Δηλαδή, αν μια οικοδομή αξίζει €100.000 ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει τέλος €63. Όσον αφορά στα κυβερνητικά ακίνητα θα φορολογούνται με τέλος €1 στα €1.000.
 
Εξάλλου, ο οικονομικός διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας, κ. Αντώνης Αντωνίου, ανέφερε πως σύμφωνα με την πληροφόρηση της οποίας έτυχε το Συμβούλιο από το Τμήμα Κτηματολογίου, κατά μέσον όρο οι αξίες (1/1/2018) είναι μειωμένες κατά 15% κάτι το οποίο αποδόθηκε, εν μέρει, στο ότι οι αξίες με βάση την εκτίμηση 1/1/2013 ήταν υπερεκτιμημένες. Με βάση τα δεδομένα το Συμβούλιο θα έχει για το 2019 τρύπα €1 εκατ. 

Εξόφληση δανείων το έτος 2036

Με βάση τις αξίες 1/1/1980 με τέλος 5 τοις χιλίοις το ΣΑΛ εισέπραττε την περίοδο 2007-2016 περίπου €16 εκατ. ετησίως, αλλά λόγω των έργων που εκτελούνται ή προγραμματίστηκαν καθώς και των τόκων, το κόστος εκτιμήθηκε ότι τα επόμενα χρόνια θα ανέλθει στα €23,6 εκατ. ετησίως.
Η εξόφληση των δανείων για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες κατασκευής του αποχετευτικού συστήματος Μείζονος Λευκωσίας αναμένεται να συμπληρωθεί το έτος 2036. 

Με βάση έγγραφο του ΣΑΛ, το ποσό των €23.6 εκατ. που θα απαιτείται κάθε χρόνο (μέχρι και το 2023) θα προέλθει από τα ετήσια τέλη αποχέτευσης, σε συνάρτηση με τα τέλη χρήσης που ανέρχονται σε περίπου €7.7 εκατ. (€0.55 ανά κ.μ. νερού που καταναλώνεται).
Η μελέτη και κατασκευή του Αποχετευτικού Έργου Μείζονος Λευκωσίας ξεκίνησε το έτος 2000, με στόχο να καλύψει και τους υπόλοιπους δήμους και κοινότητες εντός των ορίων του ΣΑΛ.

Αποχετευτικό κόστους €300 εκατ.

Το κόστος για το Αποχετευτικό Έργο Μείζονος Λευκωσίας ανέρχεται σε περίπου €300 εκατ. και περιλαμβάνει τις κατασκευές του συλλεκτικού δικτύου, τα εργοστάσια επεξεργασίας λυμάτων, τα αντλιοστάσια, τις ολικές επανασφαλτοστρώσεις των δρόμων, τα έξοδα μελετών και το κόστος επίβλεψης.
Για το έτος 2017, με την υιοθέτηση των εκτιμημένων αξιών ακινήτων σε τιμές 1.1.2013 και συντελεστή φορολόγησης 0.6%, το ύψος των ετήσιων αποχετευτικών τελών που θα επιβάλλονταν για τις ιδιοκτησίες εντός των ορίων του ΣΑΛ θα ανερχόταν σε περίπου €21.6 εκατ. Ωστόσο, με τη μείωση των τελών από τη Βουλή κατά 30%, οι εισπράξεις περιορίστηκαν περίπου στα €16 εκατ.
Σημειώνεται, πως βάσει του Άρθρου 30 του Περί Αποχετευτικών Συστημάτων Νόμου, τα Συμβούλια Αποχετεύσεων καλύπτουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες για την εγκατάσταση των συστημάτων αποχέτευσης μέσω της επιβολής ετήσιου τέλους αποχέτευσης επί της εκτιμημένης αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας εντός των ορίων τους.
 

  Βάσος Βασιλείου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...